Nova vest
Tenis

Nedelja, 03.07.2011.

14:58

Novak Đoković osvojio Vimbldon!!!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je Vimbldon pobedivši u finalu dvostrukog šampiona u Londonu Rafaela Nadala sa 6:4, 6:1, 1:6 i 6:3.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Đoković je tako u samo tri dana ostvario oba svoja sna pošto je u petak plasmanom u finale obezbedio prvo mesto na ATP listi.

U velikom finalu Novak je odigrao maestralno, imao je pad samo u trećem setu, ali je na kraju potvrdio da je trenutno bez dileme najbolji teniser sveta, i to ubedljivo.

Ovo je bio 28. međusobni duel dva najbolja tenisera sveta, 12. pobeda Đokovića i peta u isto toliko mečeva u 2011. godini. Ono što je još važnije, Đoković je prvi put u karijeri u šestom pokušaju pobedio Rafaela Nadala na nekom Gren slem turniru. Novak je nakon dva Australijan opena osvojio i treći Gren slem trofej u karijeri u petom finalu. Ovo mu je 26. titula u karijeri a osma u 2011. godini u kojoj ima neverovatan skor 48-1.

Pred finalni duel nismo hteli da baksuziramo sa nekim statističkim podacima, ali sada možemo. Rafael Nadal nikada nije odbranio neku titulu a da to nije na šljaci i nikada nije osvojio turnir na kojem se sastajao sa Mardijem Fišom (sada ima 0-7).

Španac je servirao fantastično tokom većeg dela meča i pobeda Đokovića je zbog toga još vrednija. U najavi duela napisali smo da će pored Novakovog riterna ključno biti ko će osvajati veći broj dužih razmena udaraca i upravo to se i dogodilo. Đoković je prosto dominirao tokom prvog, drugog i četvrtog seta, i samo je potvrdio da je potpuno 'pročitao' Nadalovu igru.

Đoković će od ponedeljka biti prvi teniser sveta prvi put u životu, ali to se znalo i pred finale. Ono što se nije je da će imati velikih 13285 bodova na ATP listi, čak 2015 više od drugoplasiranog Nadala.

I set: Đoković 6:4

Španac, koji je u seriji od 20 uzastopno dobijenih mečeva na Vimbldonu, počeo je meč veoma agresivno. Već u prvom gemu imao je dva forhend vinera, ali je Đoković odličnim servisima došao do startne prednosti. Novak je, što je i logično obzirom da mu je ovo bilo prvo finale na Vimbldonu, na početku meča bio pomalo stegnut.

To se ipak nije odrazilo na rezultat na startu, pošto je i drugi servis gem uspeo da reši u svoju korist. Nadal je u prva dva servis gema izgubio samo jedan poen, ali je Đoković u petom gemu na gem bez izgubljenog poena Španca uzvratio na isti način za vođstvo od 3:2.

Prvu ozbiljniju pretnju na servis protivnika Đoković je napravio u šestom gemu. Stigao je do 30 oba, ali je Nadal tada pogodio servis viner i as i izjednačio na 3:3. I naredni gem završen je as udarcem, a Novak je prethodno odigrao nekoliko prelepih poena. Prosto je neverovatno kako je Nadala služio servis u prvom setu. U prva četiri servis gema Španac je promašio samo dva prva servisa, pa zbog toga Đoković nije mogao da stigne do brejk prilike.

Međutim, to nije uticalo na Đokovića koji je i dalje bio veoma siguran kod svog servisa. Prva brejk lopta na meču bila je ujedno i prva set lopta. Nadal je u desetom gemu imao 30:0, ali je tada promašio nekoliko prvih servisa i Novak je to, kao što i priliči prvom teniseru sveta, iskoristio. Kod set lopte Nadalova forhend paralela završila je u autu, a Novak je sa stisnutom pesnicom otišao na odmor.

II set: Đoković 6:1

Nadal je, uz jednu Novakovu grešku iz forhenda i uz jedan poen u kojem je imao puno sreće, u prvom gemu drugog seta stigao do 0:30, ali Đoković je dobio naredna četiri poena i poveo je. Osvajanje prvog seta i način na koji je dobio prvi gem drugog dali su Đokoviću dodatno samopouzdanje što je bilo očigledno u naredna dva gema.

Prvo je napravio drugi brejk za redom dobivši nekoliko fantastičnih poena, a onda je zagospodario terenom i potvrdio brejk za 3:0. Novakovu seriju od pet uzastopno dobijenih gemova Nadal je prekinuo u četvrtom gemu drugog seta, ali to nije uzdrmalo budućeg svetskog broja jedan koji je lako dobio naredni gem za 4:1.

Bilo je jasno već početkom drugog seta da je Novak otklonio početnu tremu i da igra kao u Madridu i Rimu kada je izluđivao Španca. Do kraja drugog seta srpski teniser napravio je još jedan brejk, a onda je bez izgubljenog poena odservirao za 6:1 i 2:0 u setovima.

III set: Nadal 6:1

Iako je Đoković u prva dva seta bio mnogo bolji teniser od protivnika, bilo je jasno da se jedan od najvećih takmičara i boraca u sportu svih vremena neće predati bez borbe. Nadal je treći set počeo savršeno, dobio je svoja dva servis gema, iskoristio je prvu brejk loptu na meču i poveo je sa 3:0.

Novak je ispao početkom trećeg seta iz ritma, što je Nadal iskoristio, napravio je još jedan brejk i smanjio an 2:1 dobivši set sa 6:1.

IV set: Đoković 6:3

Posle ubedljivo izgubljenog trećeg seta, veoma važan je bio početak četvrtog, pogotovo što je prvi servirao Đoković. Nadal je imao brejk loptu za nastavak serije, ali nije je iskoristio i Đoković je poveo. Već u narednom gemu ritern srpskog tenisera ponovo je profunkcionisao. To mu je donelo dve vezane brejk lopte, a već prvu je pretvorio u 2:0.

Nadal je ipak u sledećem gemu uspeo da vrati brejk, ali uz veliku pomoć mreže, pošto je na brejk loptu posle riterna Španca loptica volšebno prešla na stranu Đokovića. Uspeo je Španac i da izjednači na 2:2 bez problema, ali je delovalo da se Đoković iz prva dva seta vratio. Novak je držao svoje servis gemove sve do osmog gema, a onda je uz nekoliko sjajnih riterna stigao do tri vezane brejk lopte.

Nadal je prvu spasao, kod druge je poslao bekhend u aut, pa je Novak Đoković dobio priliku da servira za meč. Iako je bilo malo nervozne, što je i potpuno normalno, Novak je pokazao veliku hrabrost pošto je na 30:30 prvi put na meču odigrao servis-volej igru što mu je donelo meč loptu.

Poslednji poen neodoljivo je podsećao na poslednji poen Mastersa u Majamiju. Novak je dobro odservirao, zatim je forhend dijagonalom izbacio Nadala sa terena što je bilo dovoljno za najveću pobedu u njegovoj karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

541 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve