Nova vest
Tenis

Nedelja, 08.06.2014.

14:56

Novak opet bez sna, Nadal šampion!

Novak Đoković ponovo nije uspeo da osvoji Rolan Garos, pošto je u finalu izgubio od prvog tenisera sveta Rafaela Nadal 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Đoković tako nije uspeo da postane osmi teniser u istoriji koji je osvojio sva četiri Gren slem turnira, a Nadal je deveti put postao šampion u Parizu.

Nije ovo bio među najkvalitetnijim okršajima koji su njih dvojica odigrali, ali Nadal je bio bolji u svakom ključnom trenutku i zasluženo je osvojio 14. Gren slem titulu, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom.

Novak je osvojio prvi set, ali nije iskoristio taj ’momentum’ u drugom setu – naprotiv, fizički je potpuno pao, veoma slabo se kretao, a ta krizla dostigla je kulminaciju krajem drugog i početkom trećeg seta.

Drugi je izgubio sa 7:5, a u trećem je odmah dozvolio Nadalu brejk nakon što je promašio zicer na voleju. Tada je fizička slabost prošla, Đoković je u dva Nadalova gema imao po brejk loptu, nije ih realizovao, da bi Nadal napravio još jedan brejk i dobio treći set sa 6:2.

Španac je i u četvrtom setu prvi došao do brejka, ali slično kao prošle godine u četvrtom setu, Novak je uspeo da se vrati.

Ipak, Đoković mentalno nije bio stabilan tokom celog finala, a ništa se nije promenilo ni u desetom, ispostaviće se poslednjem gemu. Vodio je 30:0, ali je vezao četiri greške, uključujući i duplu servis grešku na poslednjem poenu.

Novak je meč završio sa 43 vinera i 49 grešaka, dok je Nadal imao 44 direktna poena i 38 neiznuđenih grešaka.

Tok meča:

Obojica su nervozno počeli meč, a tek u trećem gemu videli smo nešto duži poen – tačnije, vrlo dug poena (21 udarac). Dobio ga je Đoković i ubrzo je poveo sa 2:1.

Prvu polušansu imao je Novak, pri rezultatu 30:30 igrala su se dva aktivna poena, ali je oba puta srpski teniser poslao lopticu u mrežu. Ipak, sledeći gem Đoković je odigrao dobro i poveo sa 3:2.

Nadal je lako osvojio gem na svoj servis, a onda je u narednom gemu došao do svoje prve polušanse. Imao je 15:30 i igrao se vrlo dug poen koji se završio greškom Španca. Prvi put gem je došao do izjednačenja, a Novak je poveo 4:3.

Posle sedam relativno mirnih gemova, videli smo veoma dramatična. Nadal je osmi gem počeo atipičnim greškama, dva puta je poslao insajd-aut forhende u aut, a ubrzo je Đoković došao do dve brejk lopte uz malo sreće.

Nadal ih je spasao, ali je Novak sjajnim forhendom stvorio i treću – usledila je još jedna greška Španca forhendom i vođstvo 5:3.

Daleko od toga da je tu bio kraj – Đokovića je potpuno stao prvi servis, poslao je dve loptice po dužini u aut i, uz nedovoljno dobar dop šot, Nadal je došao do 15:40.

Međutim, ni Nadal ih nije iskoristio, a drugi Novakov servis kod druge brejk lopte završio je na samoj liniji. Pri izjednačenju je Đoković konačno pogodio prvi servis i završio poen bekhendom, da bi zatim dočekao grešku Nadala za 6:3.

U prva dva gema na servis Nadala u drugom setu Đoković je dolazio do 30:30 – prvi put je vezao dve greške, a drugi put je Španac napravio viner bekhend paralelom i servisom u telo došao do gema (2:1).

Novak osvajanjem prvog seta nije stekao ’momentum’, a u šestom gemu svojim greškama dao je Nadalu brejk loptu. Đoković je onda imao mnogo sreće jer je Nadalov bekhend završio koji milimetar van terena, ali servis ga nikako nije služio.

Iako je Đoković došao do gem lopte, servis i dalje nije ulazio, a Nadal je koristio kratke loptice i ostvario je prvi brejk u meču – 4:2.

Međutim, u sledećem gemu Nadal vraća poklon – par grešaka, uključujući i duplu, donosi Đokoviću 15:40, a na drugoj brejk šansi Rafa šalje forhend u aut (4:3). U tim trenucima ni jedan ni drugi nisu igrali na visokom nivou, greške su se smenjivale, a Novak je u sledećem gemu spasao brejk loptu zahvaljujući promašenom bekhendu Nadala.

Nadal nije briljirao, ali je Đoković delovao fizički potpuno nemoćno – udarci mu nisu imali snagu, a ni kretanje mu nije bilo ni približno blizu maksimumu.

Prvi put je uspeo da odservira da ostane u setu, ali pri rezultatu 6:5 odigrao je očajan gem – dupla greška, promašen forhend i dve vezane set lopte za Nadala, koji koristi već prvu za 7:5.

Novak nikako nije uspevao da dođe do ritma, kao da mu je nedostajao jasan plan igre, a sa druge strane Nadal je zaigrao nešto bolje. Već u drugom gemu posle još jedne od Đokovićevih grešaka u nizu Nadal je došao do brejk lopte – Novak je sjajno odservirao i izašao napred, a zatim je promašio zicer na mreži (2:0).

Đoković je potom prekinuo niz od pet uzastopno izgubljenih gemova, počeo je da izgleda malo bolje na terenu, prevashodno fizički, a zatim je došao do brejk šanse. Međutim, u tom poenu neobjašnjivo loše se namestio na ne tako tešku lopticu i poslao je daleko u aut. Nove šanse nije bilo i Nadal je poveo 4:1.

Srpski teniser delovao je bolje na terenu, agresivnije na forhendu, počeo je i da pogađa, ali je i Nadal ušao u pravi ritam. I pored toga, Đoković je i u sedmom gemu došao do brejk lopte zahvaljujući izvanrednim riternima, ali na brejk lopti ritern je bio nedovoljno dubok i Nadal je forhendom stekao odlučujuću prednost u poenu, da bi potom osvojio i gem za 5:2.

U sledećem gemu Novak je vodio 40:15, ali ponovo su usledile greške, četiri uzastopno izgubljena poena i Nadal nije morao ni da servira za 2-1, već je napravio brejk za 6:2.

Na početku četvrtog seta Novak je imao polušansu, 15:30 i kratak drugi servis Nadala, ali se izmakao na forhend i poslao loptu u mrežu. Još dva loša riterna i Španac je poveo sa 2:1.

Đoković nije bio ni blizu brejka na Nadalov servis, a u šestom gemu Španac je napravio brejk. Novak je imao dobijen gem, na gem lopti je po ko zna koji put pogrešio stranu na ziceru i izgubio poen. Usledila je još jedna greška bekhend dijagonalom, a zatim nova greška u dugoj razmeni za 4:2 za Nadala.

Delovalo je da je mnogo toga izgubljeno, ali Nadal je u sledećem gemu napravio dve greške, a Đokovićeva visoka loptica završila je na liniji, posle čega je Španac poslao smeč u mrežu i omogućio Novaku dve uzastopne brejk lopte. Đoković je drugu realizovao dubokim riternom iz bekhenda – 4:3.

Pri rezultatu 4:4 Đoković je dobro riternirao, došao je do izjednačenja, ali Nadal je odigrao nekoliko hrabrih udaraca i došao do 5:4.

Novak je u sledećem gemu poveo 30:0, ali onda je usledio niz neobjašnjivih grešaka – bekhend po paraleli, zatim nerezonski izlazak na mrežu, pa insajd-aut forhend. Na meč lopti Nadal i nije morao ništa da uradi – publika je malo zasmetala Novaku između dva servisa, a on je odservirao duplu grešku za kraj meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

722 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve