Nova vest
Tenis

Petak, 24.04.2015.

10:27

Novak dominantan kao nekad Lejver?

Novak Đoković trenutno je superioran u svetu tenisa na način na koji je u istoriji pošlo za rukom jedino Rodu Lejveru.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Taj stav u autorskom tekstu izneo je Filipo Skala, novinar portala “Tennis World USA“.

Skala je na početku konstatovao da nikada nije bila veća razlika u bodovima između prva dva tenisera sveta, kao i da niko od 1990. godine nije osvojio šest uzastopnih najznačajnijih turnira, pod kojima podrazumevaju Mastersi i Gren slem takmičenja.

Prethodni rekord držao je Nadal, koji je osvojio pet uzastopnih takvih turnira 2010. godine – Monte Karlo, Rim, Madrid, Rolan Garos i Vimbldon.

Đoković je krajem prošle sezone slavio u Parizu, zatim na završnom Mastersu u Londonu, a ove godine na Australijan openu, kao i u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu.

Skala dalje navodi da se mogu naći i kontraargumenti Novakovoj dominaciji kao što je činjenica da su Nadal ili Federer propustili dva od šest tih turnira. Takođe, činjenica je da je od tih šest titula samo jedna bila na Gren slemu i da se većom nadmoći može smatrati kada se osvoje tri Slema u istoj sezoni (Federer, 2004, 2006. i 2007, Nadal 2010 i sâm Đoković 2011).

Sa druge strane, naglašava novinar, zanimljivo je primetiti da je Novak u ovom trenutku vlasnik trofeja na poslednjem velikom turniru na svakoj podlozi, pošto je osvojio i prošlogodišnji Vimbldon. I tu Skala dolazi do svog ključnog argumenta:

“U svetlu toga da se Nadal muči i na šljaci, mogu se naći argumenti za to da je Đoković trenutno najbolji teniser na svakoj podlozi, nešto što nikome nije uspelo još od Roda Lejvera 1969. godine. Istina je da su se tada tri od četiri Slema igrali na travi, uz Rolan Garos na šljaci, ali Lejver je te godine osvojio i najvažnije turnire na betonu (US Pro u Bostonu) i u dvorani (Wembley Pro Championships u Londonu)“, piše novinar Tennis World USA i dodaje:

“Niko od velikih šampiona koji su od tada vladali tenisom nije bio vlasnik glavnih turnira na sve četiri podloge – ni Borg, koji je osvojio samo četiri turnira na betonu na otvorenom, ni Sampras koji ima samo jedan Masters na šljaci, ni Nadal, koji je u dvorani ili na tepihu uzemo samo jedan turnir, pa čak ni Rodžer Federer uprkos svojim velikim uspesima na svim podlogama“.

Skala zaključuje rečima da sve navedeno ne znači da je Đoković superioran u odnosu na spomenute šampione, naprotiv, još ne može u potpunosti da se poredi sa njima kada je reč o dostignućima, ali nema sumnje da je neuporediv nivo dominacije koji Nole trenutno ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve