Nova vest
Tenis

Nedelja, 12.10.2014.

12:35

Federerova 23. Masters titula

Rodžer Federer osvojio je 81. titulu u karijeri, pošto je pobedio Žila Simona 7:6 (8-6), 7:6 (7-2) u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Šangaju.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Federer je u oba seta bio blizu gubitka – u prvom je Simon servirao za vođstvo i posle imao set loptu u taj brejku, a u drugom je Francuz propustio dve vezane set lopte.

To je 23. turnir iz Masters serije za Federera, prvi u Šangaju, a u toj kolekciji još mu nedostaju Monte Karlo i Rim.

Federer će se na novoj ATP listi u ponedeljak naći na drugom mestu sa 9.080 bodova. On će i smanjiti svoj zaostatak za Đokovićem, koji nije odbranio trofej u Šangaju, pa će sada imati 11.510 bodova.

Do kraja godine Novak brani 2500 bodova, a Federer 1060.

Meč je bio izuzetno neizvestan, obojica tenisera imali su isti broj vinera (po 21), a Federer je napravio sedam neiznuđenih grešaka više (36-29), što ilustruje da je Švajcarac bolje igrao ključne poene.

Federer je loše počeo meč, nekoliko puta je loše zahvatio lopticu, a Simon je dobrim riternom došao do 15:40, ubrzo i do brejka već u prvom gemu.

Sve deo završnice seta Simon je lako čuvao svoj servis, ali onda su mu se pri vođstvu 5:4 potpuno vezale ruke – na 15:15 odservirao je duplu grešku, usledio je još jedan udarac u mrežu za 15:40. Federer je propustio prvu brejk loptu, ali je onda Francuz ponovo poslao lopticu u mrežu.

Simon je u 12. gemu spasao dve vezane brejk lopte i izborio taj brejk, u kojem je stigao i do set lopte posle nekoliko dobrih poena, ali i velike greške Federera na mreži. Ipak, Rodžer snažnim servisom spasava set loptu, da bi zatim osvojio još dva poena i poveo sa 1-0.

Sve vreme drugog seta činilo se da je samo pitanje trenutka kada će Federer napraviti brejk, ali je Simon nekako uspevao da se drži u igri spasavši tri brejk lopte u dva različita gema.

Onda je Francuz dočekao svoju priliku – pri vođstvu 6:5 došao je do dve vezane brejk i set lopte. Na prvoj mu je ritern za malo završio u autu, a na drugoj je prvi pogrešio u dugoj razmeni.

Tada Federer preuzima kontrolu, osvaja taj gem, a onda dominira u taj brejku i zasluženo osvaja četvrtu titulu ove sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve