Nova vest
Tenis

Petak, 06.06.2014.

11:47

Gde je čovek koji je dobio Nadala?

Robin Soderling jedini je čovek koji je na Rolan Garosu uspeo da savlada Rafaela Nadala, ’kralja šljake’ i sada osmostrukog šampiona u Parizu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Bio je Soderling četvrti na svetu, osvojio je deset titula, dva puta igrao finale na Garosu i zaradio je više od deset miliona dolara.

Međutim, od Vimbldona 2011. godine sve je krenulo po zlu – grlo ga je bolelo, stomak takođe, energije nije imao.

Dijagnoza je bila mononukleoza – povukao se sa US opena 2011. godine, propustio je i celu 2012, ali ne predaje se.

“Nisam se povukao. Moj san jeste da se vratim i da pokušam. Nadam se da ću jednog dana biti ponovo na terenu“, kaže 29-godišnji Soderling, koji dane provodi u Stokholmu – uživa s porodicom, peca, ali i pokušava da se vrati tenisu.

U poslednjih nekoliko meseci zdravlje mu se poboljšalo, skoro je iste težine kao u vreme svog poslednjeg profesionalog meča i ponovo igra tenis. Ako se previše umori, sledeći dan mora da se oporavlja, ali simptomi nalik gripu su nestali.

Kako kaže Robin, u prvih 18 meseci svog odsustva nije mogao da se natera da prati tenis, ali sada ga ponovo gleda.

“Kvalitet tenisa je vrlo visok – lepo je videti neke nove igrače kako se probijaju“, kaže Šveđanin.

Taj meč sa Nadalom 2009. godine i pobeda sa 6:2, 6:7, 6:4, 7:6 ostaće zauvek upisan u istoriju tenisa.

“Bio sam zadovoljan kako sam igrao protiv Nadala, još bolji je bio osećaj što sam došao do finala, pa onda to ponovio i sledeće godine. Mnogo igrača može da odigra jedan meč zaista dobro, ali finale Rolan Garosa dve godine u nizu, na to sam najviše ponosan“, naglašava Soderling.



Tokom odsustva Robin se ne dosađuje – ćerka Olivija ima skoro dve godine, a Robin razmišlja da se sa suprugom i njom preseli u neku kuću sa dvorištem. Takođe, direktor je turnira u Stokholmu, a i zabavljao se pokušavajući da osmisli sopstvenu tenisku lopticu.

Uprkos svemu tome, jasno je šta Soderling želi najviše od svega.

“Tenis je bio deo mog života od četvrte godine, tako da mi je teško bez njega. Gledam Tomija Hasa, on je u Top 20 sa 36 godina, i zbog toga se osećam pozitivnije. Znate li koji je jedan od razloga što želim da se vratim? Želim da se penzionišem kako ja hoću, kad ja osetim da je dosta. Sada nije dosta“, zaključio je Soderling.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve