Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.03.2015.

04:55

Čvrsto i zrelo, Novak dobio Iznera

Novak Đoković pobedio je Džona Iznera sa 6:4, 7:6 (7-5) u četvrtom kolu turnira iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

To je šesta Novakova pobeda u osam mečeva sa Iznerom, kojeg je i prošle godine dobio u Kaliforniji, samo u polufinalu.

Za plasman u polufinale Đoković će se boriti sa Bernardom Tomićem, koji je u tri seta savladao Tanasija Kokinakisa.

Kao i često u mečevima sa Novakom, Iznera je izuzetno služio servis – na kraju je imao 78% ubačenog prvog servisa, a dobar deo meča taj procenat bio je oko 85%.

Međutim, Novak je na neverovatan način napravio presudni brejk u prvom setu, iako je Amerikanac u tom sedmom gemu promašio samo jedan prvi servis. Đoković je nekako uspevao da uđe u poen – dva puta je lobovao 208cm visokog Iznera, a odigrao je i jedan težak volej kako bi došao do brejka koji mu je doneo prvi set.

U drugom je Amerikanac bolje čitao servise rivala i bio je blizu brejku – u četvrtom gemu je Izner propustio dve brejk lopte svojim greškama iz forhenda. Do kraja nije bilo brejk prilika, mada smo videli po jednu napetu situaciju na obe strane – na 4:5 se Novak izvukao od 0:30, a u sledećem gemu to je učinio Izner.

U taj brejku je Đoković pet poena dobio već posle servisa i došao je do 6:4 i dve vezane meč lopte.

Tada je Novak prvi put promašio prvi servis u taj brejku, u nastavku poena odigrao je sjajan pasing, ali je Izner još bolje reagovao i spektakularnim volejom spasao prvu meč loptu.

Međutim, na drugoj je Izner promašio prvi servis, potom se ušlo u poen, a Novak je bio strpljiv i dočekao grešku Amerikanca za kraj – 6:4, 7:6 (7-5).

Sa Bernardom Tomićem, rivalom u četvrtfinalu, Đoković je igrao tri puta i svaki put je pobedio – dva puta lako i bez izgubljenog seta (Rim i Rodžers kup 2012) i jednom u četiri seta, na Vimbldonu 2011. godine.

Osmina finala:
Novak Đoković – Džon Izner 6:4, 7:6 (7-5)
Bernard Tomić – Tanasi Kokinakis 6:4, 4:6, 6:4
Rafael Nadal – Žil Simon 6:2, 6:4
Miloš Raonić – Tomi Robredo 6:3, 6:2
Endi Mari – Adrijan Manarino 6:3, 6:3
Felisijano Lopes – Kei Nišikori 6:4, 7:6 (7-2)
Tomaš Berdih – Lukaš Rosol 6:2, 4:6, 6:4
Rodžer Federer – Džek Sok 6:3, 6:2

Parovi četvrtfinala:
Novak Đoković – Bernard Tomić
Rafael Nadal – Miloš Raonić
Endi Mari – Felisijano Lopes
Tomaš Berdih – Rodžer Federer

Tok meča:

Nije bilo mnogo igre na startu meča – Izner je držao visok procenat prvog servisa, a ni Novak se nije mučio u svojim gemovima.

Prvih šest gemova u proseku su trajali manje od dva minuta, a onda je Novak napravio brejk u sedmom gemu.

Nije Izneru stao prvi servis, ali je Đoković uspeo da odigra nekoliko izvanrednih udaraca. Verovatno ključan je bio poen na 0:15 – Izner je pogodio servis i napao, ali je Novak poslao bekhend lob na samu liniju.

Usledio je napad bekhend slajsom i težak volej koji je Đokoviću zaradio tri vezane brejk lopte. Prvu je Amerikanac spasao snažnim servisom, a na drugoj se Novak izvanredno kretao i na kraju je uspeo još jednim lobom da iznudi grešku rivala i da povede sa 4:3.

Đoković je zadržao koncentraciju i do kraja seta je bez problema osvojio dva gema na svoj servis, a time i prvi set za pola časa igre (6:4).

.

Prva uzbuđenja u drugom setu videli smo u četvrtom gemu, i to u Novakovom gemu. Srpskom teniseru stao je prvi servis, a Izner je bekhend ritern smestio na liniju i izborio brejk šansu.

Amerikanac se na drugi servis izmakao na forhend i odmah napao, a loptica je završila za malo u autu. Međutim, sjajnim insajd-aut forhendom Izner je došao do još jedne brejk lopte – sada je ušao u poen, ali je napravio neiznuđenu grešku forhendom.

Tada je Đokoviću konačno proradio prvi servis, pa je osvojio sledeća dva poena i izjednačio na 2:2.

Amerikanac je lakše osvajao svoje gemove, a u novoj nezgodnoj situaciji Novak se našao pri zaostatku 4:5. Prvo je Izner dobio bitku slajsova, 31 udarac dug poena, a zatim je srpski teniser odservirao duplu grešku.

Međutim, Đoković nije pao – odličan prvi servis i napad forhendom, zatim i dubok dugi servis vratili su ravnotežu, a uz dva precizna prva servisa Novak je izjednačio na 5:5.

Novak je sledeći gem dobio sa nulom, a onda je usledio taj brejk – Izner je dobio šest od osam dotadašnjih taj brejkova sa Đokovićem.

Počeo je Amerikanac asom, iako je čelendž pokazao da je loptica bila za malo u autu, ali Novak nije tražio proveru. Međutim, ono što je bilo ključno jeste Đokovićev servis – prvih pet poena na svoj servis uzeo je odmah posle početnog udarca, a mini brejk je napravio lepim pasingom za 5:3.

Pri rezultatu 6:4 Đoković je prvi put promašio prvi servis u taj brejku, u nastavku poena odigrao je sjajan pasing, ali je Izner još bolje reagovao i spektakularnim volejom spasao prvu meč loptu.

Međutim, na drugoj je Izner promašio prvi servis, potom se ušlo u poen, a Novak je bio strpljiv i dočekao grešku Amerikanca za kraj – 6:4, 7:6 (7-5).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

4 h

U fokusu

Vidi sve