Nova vest
Tenis

Četvrtak, 22.10.2015.

09:11

Novakova 2015: Padaju Rodžerovi rekordi

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ima iza sebe neverovatnu 2015. godinu, iako sezona još uvek nije završena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Srpski teniser je praktično dominantna figura u svetskom tenisu od 2011. godine, ali je ova godina verovatno najuspešnija u njegovoj karijeri.

Novak je već osvojio devet trofeja ove godine, a u isto vreme oborio je i nekoliko rekorda.

Rekordan broj titula na Australijan openu

2014. Đoković je u Melburnu izgubio posle epskog duela od Stana Vavrinke, ali je osveta stigla već u polufinalu naredne godine. Srpski teniser slavio je sa 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, a onda je u finalu pobedio Endija Marija sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 i osvojio rekordnu petu titulu na prvom Gren slemu sezone prestigavši Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Rekordan broj uzastopnih polufinala na Rolan Garosu

Novak još uvek nije osvojio Rolan garos, iako je po rezultatima na ovom turniru to svakako zaslužio. Jedan je od dvojice igrača u istoriji koji su pobedili Nadala na pariskoj šljaci, a ove godine je izjednačio Nadalov i Federterov rekord od pet uzastopnih polufinala.

Rekordan broj titula u Indijan Velsu

Finale Indijan Velsa ove godine donelo je još jedan sjajan duela Đokovića i Federera. Srpski teniser je slavio posle tri seta i u isto vreme izjednačio rekord Švajcarca po broju osvojenih trofeja na ovom Mastersu (4).

Prvi igrač koji je tri puta osvojio Majami i Indijan Vels u istoj godini

Nakon Indijan Velsa Novak niej stao. Već u Majamiju je osvojio još jednu Masters titulu pobedivši u finalu Endija Marija. Tom pobedom Đoković je postao prvi čovek koji je osvojio tri puta u istoj godini Indijan Vels i Majami.

Prvi igrač koji je osvojio prva tri Mastersa u godini

Mastersi su najveći turniri posle Gren slemova, a Đoković je posle Indijan Velsa i Majamija u 2015. osvojio i treći turnir ove kategorije u sezoni – Monte Karlo. Niko pre srpskog tenisera nije uspeo da osvoji trofeje na prva tri Mastersa u godini.

Treći igrač koji je igrao finala svih Gren slemova u godini

Iako nije uspeo da ostvari neverovatan poduhvat i osvoji sva četiri Gren slema u jednoj godini, Novak je uspeo da stigne do finala na sva četiri najveća turnira. Pre njega to je u istoriji uspelo samo Rodu Lejveru i Rodžeru Federeru.

Kralj tvrdih podloga

Osvajanjem Australijan opena Novak je oborio još jedan rekord. Sada ima najbolji procenat pobeda na tvrdim podlogama. Na Australijan openu i US openu ima procenat od 87.70% pobeda, a na svim turnirima na ovoj podlozi je takođe najbolji u istoriji sa 83.8%. Srpski teniser na Gren slemovima ima skor 107-15, a na svim turnirima 440-85, što ga čini najuspešnijim igračem open ere na ovoj podlozi.

20+ pobeda protiv velike četvorke

Niko od velike četvorke pre Novaka nije savladao svakog od najvećih rivala po 20 puta. Do ovog rekorda Đoković je stigao u Šangaju kada je pobedio Endija Marija u polufinalu tako ga 20. put savladao.

Novak protiv Marija vodi sa 20-9, izjednačen je sa Federerom (21-21) iako se ne računa finale završnog Mastersa koje je Švajcarac predao, a negativan bilans ima samo sa Nadalom (22-23).

Sedam finala Mastersa u jednoj godini

Još jedan dokaz Novakove dominacije u 2015. godini. Niko pre njega nije uspeo da u jednoj sezoni stigne do sedam finala na turnirima Masters serije, a upravo to je pošlo za rukom Novaku u Šangaju.

Najveća zarada u jednoj sezoni

Srpski teniser prestigao je rekord Rafaela Nadala kada je u pitanju zarada u jednoj godini. Novak je već zaradio više od 16 miliona dolara i tako prestigao Nadalov rekord od 14.570.935 koji je ostvario 2013.

Najveći broj ATP poena

Niko u istoriji nije imao 16.785 poena koliko Novak trenutno ima. Đoković ima neverovatnih 8.035 poena više od drugoplasiranog Endija Marija i to je dovoljan pokazatelj dominacije najboljeg igrača sveta.

Koji vam je od ovih rekorda najupečatljiviji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve