Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 26.05.2014.

11:09

Novak u laganom ritmu do 2. kola

Drugi teniser sveta Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, pošto je pobedio 44. tenisera sveta Žoaa Sousu sa 6:1, 6:2, 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prošle godine na US openu Portugalac je uzeo četiri gema, a ni sada nije uspeo da pruži jači otpor Novaku.

Za plasman u treću rundu Novak će igrati sa Žeremijem Šardijem, od kojeg u osam mečeva nije izgubio ni set.

Francuz je trenutno 42. na svetu, visok je 188 cm, a ove sezone ima skor 17-12. U Rimu je savladao Rodžera Federera i došao je do četvrtfinala, a najbolji rezultat ove sezone mu je polufinale u Brizbejnu.

Jedino što je omelo Đokovića u meču sa Sousom jeste kiša, zbog koje je meč bio dva puta prekinut – prva pauza dogodila se posle pet odigranih gemova i trajala je 70 minuta, a drugi put krajem drugog seta teniseri su odmarali desetak minuta.

Tada igrači nisu ni izašli sa terena, a Novak je pauzu iskoristio da se zabavi i porazgovara s momkom koji mu je doneo kišobran – podelili su po sok i nazdravili, što je izazvalo aplauz i smeh u publici.

“Probao sam na najbolji način da iskoristim pauzu i da uradim nešto zabavno. Lepo smo porazgovarali, i on igra tenis, bilo je lepo“, kazao je Novak u intervjuu posle meča.

Novak je na terenu bio razigran, a pri tom nije potrošio mnogo energije, što i jeste najvažnije u ovoj fazi turnira.

"Uslovi nisu bili tako dobri, bilo je teško i vlažno, ali najvažnije je da sam prošao dalje u tri seta. Imao sam male padove u igri, bez razloga sam izgubio neke gemova na svoj servis, ali pobeda je najbitnija. Bio sam agresivan, on je veliki borac, nije bio neki kvalitet meča, mnogo smo grešili jer su uslovi bili teški", rekao je Đoković.

Tok meča:

Samouveren početak Souse, u prvom gemu na Novakov servis uzeo je dva poena, ali je potom srpski teniser sigurno priveo period kraju. Portugalac je na startu pokazao da poseduje dobar udarac iz forhenda, međutim Novak je stigao do prve brejk lopte, ali nije uspeo da je iskoristi.
Prvim forhend vinerom koji je pogodio tačno u liniju, Đoković je obezbedio i drugu brejk šansu, potom je napravio dve greške, te dozvolio gem loptu Sousi. Teniseri prave veliki broj grešaka, što je možda i posledica kiše koja i dalje pada u Parizu. Posle sedam izjednačenja gem je konačno završen, u Novakovu korist, 2:0.

Sledeći gem je Đoković osvojio bez izgubljenog poena i stigao do 3:0, a ubrzo nakon toga zabeležio je i drugi brejk, te poveo sa 4:0. Sousa je osvojio četiri poena u nizu, stigao do brejk lopte, ali je prvu Đoković spasao direktnim poenom iz drugog servisa. Portugalac je uspeo da iskoristi drugu šansu i smanjio na 4:1.

Zbog kiše je meč prekinut pre početka šestog gema. Posle 70 minuta pauze, meč je nastavljen.

Novaka nije poremetio prekid, vezao je četiri poena pri servisu Souse i stigao do 5:1, a u narednom gemu spasao je tri vezane brejk šanse i osvojio set - 6:1.

U prva četiri gema nije bilo prilika za brejk, mada je Novak kada je imao 0:30 odigrao malo opuštenije dva naredna poena, a egzibicije se nisu ispostavile korisnim. Ipak, u petom gemu Novak dolazi do brejk lopte, a Portugalac pravi duplu grešku za 3:2.

Sousa nije imao nikakvog rešenja za Novaka, delovao je potpuno obeshrabreno, a u sedmom gemu Novak je pasingom iskoristio kratku loptu i došao do brejk lopte, a onda je savršeno izgradio poen i došao do 5:2.

Tada je ponovo počela kiša. Pauza je ovoga puta trajala svega desetak minuta, a Novak je to iskoristio da popriča s momkom koji mu je doneo kišobran, čak su i podelili sok i nazdravili, što je izazvalo aplauz I smeh u publici.

Po povratku na teren Novak je greškama dozvolio Sousi da dođe do dve brejk lopte, ali se brzo konsolidovao i osvojio i drugi set as udarcem – 6:2.

Slično kao i u prethodna dva, Novak je u ranoj fazi napravio brejk i u trećem setu – u trećem gemu realizovao je drugu brejk šansu nakon što je Sousa bekhendom poslao lopticu u mrežu.

Novak je napravio dupli brejk za 4:1, ali Sousa se nije predavao, pogodio je nekoliko linija i napravio ribrejk za 4:2. Đokoviću je opala koncentracija pre nego što je završio meč – napravio je doduše novi brejk, ali je ponovo dozvolio Sousi da ga vrati iako je imao 30:0 u gemu u kojem je servirao za meč.

Portugalac je bez izgubljenog poena smanjio na 5:4, ali Đoković se tada uozbiljio i realizovao je drugu meč loptu asom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve