Nova vest
Tenis

Utorak, 07.04.2015.

10:30

Jankova priča: Kako sam se vratio

Janko Tipsarević vraća se na teren u singlu posle 17 meseci, a ATP mu je posvetio emisiju ’Uncovered’ u kojoj srpski teniser govori o teškom periodu iza sebe.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Benigni tumor u stopalu prolongirao je Tipsarevićevo odsustvo, skoro tri meseca proveo je na štakama, tumor se vratio, a doktor je rekao Janku da neće moći ponovo da igra tenis ako se i treći put tumor pojavi.

“Prvi put u svom životu bio sam zaista uplašen, ništa nije bilo u mojim rukama. Da sam znao da sve zavisi od mene, ne bih se plašio jer znam da bih uradio sve što je potrebno da se oporavim, ali činjenica je bila da ništa nisam mogao da uradim“, počinje Janko priču za zvanični sajt ATP-ja.

Uprkos tome što je imao ljubav i podršku porodice, dobio je i ćerku, Janko se mučio sa depresivnim epizodama i nervozom.

“Nisam bio svoj, nisam bio srećan iako mi je sve drugo u životu išlo kako treba; svi su bili zdravi i dobili smo divnu ćerku. Iskreno, nisam ni znao da mi tenis toliko znači sve dok nisam došao u situaciju da ne mogu da igram“.

Janko kaže da se posebno loše osećao na Dejvis kup finalu 2013. godine – Srbija je izgubila od Češke, a on je osećao da je odsustvom izneverio saigrače. Posledica toga bila je nervoza zbog koje je proveo noć u bolnici. Nažalost, to je bio samo početak dugog puta ka povratku.

Kao i veliki broj tenisera, Tipsarević je u kasnim dvadesetim počeo da beleži najbolje rezultate – kako on kaže, to je bio rezultat osećaja hitnosti koji je imao kako mu se karijera bliži kraju.

Operacije stopala samo su pojačale taj osećaj, a tokom drugog perioda rehabilitacije Tipsarević je proveo sate na terenu i u stolici je igrao forhende i bekhendu “samo da bih se osetio živim ponovo“.

Veliki deo oporavka proveo je na klinici u Nemačkoj, ali je sve vreme imao podršku supruge Biljane.

“Kada nekoga volite, onda ste tim koji funkcioniše zajedno, delite sve dobre i loše stvari. Veoma sam ponosna na Janka, toliko voli ovaj sport i ima još mnogo da mu ponudi. Možda mu ovo pomogne da postane još bolji teniser“, kaže Biljana.

#Repost @biljanatipsarevic ・・・
Last night #Houston #playersparty

A photo posted by Janko Tipsarevic (@tipsarevicjanko) on

Tipsarević se u Majamiju vratio na teren u dublu, bio mu je potreban partner, a rešenje mu je ponudio Novak Đoković.

“Nisam ga čak ni pitao da igramo“, rekao je Tipsarević uz osmeh, “Rekao sam mu: ’Neću ni da te pitam, vidim da si veoma umoran’, a on mi je rekao: ’Ne, igraćemo, biće ti potrebno“.

Izgubili su u prvom kolu, ali Janko kaže da je zahvalan Novaku zbog toga što je uradio.

“On je broj jedan koji je osvojio Indijan Vels prethodne nedelje, a onda pristao da igra dubl sledeće nedelje. Nema mnogo onih koji bi to učinili“.

Tipsarević kaže da je dobio podršku i od Huana Martina del Potra, koji je tokom karijere takođe imao brojnih problema sa povredama.

“Rekao mi je, a to je nešto sa čime potpuno mogu da se identifikujem, da je najteži deo trenirati ni za šta. Zadržati pozitivan stav bez pozitivnog ishoda vrlo je teško“.

Posle 17-mesečne pauze, Tipsarević se vraća na teren u Hjustonu. Navijači su mu tražili autograme i zajedničke fotografije, a kolege su se pridružili neformalnom dočeku zagrljajima i mahanjem. “Drago mi je da te vidim ponovo“, čulo se često u okviru kompleksa River Ouks Kantri Klab.

Prvi Jankov rival biće Giljerme Klezar iz Brazila. On je trenutno 186. na ATP listi, nikada nije bio u Top 150, a ove sezone 22-godišnji Klezar igrao je jedino finale čelendžera u Santijagu.

“Više sam nervozan nego što sam srećan, ali zadovoljan sam što je tako. Da sam samo srećan što sam ovde, verovatno bih samo izašao na teren sa stavom: ’Hajde da vidimo kako će proći“.

Janko ima ’zaštićeni rang’, dobiće i nekoliko ’specijalnih pozivnica’ od organizatora turnira iz Serije 250, tako da se raduje sadržajnoj sezoni.

“Svestan sam da ću napuniti 31 godinu, nije mi preostalo još mnogo. Moj cilj i san mi je da se vratim u Top i zato ne smem da protraćim mnogo nedelja“, zaključio je Tipsarević za sajt ATP-ja.

Nama samo preostaje da Janku kažemo “srećno!“ i da se podsetimo najblistavijih trenutaka njegove dosadašnje karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve