Nova vest
Tenis

Četvrtak, 30.06.2011.

19:53

TV B92: Novak za ostvarenje sna

U petak se na Vimbldonu igraju polufinala muškog singla, a uz direktni TV prenos na B92 sastaju se Novak Đoković – Žo-Vilfrid Conga i Endi Mari – Rafael Nadal.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Od 14 časova na Centralni teren izlaze srpski i francuski teniser, a posle njih igraju Mari i Nadal.

Conga je dobio pet od sedam međusobnih okršaja sa Novakom, uključujući i poslednji na Australijan openu 2010. godine. U drugom polufinalu međusobni skor je 11-4 za Španca, a poslednji put su igrali nedavno na Rolan Garosu, kada je Nadal slavio sa 3-0.

Sastav polufinalista skoro je identičan kao prošle godine – u gornjem delu žreba za finale se bore Nadal i Mari, a Conga je zamenio Berdiha kao rival Đokoviću. Interesantno je da je i Čeh u četvrtfinalu 2010. izbacio Federera.

Novak Đoković – Žo-Vilfrid Conga (TV B92, 14h)

Novak Đoković u petak će imati drugu priliku da postane prvi teniser na svetu. Prvu je propustio porazom u polufinalu Rolan Garosa od Rodžera Federera, a srpski teniser u intervjuu za B92 od srede kaže da je u Parizu naučio lekciju.

„Iskreno da vam kažem, u prvoj situaciji sada na Rolan Garosu susreo sam se sa novom vrstom pritiska, pošto je ulog za meč sa Federerom bio veliki – prvo mesto, rekordi itd. Samim tim sam malo posustao i nisam pružio igru koju sam želio. Naučio sam tu lekciju i zaista želim da što manje razmišljam o tome ovog puta i da meč sa Congom prihvatim kao obični meč u kojem treba da pobedim. Svestan sam svega, ali želim to da stavim sa strane“.

Đoković je i u četvrtak dao intervju našem izveštaču Milanu Boškoviću odmah posle treninga.

„Jako mi je drago da su uz mene, osim kompletnog tima, još i braća, ostatak porodice i devojka, nadamo se da ćemo ostvariti istorijski rezultat u petak“, rekao je Novak nakon poraza sa 7-5 u taj brejku od brata Marka.

Na konstataciju da deluje opuštenije nego u sredu, Đoković je rekao:

„Raspoloženje se menja iz dana u dan – trudim se da ne osciliram previše sa emocijama. Posle meča sa Tomićem znao sam da nisam pružio maksimum i da nisam igrao kako sam želeo iako sam pobedio. I dalje sam u izuzetnoj formi i potrudiću se da uđem u finale“.

Novak je od Conge izgubio pet puta u sedam međusobnih okršaja, a na Vimbldonu se do sada nisu sastajali.

„Congu dobro poznajem. Nisam dugo igrao sa njim, ali nema tajni – ima izuzetno snažan servis i to je jako opasno kada ga dobro koristi. Pobedio je i Federera, to dokazuje njegov kvalitet na travi. U jednom periodu smo u nekoliko meseci igrali 3-4 puta i gubio sam od njega. Od tada se mnogo promenilo, ja sam psihološki mnogo stabilniji igrač i generalno se bolje osećam na terenu, imam više samopouzdanja nego pre dve-tri godine. Iskusniji sam i nadam se da ću to primeniti protiv njega“.

Put do polufinala:
Novak Đoković – Žeremi Šardi 6:4, 6:1, 6:1
Novak Đoković – Kevin Anderson 6:3, 6:4, 6:2
Novak Đoković – Markos Bagdatis 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Novak Đoković – Mikael Ljodra 6:3, 6:3, 6:3
Novak Đoković – Bernard Tomić 6:2, 3:6, 6:3, 7:5

Francuz je u dosadašnjem toku turnira eliminisao Soedu, Dimitrova, Gonsalesa, Ferera i Federera. Pobeda nad šestostrukim šampionom u četvrtfinalu jedna je od najvećih u Conginoj karijeri i daje mu za pravo da sebi postavi najviše ciljeve.

„Zašto ne bih mogao da osvojim Vimbldon? Igrao sam mnogo puta sa Novakom. Uvek me je pobeđivao u važnim mečevima i sada želim to da promenim“.

Conga je već igrao jedno Grend slem finale – u Melburnu je pružio spektakularnu partiju i u polufinalu dobio Nadala sa 3-0 u setovima, ali u finalu sa Đokovićem nije uspeo da ponovi istu igru.

Navijači srpskog tenisera i sada se nadaju sličnom scenariju, ali Conga smatra da stvari sada drugačije stoje.

„Mislim da sam sada psihički dosta stabilniji, jači sam jer sam promenio mnogo stvari u igri. Sada se trudim da sve vreme budem koncentrisan, da dišem polako i ostanem miran“, izjavio je 26-godišnji Francuz.

Put do polufinala:
Žo-Vilfrid Conga – Go Soeda 6:3, 7:6, 6:2
Žo-Vilfrid Conga – Grigor Dimitrov 6:7, 6:4, 6:4, 7:6
Žo-Vilfrid Conga – Fernando Gonsales 6:3, 6:4, 6:3
Žo-Vilfrid Conga – David Ferer 6:3, 6:4, 7:6
Žo-Vilfrid Conga – Rodžer Federer 3:6, 6:7, 6.4, 6:4, 6:4

Đoković je ranije rekao da je najviše zadovoljan riternom, a upravo taj element biće ključan za trijumf protiv servera Conginog kalibra – Francuz je Federeru dozvolio samo jednu brejk loptu za ceo meč, i to u prvom servis-gemu.

Novak će se truditi da što više produži poene i da napadne kada mu se ukaže prilika, dok će se Conga uzdati u fantastične servise i mogućnost da poene završava njime ili već u drugom udarcu, najčešće forhendom.

Francuz je pokazao i da mu nije strana servis-volej taktika, pa će Đoković morati da bude vrlo oprezan. Takođe, od velikog je značaja da Novaka služi servis kako ne bi bio pod velikim opterećenjem i da bi mirno mogao da sačeka šansu koja će mu se ukazati u Conginim servis-gemovima.

Nik Bolitijeri je u svojoj analizi napisao da očekuje odličan meč i da malu prednost daje Đokoviću.

Svi međusobni dueli (5-2 za Congu):
Australijan open 2008: Đoković – Conga 4:6, 6:4, 6:3, 7:6
Bangkok 2008: Conga – Đoković 7:6, 6:4
Pariz 2008: Conga – Đoković 6:4, 1:6, 6.3
Šangaj 2008: Conga – Đoković 1:6, 7:5, 6:1
Marsej 2009: Conga – Đoković 6:4, 7:6
Majami 2009: Đoković – Conga 6:3, 6:4
Australijan open 2010: Conga – Đoković 7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1

Rafael Nadal – Endi Mari (TV B92)

Posle duela Đokovića i Conge na Centralni teren izaći će branilac trofeja Rafael Nadal i domaća nada Endi Mari.

Tim Henman četiri puta je igrao u polufinalu, ali nikada se nije borio za titulu, dok se Mari treću godinu u nizu plasirao u istu fazu takmičenja. Hoće li napokon otići korak dalje, a možda i dva, i tako Britancima podariti prvog šampiona od Freda Perija 1936. godine?

Škotski teniser je u dva navrata gubio od Nadala na Vimbldonu sa 3-0 u setovima, uključujući i prošlogodišnje polufinale, ali to mu ne umanjuje ambicije pred predstojeći okršaj.

„Verujem da mogu da pobedim. Imao sam šanse i prošle godine – imao sam brejk viška u trećem setu, a propustio sam i set loptu na svoj servis u drugom setu. Mislim da je u prvom setu bio samo jedan brejk razlike. Obojica smo igrali dobar tenis, ali neke sitnice umeju da presude – moram da imam bolju taktiku, nekada odluči i iskustvo. Moraću dobro da serviram ukoliko želim da trijumfujem“, izjavio je 24-godišnji Mari.

Međutim, četvrti nosilac svestan je da će morati da odigra fenomenalno ukoliko želi da se plasira u finale.

„Osećam se dobro, igrao sam kako treba do sada, ali znam da ću protiv Nadala morati da prođem kroz neke teške momente. Rafa ima neverovatne udarce i moram da budem spreman da jurim rezultat u nekom trenutku“.

Mari je tokom trećeg seta četvrtfinalnog duela sa Lopesom imao problema sa povredom, ali kaže da nije u pitanju ništa ozbiljno.

„To se dogodilo samo zbog promene smera, malo me je kuk zaboleo, ali i dalje sam se kretao najbolje što mogu“.

Put do polufinala:
Endi Mari – Danijel Himeno-Traver 4:6, 6:3, 6:0, 6:0
Endi Mari – Tobijas Kamke 6:3, 6:3, 7:5
Endi Mari – Ivan Ljubičić 6:4, 4:6, 6:1, 7:6
Endi Mari – Rišar Gaske 7:6, 6:3, 6.2
Endi Mari – Felisijano Lopes 6:3, 6:4, 6:4

Od meča sa Del Potrom u četvrtoj rundi Nadal se muči sa povredom stopala, ali kaže da to neće uticati na njegovu igru u polufinalu i dodaje:

„Stopalo mi nije u redu, ali završnica je Vimbldona i to je hitni slučaj, moram da igram. Zato smo lekovima ’uspavali’ stopalo kako bih mogao da igram, a posle ću imati mesec dana da se odmorim“.

Oba puta kada je igrao sa Marijem na Vimbldonu Španac je slavio u tri seta. Na pitanje kakav izazov sada očekuje, Nadal kaže:

„Odigrao sam dva fantastična meča protiv njega – 2008. je bila malo drugačija situacija jer je on te sezone počeo bolje da igra, a naročito u drugom delu te godine kada je osvojio Sinsinati. Ove godine on ima više iskustva, odličan je igrač, a iza sebe ima finale na Australijan openu i polufinale na Rolan Garosu. Ima uspešnu sezonu, pun je samopouzdanja i smatram da prethodni mečevi nemaju nikakve veze sa predstojećim“.

Put do polufinala:
Rafael Nadal – Majkl Rasel 6:4, 6:2, 6:2
Rafael Nadal – Rajan Sviting 6:3, 6:2, 6:4
Rafael Nadal – Žil Miler 7:6, 7:6, 6:0
Rafael Nadal – Huan Martin del Potro 7:6, 3:6, 7:6, 6:4
Rafael Nadal – Mardi Fiš 6:3, 6:3, 5:7, 6:4

Endi će sigurno morati da zaigra nešto agresivnije ukoliko želi da savlada Nadala, a taj recept već se pokazao uspešnim – npr. na Australijan openu prošle godine. Za tu taktiku neophodan mu je visok procenat ubačenog prvog servisa, ali i dobar ritern kojim bi preuzimao inicijativu u poenima, naročito posle drugog servisa protivnika.

Dobijen prvi set verovatno bi ’dao krila’ Mariju, tako da Škot ne sme sebi da priušti ’spor’ početak, što je ranije umelo da mu se dogodi.

Nadal je dvostruki šampion, već je pobeđivao Marija i u dvoboj ulazi sa psihološkom prednošću, iako obojica tvrde da prethodni mečevi nemaju veze sa ovogodišnjim. Špancu ide u korist što je već imao težak ispit u vidu Del Potra, dok Mari nije morao da se suoči sa izazovom istog nivoa.

Rafael će, kao i u prošlogodišnjem meču ili nedavno na Rolan Garosu, priželjkivati Marijeve ’prazne minute’ kako bi stvorio ključnu prednost i uzdaće se u svoju sposobnost da najvažnije poene odigra najbolje.

Nik Bolitijeri savetuje svojim čitaocima da nikako ne propuste meč, a blagu prednost daje Nadalu.

Svi međusobni dueli (11-4 za Nadala):
Australijan open 2007: Nadal – Mari 6:7, 6:4, 4:6, 6:3, 6:1
Madrid 2007: Nadal – Mari 7:6, 6:4
Hamburg 2008: Nadal – Mari 6:3, 6:2
Vimbldon 2008: Nadal – Mari 6:3, 6:2, 6:4
Toronto 2008: Nadal – Mari 7:6, 6:3
US open 2008: Mari – Nadal 6:2, 7:6, 4:6, 6:4
Roterdam 2009: Mari – Nadal 6:3, 4:6, 6:0
Indijan Vels 2009: Nadal – Mari 6:1, 6:2
Monte Karlo 2009: Nadal – Mari 6:2, 7:6
Australijan open 2010: Mari – Nadal 6:3, 7:6, 3:0, predaja
Vimbldon 2010: Nadal – Mari 6:4, 7:6, 6:4
Toronto 2010: Mari – Nadal 6:3, 6:4
London 2010: Nadal – Mari 7:6, 3:6, 7:6
Monte Karlo 2011: Nadal – Mari 6:4, 2:6, 6:1
Rolan Garos 2011: Nadal – Mari 6:4, 7:5, 6:4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve