Nova vest
Tenis

Subota, 15.08.2015.

00:55

Novak iz provalije do polufinala Montreala!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Montrealu neverovatnim preokretom protiv Ernestsa Gulbisa – 5:7, 7:6(7), 6:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty images

Srpski teniser odigrao je bez dileme najslabiji meč u 2015. godini, ali je još jednom pokazao zbog čega vlada tenisom već četiri godine.

Imao je brejk zaostatka u drugom setu, potom je u taj-brejku gubio sa 6:4, ali je spasao obe meč lopte, uspeo da se vrati 'iz mrtvih' i savladala Gulbisa šesti put u njihovom sedmom međusobnom duelu.

Đoković je bio potpuno van ritma u većem delu meča, u pojedinim trenucima je delovalo da jedva čeka da se meč završi, ali je kada se lomilo pokazao još jednom ogromnu mentalnu snagu.

Novakov rival u polufinalu u subotu biće Žeremi Šardi koji je napravio još veći preokret protiv Džona Iznera spasavši sedam meč lopti.

Tok meča:

Na početku meča serveri su bez problema dobijali svoje gemove, a prvi je zapretio Novak u šestom gemu. Stigao je do prve brejk lopte i odmah je iskoristio nateravši rivala na grešku.

Usledio je neočekivani pad u Novakovoj igri. Srpski teniser je u sedmom gemu napravio nekoliko jeftinih grešaka, Gulbis je stigao do dve vezane brejk šanse i drugu je iskoristio za 4:3.

Letonacu je vraćeni brejk dao dodatno samopouzdanje, pa je Novak imao težak posao u finišu seta. U 11. gemu srpski teniser napravio je nekoliko potpuno atipičnih grešaka, Gulbis je stigao do dve vezane brejk šanse i kod druge je fantastičnim forhendom stigao do 6:5.

Novak je delovao bez energije na terenu, zbog toga je i pravio najveći broj grešaka, pa je Gulbis posle 51 minuta došao do 1-0 (7:5).

Ništa se ni u drugom setu nije promenilo. Novak je bio potpuno van ritma, a u petom gemu duplom servis greškom poklonio je novi brejk Gulbisu. Već u sledećem gemu Gulbis je pokazao svoju prirodu i vratio je Novaka u meč napravivši duplu servis grešku kod brejk lopte.

Imao je Đoković već u osmom gemu nekoliko prilika da npovim brejkom zakorači ka trećem setu, ali nije uspeo i Gulbis je izjednačio na 4:4. Koliko je Đoković bio daleko od svoje igre bilo je najbolje vidljivo u desetom gemu.

Izborio se za dve vezane set lopte, prvu je Gukbis spasao strahovitim forhendom, ali kod druge je Novak propustio veliku šansu i Letonac je izjednačio. U nastavku nije bilo uzbuđenja, pa je o setu odlučivao taj-brejk.

Gulbis je počeo bolje, uz mini-brejk je poveo sa 3:0, ali je Novak uzvratio na isti način. Gulbis je ipak stigao do dve vezane meč lopte, ali nije uspeo da završi posao. Đoković je još jednom pokazao mentalnu snagu, izvukao se iz praktično izgubljene pozicije i izborio je treći set iskoristivši četvrtu set loptu - 9:7.

Pauzu između drugog i trećeg seta Novak je iskoristio da zabavlja publiku, dok je Gulbis bio van terena. U trećem setu nije bilo nikakve dileme, kao što se i očekivalo. Način na koji je izgubio set potpuno je slomio Gulbisa, a sa druge strane Đoković je zaigrao potpuno rasterećeno kao da je meč tek počeo.

Epilog takve igre bilo je ubedljivih 6:1 za srpskog tenisera u odlučujućem periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve