Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.10.2015.

13:30

Nepobedivi Đoković osvojio Peking 6. put!

Novak Đoković potvrdio je još jednom dominaciju u svetskom tenisu osvojivši turnir u Pekingu šesti put u karijeri.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty images

Srpski teniser je u finalu savladao svog najvećeg rivala Rafaela Nadala u dva seta – 6:2, 6:2 za 90 minuta.

Španski teniser pružio je sjajan otpor iako rezultat govori drugačije, igrao je u pojedinim trenucima verovatno svoj najbolji tenis u 2015. godini, ali to ipak nije bilo dovoljno protiv fenomenalnog Đokovića.

Najbolji teniser sveta još uvek nema poraz u Pekingu, a ovo mu je bila 29. uzastopna pobeda na ovom turniru. Ove godine u Pekingu Đoković je u pet mečeva rivalima prepustio samo 18 gemova. Ovo je bilo 12. uzastopno finale u 2015. za Novaka i osma titula, ukupno 56. u karijeri.

Bio je ovo 45. okršaj dvojice najvećih rivala u istoriji tenisa, a Đoković je sada smanjio na 23-22, pošto je dobio Nadala sva tri puta ove godine.

Srpski teniser nije ispustio servis u finalu, napravio je po dva brejka u oba seta i na dominantan način je stigao do trofeja, iako konačan rezultat ne odslikava pravo stanje stvari na terenu. Meč je završen sa 23 vinera i 20 neiznuđenih grešaka Đokovića, odnosno 7 vinera i 15 grešaka Nadala.

Tok meča:

Već na startu meča Nadal je pokušao da iznenadi Đokovića pošto je odlučio da prvi servira, iako skoro uvek bira da prima servis na startu. Meč je počeo fantastičnom dugom razmenom koju je dobio Đoković. Srpski teniser je odmah uspostavio kontrolu, stigao je do dve vezane brejk lopte i već prvu iskoristio.

U drugom gemu Nadal je imao polupriliku da se vrati. Novak je napravio nekoliko neiznuđenih grešaka, Španac je imao 0:30, ali je srpski teniser ipak poveo sa 2:0. Španski teniser se na semafor upisao u trećem gemu i bilo je očigledno da agresivnom igrom pokušava da se suprotstavi Đokoviću.

Igrao je Nadal izuzetno dobro, možda i najbolje u 2015. godini, pa je u šestom gemu stigao do dve brejk šanse. Nije uspeo da izjednači, Novak je dobio četiri vezana poena i poveo je sa 4:2.

Mnogi su pred ovaj meč sumnjali u veliku borbu, ali upravo to smo dobili. Novak je u sedmom gemu stigao do brejk lopte od 40:0, Nadal je uspeo da je neutrališe, ali nije smanjio na 4:3. Đoković je izborio još jednu šansu i poveo je sa 5:2 posle greške Španca na mreži. Prvi set praktično je rešen u sedmom gemu, pa je Đoković lako odservirao za 1-0 (6:2).

I na startu drugog seta bilo je jasno da Nadal igra na vrhunskom nivou. Dobio je uvodni servis gem, a onda je ozbiljno zapretio u drugom. Novak se dobrim servisima i kretanjem provukao i uspeo je da izjednači na 1:1.

Početkom trećeg gema Novak je stigao do 0:30 na servis rivala, a posle drugog poena Nadal se požalio na povredu stopala, pa je meč prekinut kako bi mu se ukazala medicinska pomoć.

Meč je posle trominutne pauze nastavljen, nije bilo primetno tokom poena da je povreda stopala ostavila traga na Nadalu, a Đoković je uspeo da napravi brejk. Stigao je posle fantastičnog poena do dve vezane brejk šanse i kod prve je sačekao grešku rivala - 2:1.

Napravljeni brejk u drugom setu Novaku je ulio dodatno samopouzdanje, pa do kraja meča srpski teniser nije imao problema. U petom gemu napravio je novi brejk, a meč je okončao u osmom svojim servisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

260 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve