Nova vest
Tenis

Petak, 01.07.2011.

14:09

Novak Đoković prvi reket sveta!!!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u prvo finale Vimbldona pošto je pobedio Francuza Žo-Vilfrida Congu sa 7:6(4), 6:2, 6:7(9), 6:3.

Izvor: Uroš Živković

Autor:Uroš Živković

Default images

Posle ove sjajne pobede u meču koji je trajao tri sata i sedam minuta Đoković će u ponedeljak 4. jula postati prvi reket sveta

Đoković je dobio prvi set posle taj brejka 7:6(4) za 65 minuta ige. Srpski teniser je dominantnom igrom osvojio i drugi set posle samo 28 minuta, bilo je 6:2.

Francuz je dobio treći set posle taj-brejk u kome je bilo 11:9. Novak je dva puta imao brejk prednosti i propustio je tri meč lopte. Drugi reket sveta je u drugom gemu četvrtog seta bez izgubljenog poena stekao brejk prednosti koji je do kraja seta sačuvao.

Srpski teniser je na putu do polufinala eliminisao Šardija, Andersona, Bagdatisa, Ljodru i Tomića.

Prvi set 7:6(4)

Prvi poen na meču osvojio je Đoković na svoj servis, a Conga dolazi do prvog poena posle prve duže razmene udaraca. Već u prvom gemu Conga dolazi do prve brejk lopte posle poena osvojenog na mreži. Posle duge razmene udaraca, Novak šalje loptu u aut i Francuz vodi sa 1:0.

Snažnim servisima Conga osvaja poene u drugom gemu, Đoković je stigao do djusa. Francuz je dva puta pokuša da drop-šot udarcem dođe do poena, jednom je bio uspešan. Dobrim riternom i Novak dolazi do prve brejk loplze, ali je ne koristi i zatim Conga osvaja drugi gem na meču.

Novak u trećem gemu igra sigurnije i bez izgubljenog poena osvaja prvi gem na meču.

U sledeća dva gema koja nisu dugo trajala prvo Conga, a zatim i Đoković osvajaju gemove na svoj servis i posle 20 minuta igre Francuz vodi sa 3:2.

Đoković je u šestom gemu stigao do 30:30, ali Conga posle ubačenog prvog servisa i slabijeg riterna Novaka dolazi do 40:30. Zatim je odigran najlepši poen od početka meča u kome se francuski teniser bolje snašao na mreži.

Novak bez problema osvaja i treći gem na svoj servis, 4:3 za Congu.

Odličnim riternom Đoković otvara osmi gem i pošto je Congnin forhend završio na mreži dolazi do 15:0, a ubrzo i do 30:0 pošto je istrčao na mrežu i forhend dijagonalom osvojio poen. Pošto je stao Congin prvi servis Novak dolazi do nove dve brejk lopte, prvu ne koristi pošto loptu šalje u mali aut, kao ni drugu pošto je Francuz odlično odservirao. U nastavku gema Conga posle dobrih servisa osvaja još dva poena i vodi sa 5:3.

Srpski teniser ponovo brzo osvaja gem na svoj servis i smanjuje rezultat na 5:4.

Novak odlično igra u desetom gemu i dolazi do tri brejk lopte. Đoković ne koristi prvu, na 15:40 Conga osvaja poen as udarcem, a zatim još jednim razornim servisom spašava i šestu brejk loptu. Međutim Novak dolazi i do sedme, promašuje prvi servis i posle drugog servisa Francuza osvaja poen i prvi put dolazi do izjednačenja u gemovima – 5:5.

Đoković sigurnom igrom osvaja šesti gem i prvi put na meču vodi 6:5. Zatim je Conga servirao da bi stigao do taj-brejka, Novak je „imao“ 30:15, Conga nije ubacivao prvi servis u naredna dva poena, ali je snažnim i preciznim forhend udarcima stigao do 40:30 a zatim i do željenog taj-brejka.

Novak je prvi servirao u taj-brejk, i pogodio liniju koju je Conga „proverio“ čelendžom. U naredna četiri poena obijca tenisera su sigurna na svoj servis. Zatim je Novak uspeo da osvoji poen na servis Conge posle duge razmene udaraca. Srpski je teniser je poveo sa 6:3 i imao tri set lopte, drugu je Novak iskoristio i posle 65 minuta igre osvojio prvi set.

Drugi set 6:2

Drugi set je počeo kao i prvi, samo sa izmenjenim ulogama. Conga je servirao, a Đoković je iskoristio prvu brejk priliku u drugom setu i poveo sa 1:0. Vrlo brzo Novak je "potvrdio" brejk i poveo sa 2:0.

Treći gem je trajao vrlo kratko pošo je Conga ubacivao prvi servis i Đoković nije bio u prlici da nešto više učini pa je Francuz bez izgubljenog poena osvojio prvi gem u drugom setu.

Sledeća dva gema Đoković je odigrao odlično. Prvo je rutinski osvojio gem na svoj servis, a zatim je u narednom iskoristio prvu brejk loptu i poveo sa 4:1.

U šestom gemu Conga je stigao do 30:30, ali je Novak odličnim prvim servisima osvojio još dva poena i poveo sa 5:1 u drugom setu u kome potpuno dominira.

Francuz je uspeo da osvoji još jedan gem na svoj servis, ali kada je u narednom Đoković servirao za osvajanja drugog seta Conga je bio nemoćan. Srpski teniser je posle samo 28 minuta igre osvojio drugi set rezultatom 6:2.

Treći set 6:7 (9:11)

Na početku trećeg seta je Novak prvi servirao, ali je za razliku od prvog kada je Conga napravio jedini brejk na meču, lako poveo sa 1:0. I u narednom gemu Đoković je dobrim prvim servisom osvajio gem, a zatim u narednom gemu ponovo napravio brejk i poveo sa 3:1.

U petom gemu je srpski teniser stigao do 30:30 posle jednog fenomenalnog riterna, ali je Fracnuz uspeo da osvoji drugi gem u trećem setu.

Na oduševljenje i londonske i televizijske publike još jedan fantastičan poen odigrali su Novak i Žo Vilfred na mreži. Obojica su u jednom trenutku pala na zemlju, Conga je uspeo kao i u prvom setu da se podigne i ponovo prebaci lopticu na Novakovu stranu terena, ali je ona završila u autu.

Pri rezultatu 4:3 za Đokovića Conga je stigao do tri brejk lopte tako što je srpski teniser napravio dve neiznuđene greške, uz jedan promašen smeč. Prvu je Novak spasio, drugu nije i Francuz je uspeo da vrati brejk u trećem setu – 4:4.

U naredna dva gema nije bilo većih iznenađenja, prvo je Conga osvojio gem na svoj servis, poveo sa 5:4, ali je u narednom Đoković izjendačio na 5:5.

U jedanaestom gemu Novak je došao do dve brejk lopte, odmah je iskoristio prvu i došao u priliku da servira za pobedu, za finale, za mesto broj 1 na svetu.

Međutim, kao da se Novak uplašio, Conga je osvojio tri poena i došao do tri brejk lopte.

Đoković je dobrim prvim servisom spasao prvu brejk loptu, ali je Francuz narednu priliku iskoristio i došao do taj-brejka.

Conga je prvi servirao, poveo sa 1:0, a zatim je napravio i mini-brejk i došao do 2:0. Novaka nije služio prvi servis, ali je stigao do prvog poena u taj-brejku, a zatim je uspeo da vrati brejk za 2:2.

Posle zanimljivog poena Conga je ponovo snalažljiv na mreži i vodi sa 3:2. Đoković uoči kratke pauze osvaja treći poen tako što je Francuz ponovo izašao na mrežu, a Novak je to iskoristio. Međutim u narednom poenu Conga ponovo pravi brejk, a do poena je došao sjajnim forhend udarcima, a zatim je poveo sa 5:3 posle ubitačnog prvog servisa. Đoković se nije predavao, odlično je riternirao Congi u narednom poenu i smanjio na 5:4.

Srpski teniser dolazi do izjednačenja servis vinerom, a zatim posle duge razmene udaraca Novak dolazi do prve meč lopte. Francuz osvaja naredna dva poena na svoj servis, drugi as udarcem i vodi 7:6.

Novak ne pogađa drugi servis, ali Conga njegov drugi servis forhend udarcem šalje u aut, a Đoković novim servis vinerom dolazi do druge meč lopte. Novim as udarcem Conga dolazi do 8:8, zatim i do 9:8. Conga je bio blizu da osvoji set, ali je Novak fenomenalno odreagovao na mreži i loptica je završila na liniji, uzalud je Francuz tražio čelendž – 9:9.

Posle pauze Novak je servirao, Conga je oštro riternirao a Đoković poslao loptu u aut. Conga je iskoristio set loptu i smanjio rezultat na 2:1 u setovima. Treći set je trajao 59 minuta.

Četvrti set 6:3

Novak nije psihološki pao posle izgubljenog seta u taj-brejku i sjajnom igrom prvo osvaja gem na svoj servis, a zatim bez izgubljenog poena osvaja gem na servis Francuza i vodi sa 2:0.

Drugi reket sveta je i dalje siguran na svoj servis i vodi sa 3:0.

U četvrtom gemu Đoković je stigao do 30:30, ali je Conga uspeo da osvoji prvi gem na svoj servis. Francuz je uspeo da povede sa 30:0, a Novak as udarcem smanjuje na 30:15, a nakon neiznuđene greške Conge i forhend dijagonale vodi sa 40:30 i sa četiri vezana poena osvaja četvrti gem 4:1.

Conga je uspeo da osvoji još dva gema na svoj servis, ali nije uspeo da ugrozi Đokovića na njegov servis. U devetom gemu srpski teniser je imao dve meč lopte. Novak je iskoristio prvu i servis vinerom osvojio poslednji poen protiv Conge kojim se plasirao u prvo finale Vimbldona u karijeri i koji mu donosi prvo mesto na svetu.

Đoković će postati 25. teniser na prvom mestu ATP liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

532 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve