Nova vest
Tenis

Četvrtak, 20.10.2011.

08:35

Žreb ITF nije samo slučajnost?

Katarina Pijetlović, profesor sportskog prava u Talinu, je na Antikorupcijskom simpozijumu u Kelnu iznela sumnje u regularnost žrebanja na Gren slemovima.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ona je objavila podatak prema kojem sumnja da je ITF (nadležan za Gren slemove) omogućavao teniserima "Nike"-a Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru "lakše" protivnike u žrebu kako bi se sastali u više željenom finalu.

Pijetlovićeva navodi da su Đoković i Federer od 2008. na Gren slemovima 12 puta uvek bili u istom delu žreba, bez obzira na to da li su bili rangirani kao drugi i treći, ili kao prvi i treći, za šta je šansa da se desi 0,02%.

Takođe, dodaje da je Đoković na Rolan Garosu, koji se igra na šljaci, za razliku od drugih turnira imao statistički normalan žreb pošto je po dva puta za rivale imao Federera i Nadala, koji je poznat kao "kralj šljake".

"To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žreb se pravi tako što se prvi na svetu stavi u vrh jednog dela "kostura", a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedno od ta dva, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvek se Đoković poklapao sa Federerom, a Mari sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švajcarac lakše izlazi na kraj sa Srbinom, a Španac sa Škotom", tvrdi Pijetlovićeva.

Ona je za B92 istakla da je teško bez dokaza izaći i javno upotrebiti izraze poput “manipulacija” ili “nameštanje” u vezi sa svojim sumnjama.

"Nije poenta bila da se optuži neko (u nedostatku dokaza), taj neko nije bio “Nike” (barem ne sam, i opet u nedostatku dokaza). Poenta je bila da se iznesu činjenice i statistike, a ljudi mogu da izvedu svoje zaključke.

Isto tako, stvar nije samo u Đokovicu i gde je on dospevao na kosturu. I Mari je bio na istom tom kosturu i svaki put kada bi Đoković završio u delu žreba sa Federerom, Mari bi automatski završio sa Nadalom. Mari vodi 8:6 protiv Federera, a gubi 13-4 protiv Nadala.

Nova činjenica, na koju smo naišli jedan novinar iz Velike Britanije i ja, i koja dalje značajno smanjuje šanse slučajnosti je to da je Mari, čak i 2008. kada nije bio četvrti, već niže plasiran (dakle kada nije bio izvlačen u paru sa Đokovicem pa da čim izvuku jednog drugi dobija automatski plasman u drugi deo žeba, već su ga izvlačili u grupi sa drugim igračima), ipak završavao sa Nadalom - ovo je situacija koja može da se desi u otprilike jednom u 32.000 slučajeva.

Povežite ovo sa ESPN istragom u vezi kompjuterskog dela žreba na US Openu i dobićete šanse od jedan u nekoliko miliona.

Kad se ovakve slučajnosti dese na vrhu svetskog rukovodećeg tela (u našem slučaju ITF koji ima nadležnost za Gran slem turnire), onda je teško videti to samo kao slučajnost", rekla je Pjetlovićeva za B92.

Ako sve ovo nije samo slučajnost, Pjetlovićeva vidi samo jedan očigledan motiv.

"U slučaju da je žreb namešten, ne vidim ništa osim financijskih motiva. Šta drugo treba da bude - u sportu je jedno i samo jedno postalo bitno još od devedesetih i komercijalnog buma koji se tada desio".



Međutim, našeg teniser je ove godine pokazao da mu je svejedno ko je u žrebu, i da li igra prvo sa Rodžerom, a onda sa Rafom ili obrnuto. Uostalom, obojicu ih je do nogu potukao ove sezone, sa skorom od 10:1.

Đoković - Federer

Gren slemovi 4:3:
2011. US open polufinale 3:2
2011. Rolan Garos polufinale 2:3
2011. Australijen open polufinale 3:0
2010. US open polufinale 3:2
2009. US open polufinale 0:3
2008. US open polufinale 1:3
2008. Australijen open polufinale 3:0

Mastersi 3:5:
2011. Indijan Vels polufinale 2:1
2010. London polufinale 0:2
2010. Šangaj polufinale 0:2
2010. Kanada polufinale 1:2
2009. Sinsinati finale 0:2
2009. Rim polufinale 2:1
2009. Majami polufinale 2:1
2008. Monte Karlo 1/2 pred. Đoković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve