Nova vest
Tenis

Četvrtak, 30.06.2011.

16:15

Šarapova posle 7 godina u finalu

Šampionka iz 2004. godine Marija Šarapova imaće priliku da se bori za drugu titulu na Vimbldonu, pošto je u polufinalu savladala Sabine Lisicki sa 6:4, 6:3.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nemica je odlično počela meč i povela je sa 3:0, imala je i brejk priliku za 4:0, ali je Ruskinja potom preuzela kontrolu i zasluženo preokrenula.

Ukoliko želi da dođe do četvrte Grend slem titule u karijeri, Šarapova će morati da savlada 21-godišnju Čehinju Petru Kvitovu, koja je dobila Viktoriju Azarenku sa 2-1 u setovima.

Iskustvo i veliki broj odigranih važnih mečeva često ume da bude ključni faktor u završnicama GS turnira, ali ta pravilnost nije se pokazala tačnom na startu duela.

Lisicki, 21-godišnja Nemica koja je prvi put u polufinalu GS turnira, počela je neustrašivo i snažnim servisima je osvojila gem. Zatim je Šarapova odigrala očajan gem (dve duple greške), što je uz jedan izvrsni ritern Nemice bilo dovoljno za brejk.

Posle samo šest minuta igre bilo je 3:0 za Lisicki, koja je osvojila 12 od prvih 14 poena. Ni u četvrtom gemu Šarapova nije briljirala, ponovo je napravila dve duple greške, ali i Lisicki je imala nekoliko propusta, uključujući i loš drop šot na brejk lopti (3:1).

Ta propuštena šansa ispostavila se prilično skupom jer je Ruskinja već u narednom gemu napravila brejk. Utisak je da nije toliko Šarapova poboljšala igru koliko je Lisicki odigrala slab gem, ali to je dodatno motivisalo Ruskinju koja je posle toga zaigrala bolje (3:3).

Šarapova je fantastičnim riternom došla do brejka u devetom gemu, a zatim je u narednom asom zapečatila prvi set – 6:4.

Kriza igre nemačke teniserke nastavljena je i u drugom setu – prvi gem odigrala je očajno i Ruskinja je napravila brejk bez izgubljenog poena.

Šarapova je potpuno ušla u ritam, a Lisicki je delovala kao da je ostala bez snage posle niza pobeda. Ruskinja je osvojila i naredna dva gema za vođstvo od 3:0.

Potom je Šarapova odigrala trajav gem i sa tri duple greške prepustila je brejk rivalki, ali je uzvratila istom merom i povela sa 4:1. Iako je Ruskinja imala i 5:1, Lisicki je pokazala borbenost i uzela dva gema u nizu, ali je Šarapova ipak došla do pobede.

Ne može se reći da je ruska teniserka briljirala jer je napravila čak 13 duplih grešaka, ali ritern joj je bio vrhunski i njime je koristila spore druge servise rivalke, što je na kraju i presudilo.

Šarapovoj je polufinale inače kobna faza na Grend slem turnirima jer je tu zaustavljena čak sedam puta, a u finalu je poražena samo jednom – na Australijan openu 2007. godine od Serene Vilijams. Poslednji put Ruskinja je igrala finale 2008. u Melburnu, kada je dobila Anu Ivanović.

U jedinom međusobnom okršaju sa Kvitovom ruska igračica bila je bolja, prošle godine u Memfisu bilo je 6:4, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve