Nova vest
Tenis

Petak, 31.10.2014.

19:34

Stabilni Novak u polufinalu Pariza

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale ATP Mastersa u Parizu, pobedom u dva seta nad Endijem Marijem.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Đoković je slavio rezultatom 7:5, 6:2, posle nešto više od 100 minuta igre.

Novak će se u borbi za finale boriti sa boljim iz poslednjeg četvrtfinalnog duela u kome se sastaju Španac David Ferer i Kei Nišikori iz Japana.

Duel u Bersiju bio je 23. međusobni duel dvojice prijatelja, a Beograđanin sada vodi sa 15:8 u pobedama.

Ovo im je bio četvrti susret ove sezone, a sva tri dosadašnja Novak je rešio u svoju korist. Poslednji put je bio uspešniji u Pekingu (6:3, 6:4), pre toga je slavio u četvrtini finala US Opena (7:6, 6:7, 6:2, 6:4), dok je u seriju pobeda otvorio na mastersu u Majamiju (7:5, 6:3).

Đoković je od poslednjih 11 susreta sa Marijem trijumfovao u osam navrata.

Đoković je bolje otvorio meč, mogao odmah da preuzme kontrolu nad rezultatom, ali je propuštao brejk lopte. Dobro je servirao, nijednu šansu u prvom delu igre nije dozvolio rivalu i sačekao je svoju u 12. gemu, kada je iskoristio drugu set loptu.

Na samom startu drugog dela igre propustio je tri vezane brejk lopte i Endi je to momentalno kaznio oduzevši mu servis za 2:1. Međutim, Novak se već u narednom vratio, a posle jednog dugog poena Mari je na terenu ostao potpuno iscrpljen.

Do kraja meča nije uspeo da parira Đokoviću koji je osvojio sve gemove i obezbedio plasman u polufinale.

Na kraju, prvi igrač na ATP listi imao je 12 vinera i 24 neiznuđene greške, dok je Britanac, koji je bio agresivniji napravio 20 direktnih poena, uz 36 grešaka.

Tok meča:

Đoković je krenuo veoma sigurno – servis-volej kombinacija, greške Marija, pa viner forhendom i posle samo dva minuta na semaforu je pisalo 1:0.

Drugi gem počeo je dugim razmenama iz kojih je Novak izlazio kao pobednik, ali se Endi izvukao zahvaljući tome što je pogodio dva vezana dobra servisa. Ponovo je Mari popustio u reliju za brejk loptu, ali je prilikom napada Đoković napravio grešku. Odličnim bekhendom naš teniser izborio se za još jednu šansu, ali je njegov rival pogodio as. Vezao je Britanac još dva poena i nekako izjednačio na 1:1.

Propuštene prilike nisu mnogo uticale na Noleta koji je sigurno počeo gem, ali je dopustio rivalu da se vrati na 40:40. Tada su usledila dva servis vinera za 2:1.

U pauzi između trećeg i četvrtog gema Mari je napustio teren, kako bi popravio opremu, pošto je od početka imao problema sa šortsem.

U narednih nekoliko gemova nije bilo uzbuđenja, sve do rezultata 4:3 za Novaka. Tada je Mari napravio nekoliko grešaka i omogućio mu brejk šansu, ali je spasao novim asom. Kod druge brejk lopte desila se neobična situacija, kada je Mari kasno tražio čelendž, a sudija Karlos Bernardes mu dozvolio. Bio je u pravu, lopta je bila u autu, Đoković je ostao bez brejka, a Endi to iskoristio da izjednači na 4:4.

Sve do 6:5 za Đokovića nismo videli brejk lopte, a onda je posle duple servis greške Britanca, Novak imao dve set lopte. Prvu je refleksnim volejem spasao Endi, ali je kod druge ubacio forhend u mrežu i srpski igrač je konačno poveo u setovima – 7:5.

Drugi deo igre počeo je odličnom serijom Srbina, koji je poveo sa 1:0, a onda i imao tri vezane brejk šanse. Ipak, Mari je pogađao Linije i vezao pet poena za 1:1. Tada je srpski igrač bacio reket, odmah se izvinio, ali je pariska publika to burno propratila.

Propuštene prilike mogle su mnogo da koštaju Đokovića, pošto je Mari njegove kratke druge servise počeo da vraća snažno i duboko. Posle jednog takvog usledio je viner za 30:40. Britanac je mlitavim bekhendom poklonio izjednačenje, ali je Novak vratio dvema greškama (dupla servis i slajs u mrežu) i Endi je došao do brejka – 2:1.

Ipak, Đoković se brzo konsolidovao, dobro vraćao servi i uspeo da izjednači iako je kod prve brejk lopte Mari odigrao neverovatan poen (2:2).

Marijeva igra potpuno se raspala od izgubljenog brejka, pa je Đoković samo držao loptu u terenu i dobijao poene. Fizički je pao, mnogo grešio, što je Novak iskoristio i novim brejkom poveo sa 4:2.

Servisima je naš igrač produžio seriju osvojenih poena na 16:3 i stigao na gem od plasmana u polufinale. To je i učinio i posle nešto više od 100 minuta se plasirao u polufinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve