Nova vest
Tenis

Petak, 06.03.2015.

13:00

Novak rutinski za vođstvo Srbije

Prvi teniser planete Novak Đoković doneo je prednost Srbiji protiv Hrvatske u prvom kolu Dejvis kupa, rutinskom pobedom protiv Matea Delića – 6:3, 6:2, 6:4.

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Posle duela Novaka i Matea, kojima je ovo bio prvi međusobni susret, na teren izlaze Viktor Troicki i talentovani hrvatski tinejdžer Borna Ćorić.

Novak je u laganom ritmu, praktično sa 'pola' snage, doneo prednost Srbiji, upisavši trijumf protiv 148. tenisera sveta, uz četiri brejka za sat i po vremena tenisa.

Osmostruki gren slem šampion prelomio je prvi set već u drugom gemu, napravivši brejk koji je održavao do kraja seta. Drugi deo igre otvorio je oduzetim servisom protivnika, da bi novim brejkom u samom finišu najavio laganu pobedu.

Delić je u trećem setu možda i pružio najveći otpor, ali je Đoković ponovo na vreme reagovao i prvieo meč kraju za vođstvo Srbije.

Prilikom intoniranja himne Hrvatske domaći navijači nisu zviždali i negodovali, kakav je inače običaj kad se sastaju Srbija i Hrvatska.

U subotu od 14 časova Nenad Zimonjić i Viktor Troicki igraće dubl protiv Franka Škugora i Marina Draganje, a u nedelju poslednjeg dana takmičenja od 13 časova sastaju se Đoković i Ćorić, a potom Troicki i Delić.

Dva sata pre početka meča mnogo ljudi već je čekalo u redu, a neki i na domišljat način pokušavaju da zarade.

Pred halom jedan stariji gospodin prodavao je maske sa Đokovićevim likom – cena zaista jeste sitnica, svega 100 dinara. Takođe, mnogo je spekulacija bilo u vezi sa prodajom karata za meč.

Ipak, tarife se znaju – ceo komplet karata, za sva tri dana, kretao se od 70 do 100 evra (5000 dinara u slobodnoj prodaji), a dnevna karta ’na crno’ koštala je 3000-4000 dinara (1900 na blagajnama).

Naša selekcija želi drugi trofej u Dejvisu Kupu, posle trijumfa 2010. godine kada je osvojena jedina 'Salatara' u istoriji Srbije.

Tok meča:

Novak je nešto 'sporije' ušao u meč, pošto je izgubio prva dva poena, ali je zatim sigurnim servisima i forhendima uspeo da stigne do preokreta i prvog gema. Naredni gem Srbin je počeo sigurnije, da bi već prvu brejk šansu pretvorio u 'duplo' vođstvo. Usledio je sličan gem kao uvodni, u kom Đoković potvrđuje brejk, a onda se Delić upisao na semafor – 3:1.

I u narednom gemu je Delić uspeo da osvoji dva poena, ali je Novak opet bio na visini zadatka i rutinski preokrenuo situaciju u svoju korist za tri gema prednosti. Hrvatski teniser odgovorio je na isti način, a onda je Đoković odigrao savršen gem i bez izgubljenog poena stigao na korak do osvajanja prvog seta. Uspeo je Delić da ostane u setu, iako je Novak stigao do 30:30, ali je već u sledećem gemu bilo sve gotovo, pošto je Đoković asom doneo prednost Srbiji u setovima – 6:3.

Nastavio je Novak tamo gde je stao u prvom setu, sjajnim riternima stigao je do dve vezane šanse da protivniku oduzme servis, a već prvu je pretvorio u novi brejk i vođstvo. Zatim je usledio lagan gem za 2:0, ali i odgovor Delića bez izgubljenog poena za njegov prvi gem u drugom setu. Međutim, ništa se nije promenilo u narednom gemu, pa je Đoković nastavio da ide ka drugom osvojenom setu – 3:1.

Ništa se značajnije nije promenilo ni do kraja drugog seta, Đoković je nastavio da igra lagano, bez previše naprezanja i napora, da bi u sedmom gemu po drugi put oduzeo servis protivniku i došao u situaciju da svojim servisima stigne do prednosti od dva seta. U tome je i uspeo, iako je Delić ponovo osvojio dva poena, laganim izlaskom na mrežu za 2:0 posle manje od sat vremena igre – 6:2.

Uvodna četiri gema trećeg seta donela su nešto drugačiju sitaciju, iako nije delovalo tako, jer je Novak osvojio uvodna dva poena i bio blizu novih brejk prilika. Ipak, Delić je zahvaljujući dobrim servisima uspeo da se izvuče i povede. Zatim je Novak odgovorio novim laganim gemom za izjednačenje, da bi naredna dva servis gema protekla bez uzbuđenja – 2:2.

Tačno kada je trebalo, Đoković je lagano dodao gas i počeo da privodi meč kraju. Odigrao je tri vezana poena u svom stilu i stigao do tri nove brejk lopte, a već prvu šansu pretvorio je u novi oduzeti gem protivniku. Videlo se da se Novak totalno fokusirao, čemu je u prilog išao još jedan gem okončan sa nulom. Do kraja meča nije bilo previše uzbuđenja, pa je Novak lagano priveo meč kraju za vođstvo Srbije – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

14 h

U fokusu

Vidi sve