Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.02.2012.

21:52

"Laureus" za Novaka Đokovića!

Srpski teniser Novak Đoković dobio je nagradu "Laureus" sportske akademije za najboljeg sportistu u 2011. godini!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Đoković je prestižnu nagradu dobio ispred australijskog bicikliste Kadela Evansa, a nominovani su bili još Lionel Mesi, Dirk Novicki, Sebastijan Fetel i Usain Bolt.

Đoković je u 2011. godini osvojio tri Gren slem titule (Australijan open, Vimbldon, US Open) i postao najbolji teniser sveta.

Novak je ovu nagradu na ceremoniji u Londonu dobio samo nedelju dana nakon osvajanja Australijen opena čime je postao pet peti teniser u Open eri koji je stigao do tri uzastopna Gren slema.

Đoković, kao prvi sporista sa ovih prostora, u potpunosti zaslužuje da je najbolji na svetu. Srpski as se tako pridružio velikanima, dosadašnjim dobitnicima sportskog Oskara - golferu Tajgeru Vudsu (2000, 2001), vozaču Formule 1 Mihaelu Šumaheru (2002, 2004), biciklisti Lensu Armstrongu (2003), teniseru Rodžeru Federeru (2005, 2006, 2007, 2008), atletičaru Useinu Boltu (2009, 2010) i teniseru Rafaelu Nadalu (2011).

Najbolji teniser sveta zahvalio se na nagradi, na privilegiji što je imao priliku da upozna sve legende sporta koje su bile na ovoj dodeli, svim novinarima koji su ga predložili za ovo prinanje kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega.

"Znam da je bio težak izbor. Bio sam u konkurenciji velikih sportista. Nemam reči da objasnim koliko mi znači ovo priznanje", rekao je Đoković, kome je nagradu uručio bivši nemački teniser Boris Beker.

Nagradu za najbolji tim u prethodnoj godini dobio je Fudbalski klub Barselona koja je postala prvak Španije, Evrope i sveta. Nagradu za najbolju sportistkinju u 2011. dobila je kenijska dugoprugašica Vivijen Čerijot koja je postala prvak sveta na pet i 10 hiljada metara.

Nagrada Laureus dodeljuje se od 2001. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije "Oskarom". Osvajače nagrada izabralo je 47 sportskih zvezda članova "Laureus" sportske akademije.

Đoković je uoči ceremonije koju je vodio poznati britanski glumac Klajv Oven sa svim novinovanim sportistima bio gost premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona, u njegovj rezidenciji u Dauning stritu.

Svi osvajači “Laureus” nagrada:
Sportista godine: Novak Đoković (Srbija), tenis
Sportistkinja godine: Vivijen Čerijot (Kenija), atletika
Tim godine: Barselona (Španija), fudbal
Povratak godine: Deren Klark (Severna Irska), golf
Proboj godine: Rori Mekilroj (Severna Irska), golf
Sportista godine sa hendikepom: Oskar Pistorijus (Južna Afrika), sprinter
Životno dostignuće: Bobi Čarlton (Engleska), fudbal
Za dobrobit sporta: Rai (Brazil), fudbal
Sportska ličnost godine: Keli Slejter (SAD), surfing

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

320 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve