Nova vest
Tenis

Subota, 02.07.2011.

15:03

Sjajna Kvitova osvojila Vimbldon

Čehinja Petra Kvitova osvojila je ovogodišnji Vimbldon pošto je u velikom finalu ubedljivo pobedila Ruskinju Mariju Šarapovu sa 6:3 i 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kvitova je u finalu prikazala dominantan tenis, psihički je bila veoma stabilna i potpuno zasluženo je došla do prve Gren slem titule u karijeri.

Marija Šarapova je propustila priliku da dođe do drugog Vimbldona i četvrtog Gren slema, ali teško da ima za čime da žali pošto je Kvitova u finalu bila znatno bolja teniserka. 21-godišnjoj Čehinji to je tek peti trofej u karijeri.

Kvitova je na putu do finala elimnisala Aleksu Glač, En Kiotavong, Robertu Vinči, Janinu Vikmajer, Cvetanu Pironkovu i Viktoriju Azarenku, dok je Ruskinja bila bolja od Ane Čakvetadze, Lore Robson, Klare Zakopalove, Šuai Peng, Dominike Cibulkove i Sabine Lisicki.

Kvitova je vrlo nervozno ušla u meč i svojim greškama dozvolila je Šarapovoj da povede sa 30:0, a potom i da dođe do brejk lopte, koju je Ruskinja iskoristila. Čehinja se odlično vratila već u sledećem gemu i odmah je došla do tri prilike da oduzme servis Šarapovoj i posle iskorišćene druge došla je do izjednačenja.

Nakon dva startna brejka usledila su dva gema u kojima su teniserke zadržale servis, ali je već tada bilo očigledno da se Kvitova oslobodila početne treme i da igra bolje od protivnice. Čehinja je to potvrdila u naredna tri gema, dobila je snažnim udarcima svoja dva servisa a uz to je i napravila brejk za velikih 5:2.

Uspela je Šarapova da uz dosta muke zadrži svoj servis i dobije osmi gem, ali je bilo jasno da joj to neće biti dovoljno u nastavku. Već u narednom gemu Kvitova je dominantno došla do tri vezane set lopte i već prvu je pretvorila u 6:3.

Pored toga što je bila bolja u prvom set, Kvitovu je početkom drugu u nekoliko situacija poslužila i sreća, pa je napravivši odmah na startu brejk povela sa 2:0. Šarapova međutim nikako nije želela tako lako da se odrekne prilike da osvoji još jedan Vimbldon, zaigrala je bolje, vratila brejk i izjednačila na 2:2.

Mini seriju Ruskinje Kvitova je zaustavila u sledećem gemu, ali ni to nije slomilo Šarapovu koja je momentalno vratila brejk. Šarapova je tokom celog meča imala puno problema sa svojim servisom i ujedno sa riternom protivnice, što je uz razorne udarce Čehinje bilo i odlučujuće na ovom meču. Kvitova je ponovo napravila brejk, a zatim je došla i na korak od velikog slavlja dobivši svoj servis gem.

Šarapova je dobila deveti gem i naterala je protivnicu da odservira za meč, ali to Kvitovoj uopšte nije predstavljalo problem. Čehinja je poslednji servis gem dobila bez izgubljenog poena i tako u velikom stilu došla do prvog Gren slem trofeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve