Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.03.2015.

10:10

Đoković vs Federer – najveće finale

Dvojica najboljih tenisera planete, Novak Đoković i Rodžer Federer, od 21 čas po našem vremenu igraju finale Mastersa u Indijan Velsu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Đoković i Federer još jednom su pokazali da su bez premca dvojica najboljih igrača i potpuno zasluženo će se boriti za trofej na prvom Mastersu sezone.

Ovo će biti njihov već drugi duel u 2015. godini, pošto je pre nekoliko nedelja Rodžer slavio u finalu ATP turnira u Dubaiju, rezultatom 6:3, 7:5. Biće to i repriza prošlogodišnjeg finala u kojem je Nole slavio u tri seta.

Srbin i Švajcarac sastali su se do sada ukupno 37 puta, a Federer vodi sa 20-17 u pobedama. On juri 85. titulu u karijeri, dok Đoković ima priliku da osvoji jubilarnu 50.

Momak iz Beograda ima priliku da postane prvi igrač posle kolege iz Bazela koji je vezao tri titule u pustinji – Federer je to učinio od 2004. do 2006. godine.

„Ne igra ključnu ulogu kako ću pristupiti meču, ali me ta činjenica dodatno motiviše. Daje mi pozitivan vetar u leđa koji mi možda pomogde da bolje odigram. Biće ovo najveće moguće finale. On igra sjajno, tu nema pogovora. Ne očekuje se da će igrati ništa lošije u ovim fazama turnira. To je i dokazao, osvojio je toliko mnogo titula. Voli velike prilike i siguran sam da će želeti da pobedi i bude agresivan“, rekao je Đoković koji je u polufinalu razbio indisponiranog Endija Marija.

U prilog tome ide i ishod njihovog prošlogodišnjeg finala – Đoković je slavio sa 3:6, 6:3, 7:6 i naneo prvi poraz rivalu u finalu Indijan Velsa.

„Posle tesnog poraza prošle godine bio sam veoma razočaran, nisam mogao da dočekam novu šansu da igram ovde. Biće veoma uzbudljivo za obojicu, ali i za navijače, da vide reprizu prošlogišnjeg finala. Radujem se tome i nadam se da mogu da nastavim sa dobrim partijama. Mislim da smo 2014. odigrali sjajno finale, obojica smo prikazali odličnu igru“, naveo je Federer.

Srpski igrač napomenuo je da je za njegovog protivnika sve krenulo nabolje kada je promenio reket.

„To što je promenio reket možda mu pomaže da u defanzivi dohvati loptice koje ranije nije uspevao. Čini se da ima veću kontrolu pri bekhendu, a servira sjajno, kao i uvek“, dodao je Novak.

Međutim, Đoković je već 17 puta izlazio kao pobednik u dvoboju, pa zna šta mu je potrebno za novi trijumf.

„Ono što je vezano za Rodžera jeste da vas uvek tera da igrate na najvišem nivou ukoliko želite da ga savladate. To je nešto što mi je uvek na umu i što me tera da na teren izađem sa maksimalnom koncentracijom, intenzitetom i posvećenošću. Želim da pobedim u ovom meču i osvojim titulu i definitivno moram da igram najbolju igru. On je igrač koji je verovatno u najboljoj formi – u poslednjih 12 meseci igra možda i najbolji tenis“, istakao je prvi teniser planete.

Dugo vremena rivalstvo između Federera i Nadala bilo je u centru pažnje, ali se stiče utisak da u poslednjih nekoliko godina veći kvalitet, raznovrsnost i dopadljivost možemo videti u mečevima ovaka i Rodžera.

„Nikada neće biti isto – ni bolje, ni lošije. Drugačije je jer su dvoboji sa Rafom jedinstveni, dok je sa Novakom to potpuno jasno. Protiv Rafe imam osećaj kao da promenim sve u igri. Igrao sam mnogo mečeva sa njim na šljaci, zbog čega je osećaj drugačiji, dok je protiv Đokovića više duela bilo na tvrdim podlogama. Uvek je naše rivaltstvo bilo u senci onoga sa Rafom u prethodnim godinama, jer sam češće sa Novakom igrao u polufinalima. Iz nekog razloga, tih polufinala se sećam samo kroz maglu“, otkrio je drugoplasirani na ATP listi.

Ono što je sigurno, očekuje nas još jedno fenomenalno finale dvojice najboljih na svetu.

„Mislim da smo obojica srećni što igramo jedan sa drugim. Obojica igramo sjajno, pa je, po mom mišljenju, ovo pravi trenutak da se sastanemo. On je čvrst, to svi znamo, jedva da promašuje i sjajno se kreće. Uvek vas tera na dodatni udarac i jedan je od najboljih igrača na betonu koje sam ikada video u tenisu. Znam da moram da prikažem posebnu igru jer će Novak sigurno da vas tera do krajnjih granica i pogađaće sjajne udarce u nizu, što nikada nije lako uraditi. Videćemo kako će se sve odvijati“, zaključio je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve