Nova vest
Tenis

Subota, 16.05.2015.

14:00

Đoković šesti put u finalu Rima

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Rimu, trijumfom nad Davidom Fererom posle sat i 35 minuta borbe u dva seta – 6:4, 6:4.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino

Srbinu i Špancu ovo je bio jubilarni 20. međusobni susret, a srpski teniser zabeležio je svoju 15 pobedu.

Najbolji sportista sveta plasirao se u svoje šesto finale u 'Večnom gradu', gde će pokušati da osvoji svoju četvrtu titulu, a rival će mu biti neko od dvojice Švajcaraca – Rodžer Federer ili Stan Vavrinka

Poslednji put Ferer je bio bolji od Novaka 2011. godine, na Masters kupu u Londonu, kada je slavio sa 6:3, 6:1.

Novak je nastavio start sezone iz snova, pošto je do sada osvojio četiri velike titule – Australijan Open, Indijan Vels, Majami i Monte Karlo, zabeleživši 21. pobedu u nizu.

Beogađaninu su za slavlje bila potrebna dva brejka u kompletnom meču, ali je i Španac imao svoje prilike. Međutim, Đoković je svaki put uspevao da se izvuće iz nezgodnih situacija i potpuno zasluženo prošao u finale.

Prvi set je rešen u trećem gemu, kada je viđen jedini brejk, pošto protivniku nije prepustio nijedan poen. Ferer je imao priliku da se vrati u samom finišu, ali se Đoković spasao servisima i forhendima. Srbin je otvorio drugi set sa dve vezane brejk šanse, ali je David bio taj koji se ovoga puta izvukao, da bismo veliku borbu gledali sve do samog kraja.

Đoković je kaznio propuštene šanse rivala i ponovo mu bez igubljenog poena oduzeo servis, a ubrzo i okončao meč.

Ferer je veoma dobro otvorio meč, pošto je najpre uzeo prvi servis gem na meču bez izgubljenog poena, da bi zatim dobro namučio Đokovića. Međutim, prvi reket sveta uspeo je da sa dva vinera i prvim asom na meču izbegdne gubitak servisa. Nije dugo trebalo Srbinu da odigra na najvišem mogućem nivou, jer je već u narednom gemu stigao do prvog brejka. Španac je uspeo da spase prvu, ali je priliko bekenda kod druge brejk lopte bio neuhvatljiv – 2:1.

Nije osmi teniser sveta odustao od 'snažnog' pristupa, pa je Đoković imao problema da potvrdi brejk, ali je i ovoga puta, najviše zahvaljujući odličnom kretanju i servisom, uspeo da stigne do gema. Usledio je još jedan gem Ferera bez izgubljenog gema, da bi Novak na sličan način upisao i četvrti gem na svom kontu – 4:2.

Sve do, ispostaviće se, poslednjeg Novakovog servis gema seta nismo videli previše uzbuđenja, pošto su prethodno obojica tenisera lako uzimali gemove, da bi se Španac u desetom gemu izborio za prvu brejk loptu u duelu. Đoković se najpre izvukao zahvaljujući neiznuđenoj grešci rivala, a zatim servis vinerima i forhendima ipak uspeo da dođe u vođstvo, posle tačno 45 minuta igre – 6:4.

Novak je drugi set započeo sa namerom da što pre stigne do novog brejka, ali je ovoga puta Ferer uspeo da se izvuče iz nezgodne situacije, spase dve brejk lopte i osvoji prvi gem u drugom delu igre. Beograđanin je ubrzo stigao do izjednačenja, pri tom odigravši nekoliko divnih drop šotova, a u istom ritmu nastavilo se do petog gema, pa i dalje nijedan od dvojice rivala nije imao brejk prednosti na svojoj strani – 2:3.

Sa prvim problemima Đoković se susreo u narednom gemu, kada se Ferer izborio za nove dve šanse da mu oduzme servis. Međutim, iako je Španac preuzeo kontrolu, a Srbin nešto više grešio, ponovo nije uspeo u svojoj nameri, pa je rezultat ponovo bio izjednačen. Takav ishod okolnosti nije uticao na Davida i na njegovu igru, jer je posle novog sigrunog gema ponovo poveo – 3:4.

Nije Đoković srljao, ponovo je brzo poravnao rezultat, a onda sačekao totalni pad Ferera u igri. Španac nije uspeo da pogodi nijedan prvi servis što je Novak maksimalno iskoristio i sa nulom stigao do drugog brejka u meču, ali i prilike da servisom izbori svoje šesto finale u Rimu. Upravo tako je i bilo, najbolji igrač sveta odigrao je savršen gem za kraj, osvojivši 10 poena za redom za konačni trijumf – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve