Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.03.2015.

22:17

Novak u Kaliforniji do 50. titule!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je 50. titulu u karijeri trijumfom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom u finalu Mastersa u Indijan Velsu.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Đoković je deo 18. trijumfa u 38. međusobnom duelu sa Federerom došao sa 6:3, 6:7 (3:7), 6:2, posle dva sata i 18 minuta igre.

Srpskom teniseru je to četvrta titula u kalifornijskoj pustinji, pošto je prethodno na prvom Mastersu sezone slavio 2008, 2011. i 2014. godine.

Novak je u finalu Indijan Velsa pokazao dva lica, ali se može reći da je svojim greškama vratio Federera u igru u finišu drugog seta. Srpski teniser je u trenucima kada je bilo najvažnije odigrao sjajno, a to se posebno videlo u prvom i trećem setu. Na kraju, došao je do druge titule u 2015. godini, prve od Australijan Opena i ujedno podigao jubilarni, 50. trofej u karijeri.

Tok meča

Novak je na perfektan način otvorio meč, pošto je bez izgubljenog poena stigao do prednosti u gemovima, ali je Rodžer uzvratio na sličan način, iako je prvi teniser sveta uspeo da osvoji prvi poen na njegov servis. Usledio je još jedan siguran gem Đokovića, otvorio ga je as servisom, zatim naterao Federera na grešku, da bi u nastavku sigurnim bekendima stekao novu prednost – 2:1.

Prve veće probleme Novak je Rodžeru napravio već u četvrtom gemu, kada je uspeo da stvori i prvu brejk šansu. Dobro je ušao u gem, forhendima stigao do 30:40, ali se Federer, kao i mnogo puta do sada, dobrim servisom izvukao i kasnije ipak stigao do izjednačenja u gemovima. Zatm je Federer odgovorio na sličan način, nateravši Novaka na greške agresivnom igrom, ali je ovoga puta Srbin servisima i pametnom igrom uspeo da dođe do prekoreta i novog vođstva – 3:2.

Ono što je propustio u četvrtom gemu Đoković je naplatio u šestom. Fantastično je riternirao, ne dozvoljavajući rivalu da se izvlači i namešta na udarce, pa je sebi stvorio tri vezane brejk prilike. Federer je uspeo da spase sve tri, najpre dobrim napadom, a zatim i novim odličnim servisima, ali ne i četvrtu. Ponovo je u centru pažnje bila neverovatna defanziva Novaka, pa je Feder izbacio loptu u atu za prvi brejk na meču – 4:2.

Đokoviću je brejk samo dao krila, iako je bilo evidentno da je u trenutku daleko bolji od rivala, pa je i naredni gem odigrao perfektno i bez izgubljenog poena stigao na gem do vođstva u setovima – 5:2.

Švajcarac nije dozvolio da se to dogodi već u narednom gemu, iako je Đoković uspeo da stigne do 30:30, Federer je uspeo da ostane u setu, ali je Novak u devetom gemu, kada je rival uspeo da stigne do 30:30, takođe zadržao koncentraciju i uspeo da stigne do vođstva u setovima – 6:3.

Federer je drugi set otvorio još agresivnijiom igrom, Novak se nije dao, ali je Švajcarac ipak stigao do prednosti u gemovima, da bi i na Đokovićev servis nastavio da igra na isti način. Takva igra donela mu je brejk šansu, ali je prvi teniser sveta odigrao onako kako ume i uspeo da sačuva svoj servis – 1:1.

Ponovo je bilo evidentno na Rodžer nema rešenja za Novakove riterne i raznovrsnu igru, pa se ponovo suočio sa dve vezane brejk lopte, a naš as iskoristio je već prvu za novi brejk, prvi u drugom setu – 2:1.

Federer nije menjao pristup, zaigrao je još agesivnije, često izlazivši na mrežu, a takva igra ponovo mu je donela brejk šanse. Ali, opet je Srbin odigrao maestralno kada je bilo najpotrebnije i fantastičnim servisima uspeo da se izvuče i potvrdi brejk – 3:1.

Novak je vršio veliki pritisak na narednom Federerovom servisu, ali je Švajcarac odigrao veoma dobro kada se rezultat lomio i sprečio je srpskog tenisera da dođe do prilike za brejk. Novak je uzvratio sigurnim servis gemom, bez izgubljenog poena - 4:2.

Federer je potom bio nešto sigurniji na servisu, nego u prethodnim gemovima, a potom je i pripretio Novaku sjajnim riternom. Švajcarac je praktično poleteo, odmah je napao Novakov servis i izborio brejk priliku, ali je Novak kik servisom uspeo da se odbrani.

Međutim, baš tada je usledila dvostruka servis greška Novaka, koju je Federer odmah iskoristio, dočekao svoju šansu i vratio brejk - 4:4.

Usledio je pad u Novakovoj igri, pa srpski teniser uopšte nije mogao da odgovori na sjajni Federerov servis. Tako je već u desetom gemu servirao za ostanak u drugom setu, a Federer je nastavio niz do 0:30. Novak je od tada odigrao sigurnije, as udarcem je došao do 40:30, ali je Švajcarac izjednačio. Međutim, u naredna dva poena Novak je nadmudrio Federera i stigao do 5:5.

Federer je potom bez izgubljenog poena došao do 6:5, da bi Novak na isti način uveo set u taj-brejk - 6:6. Novak je odlično ušao u taj-brejk, poveo je sa 3:1, a Federer je sledeći poen zaustavio, pošto je lopta bila u autu, što je i 'sokolovo oko' potvrdilo, a Švajcarac je odmah i izjednačio.

Novak je u naredna dva poena sjajno nadmudrio Federera, posebno kada je lob udarcem došao do 5:3, da bi posle duge razmene udaraca poslao lopticu u mrežu, a potom se as udarcem Švajcarac potpuno vratio.

Baš kada je bilo najvažnije, Novak je napravio dvostruku servis grešku i Federeru doneo set loptu, koju je Švajcarac iskoristio tako što je Novak poslao loptu daleko u aut.

Iako je bio frustriran posle gubitka drugog seta, što se videlo po tome da mu se ruka tresla dok je pio sok, Novak je u odlučujući set ušao smirenim gemom, u kojem je Federeru prepustio samo jedan poen i poveo 1:0. U istom ritmu srpski teniser je nastavio i na servisu Švajcarca, što je rezultiralo sigurnim brejkom - 2:0.

Federer se u trećem gemu praktično probudio, pritiskao je Novaka i stigao do brejk lopte, koju je srpski teniser uspeo da odbrani. Švajcarac je posle tog izjednačenja nanizao četiri šanse za brejk, ali je prvi reket sveta odlično odreagovao do poslednje. Na trećoj brejk lopti je čak imao servis volej, a iako je u pojedinim trenucima ostajao bez daha, borio se do kraja, da bi u odlučujućim trenucima poslao lopticu u mrežu - 2:1.

Svoj bes posle brejka Federera Novak je iskalio na reketu, koji je slomio u pauzi između gemova, da bi odmah uspeo da pripreti Federeru. Iako je Švajcarac imao 40:15, srpski teniser je izjednačio, ali je Novakove trenutke loše koncentracije iskoristio i izjednačio - 2:2.

Novak je zaigrao mnogo sigurnije na servisu, što se isplatilo novim vođstvom, a potom su se uloge potpuno obrnule. Federer je bio taj koji je nizao greške, što je Novak iskoristio i stigao do brejka - 4:2.

Srpski teniser je nastavio u istom ritmu i brzo stigao na gem od trijumfa. Lako i brzo, Novak je napravio novi brejk i tako stigao do četvrte titule u Indijan Velsu i 50. u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve