Nova vest
Tenis

Četvrtak, 05.01.2012.

17:24

Novaku nagrada "Zlatni krompir"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dodao je svojoj kolekciji nagrada u 2011. godini još jednu veoma zanimljivu.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Naime, Đoković je dobio nagradu „Zlatni krompir“ koja se dodeljuje igraču koji dobije najviše setova sa 6:0 tokom jedne sezone.

Srpski teniser je u godini iz snova čak 13 puta dobio set bez izgubljenog gema. Na drugom mestu, na iznenađenje mnogih je Janko Tipsarević koji je u 2011. dobio 11 setova rezultatom 6:0.

Iza dvojice srpskih tenisera nalaze se Tomaš Berdih (9), Endi Mari (7), Rafael Nadal (6), David Ferer (4), Rodžer Federer (3), Mardi Fiš (3) i Žo Conga (3).

Ova nagrada ustanovljena je 2004. godine, a do sada su je po dva puta osvajali Federer i Nadal, a po jednom Giljermo Korija, David Ferer i Robin Soderling.

Rekord u jednoj godini drži Rodžer Federer koji je 2006. godine dobio čak 18 setova rezultatom 6:0. Postoje dva načina da se igrač kvalifikuje za ovu nagradu. Prvi je da bude među osam najboljih tenisera sveta, a drugi da igra na završnom Masters turniru.

Pobednik je onaj teniser koji ima najviše ’krompira’ od prvog januara pa do početka završnog Mastersa. Od 2007. godine kada je rezultat u ’krompirima’ nerešen, pobednika određuje broj osvojenih setova rezultatom 6:1.

Novak Đoković je pored 13 krompira u 2011. imao i čak 22 seta koja je dobio sa 6:1. Đoković je u prošloj godini jedino Karlosa Berloka častio sa dva 'krompira':



Đokovićevi ’krompiri’ u 2011:

Nikolas Almagro
Ivan Dodig
Viktor Troicki
Ernests Gulbis
Andrej Golubev
Denis Istomin
Džejms Blejk
Lukaš Kubot
Robin Soderling
Janko Tipsarević
Karlos Berlok (2)
Konor Niland

Tipsarevićevi ’krompiri’:

Rajan Sviting
Karan Rastogi
Tobijas Kamke
Agustin Žense
Filip Pečner
Eduard Rožer-Vaselan
Brajan Dabul
Pere Riba
Miša Zverev
Aleks Bogomolov
Igor Kunjicin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

17 h

U fokusu

Vidi sve