Nova vest
Tenis

Subota, 11.10.2014.

13:35

Federer prekinuo Novakov niz u Kini

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Masters turnira u Šangaju, pošto je izgubio od Rodžera Federera sa 6:4, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Švajcarac je odigrao vrhunski meč, često je menjao ritam bekhend paralelama i izlazio je na mrežu, čime je unervozio Novaka i preuzeo kontrolu nad mečom.

Time je prekinut Novakov niz od 28 pobeda u Kini, a zakomplikovala se i borba za prvo mesto, pošto će se Federer dodatno približiti Novaku (koliko, zavisi od ishoda finala).

Đoković je tako propustip novu, treću priliku da izjednači međusobni skor sa Federerom, pa sada Švajcarac vodi sa 19:17 u pobedama.

U prvom setu Rodžer je napravio brejk u petom gemu, a u narednom je Đoković imao jedinu brejk loptu u meču – plitko je riternirao i Federer ju je spasao.

Na početku drugog seta Švajcarac je odmah napravio brejk, a u petom gemu Đoković je spasao četiri brejk lopte i produžio neizvesnost. U narednom gemu Novak je imao 0:30 i inicijativu u poenu, nije je iskoristio, a u nastavku je Federer preokrenuo i poveo sa 4:2.

U sledećem Rodžerovom servis-gemu bilo je četiri izjednačenja, ali Đoković je propustio nekoliko šansi da dođe do brejk lopti. Potom je Novak spasao dve meč lopte na svoj servis, pri rezultatu 5:4 imao je 15:30, ali ponovo nije došao ni do brejk šanse, pa je Federer stigao na korak do 81. titule u karijeri.

Za nju će se boriti sa Žilom Simonom, kojeg je dobio četiri puta u šest međusobnih okršaja. Poslednji put igrali su prošle sezone na Rolan Garosu, kada je Federer slavio u pet setova.

Tok meča:

U prvom gemu Đokovića je služio servis, a dobre servise koristio je za napade forhendom i poveo je 1:0. I Federer je čisto udarao lopticu, i njega je na startu služio servis i, iako je Novak imao aktivan poen na 30:30, Švajcarac dolazi do gema (1:1).

I naredna dva gema teniseri su lako osvajali na svoj servis, a prvi je do brejk prilika došao Federer u petom gemu. Švajcarac je bio agresivan i igrao je raznovrsno, a posle greške Novaka forhendom došao je do dve vezane brejk lopte.

Prvu je Đoković spasao, ali je i na drugoj Federer izašao na mrežu, ovoga puta posle bekhend slajsa, a Novak je poslao lopticu bekhendom u mrežu – 3:2.

Rodžer je nastavio sa konstantnim izlascima na mrežu, ali i Đoković se već malo navikao na ono što ga očekuje i vezao je dva sjajna pasinga za brejk loptu. Iako je Federera tada stao prvi servis, Novak je prekratko vratio drugi i rival je forhendom napravio viner, da bi uskoro poveo sa 4:2.

Đoković je uspeo da osvoji naredni gem iako se od 40:15 došlo do izjednačenja, ali je Federer nestvarno odservirao sledeći gem – tri asa i servis-viner za 5:3.

Novak je smanjio na 5:4, u sledećem je od 30:0 stigao do 30:30, ali je zatim Federer napao forhendom i stigao do set lopte. Zatim je odservirao as i osvojio prvi set za 39 minuta igre.

Rodžer je nastavio sa fantastičnom igrom i u drugom setu i u već u prvom gemu došao je do dve vezane brejk lopte. Prvu je Novak spasao dobrim servisom, i na drugoj je pogodio precizan prvi servis, ali je Federer vratio i u nastavku poena napravio viner forhendom – 1:0.

Švajcarac je nastavio izvanredno da servira, Đoković nije imao nikakvog rešenja, pa je prednost rutinski čuvana – 3:1. U petom gemu Novak je bio na ivici provalije – imao je Federer 15:40, zatim i još dve brejk lopte, ali je Đoković u tim trenucima igrao maestralno i nekako je uspeo da se izvuče i uzme gem (3:2).

Propuštene šanse uticale su na Federera samo na početku sledećeg gema kada je duplom greškom Novak došao do 0:30. U sledećem poenu imao je Đoković inicijativu, ali je na kraju promašio forhend, pa je usledio preokret Švajcarca – 4:2.

Pri rezultatu 4:3 Novak je na Federerov servis došao od 40:0 do izjednačenja, imao je Đoković malo i sreće, ali propustio je nekoliko prilika da dođe do brejk lopte, iako se igrao dug gem sa četiri izjednačenja – 5:3.

Đoković je spasao dve meč lopte na svoj servis i omogućio je sebi još jednu šansu da se vrati. I kada je Federer servirao za meč Novak je imao mini šansu, vođstvo od 15:30 i solidan ritern, ali naredni udarac bio je isuviše plitak, pa je Federer izjednačio. Usledio je as, pa još jedan agresivni poen i pobeda Švajcarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

334 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve