Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.02.2015.

11:35

“Đoković je rastao sa žigom Srbije“

Kris Bauers, autor knjige “Sportski lider Novak Đoković i uspon Srbije“, kaže za holandski list “Trouw“ da je Novak mnogo uradio za popravljanje imidža Srbije.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

“Nije lako proniknuti u njega, ali unutra on je dobar čovek. Veoma je suptilno ono što on radi – on se smeje, šali se, stvara kontakt. Ljudi ga vide i kažu: ’Fin momak. Odakle je? Iz Srbije? Ne mogu svi biti loši tamo“, kaže Bauers.

“Prethodno sam napisao knjigu o Rodžeru Federeru i moj izdavač želeo je i Đokovićevu biografiju. U početku sam rekao ’ne’ jer mi je Đoković rekao da neće imati vremena da radi sa mnom, pa se ni meni nije radilo. Ali izdavač je insistirao. Onda sam rekao: ’Želim da napišem knjigu koja je kombinacija Đokovićeve istorije i istorije Srbije’. On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država, ali bori se sa teškim balastom ratova devedesetih i presuda Međunarodnog suda pravde, koji je obeležio Srbiju kao najvećeg krivca. To je zemlja koju, po mom mišljenju, na Zapadu i dalje malo razumeju“, rekao je Bauers i dodao:

“Svaka zemlja ima nešto na šta nije ponosna. Hajde da se ne pretvaramo da Srbija nije ništa uradila, ali hajde isto tako nemojmo da se pretvaramo da su Srbi bili jedini zlikovci. Ali Đoković je morao da raste sa tim žigom i morao je da pronađe svoj put u komplikovanim okolnostima“.

Bauers kaže da nije naširoko razgovarao sa Novakom, ali da jeste sa mnogim ljudima iz njegovog okruženja. Jedna osoba ostavila je poseban utisak.

“Možda i najvažniji razgovor imao sam sa Jelenom Genčić, Novakovim prvim trenerom. To je veoma posebna žena, verovatno jedan od najinspirativnijih susreta u mojoj novinarskoj karijeri. Počeli smo da razgovaramo o muzici i momentalno smo se povezali. Nije Novaka učila jedino tenisu, već ga je ohrabrivala da gleda i izvan tog uskog sveta – upućivala ga je na Betovena, Puškina, Teslu... Na to kako oni obogaćuju život. Genčićeva je umrla prvog juna 2013. godine, tokom Rolan Garisa. Samo sam je dva puta video, ali njena smrt zaista me je rastužila“.

Bauers kaže da se Novak susretao sa drugačijim preprekama od Federera, ali ističe da su u nečemu slični.

“Obojica nisu samo sjajni sportisti, već su i međunarodni uzori koji prelaze granice svoje zemlje i granice sporta kojim se bave“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve