Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2011.

15:09

Deseti Gren slem za Nadala!

Španac Rafael Nadal osvojio je 10. Gren slem u karijeri pošto je šesti put trijumfovao na Rolan Garosu u Parizu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Posle više od četiri sata borbe sa Rodžerom Federerom, Nadal je u četiri seta, sa 7:5, 7:6(3), 5:7 i 6:1, izjednačio rekord Šveđanina Bjorna Berga koji je takođe šest puta osvajao Rolan Garos.

Odbranom titule Nadal je zadržao prvo mesto na ATP listi ispred Novaka Đokovića koji ga je pobedio u četiri finala ove godine. Sledeći Gren slem igra se na Vimbldonu od 20. juna do 3. jula, uz direktan prenos na TV B92.

Iako je Federer sjajno otvorio meč i poveo 5:2, usledio je ekspresan povratak Nadala koji je sa 7:5 dobio prvi set. Španac u drugom dugo kontrolisao igru, Federer je posle pauze zbog kiše preokrenuo na 6:5, ali je Nadal bio dominantan u tajbrejku sa 7:3.

Sledeći set doneo je još izjednačeniju borbu, ali je Nadal uspeo da napravi brejk za 4:2. Međutim, Švajcarac odmah uzvraća, a potom nošen publikom stiže do novog brejka za 6:5, te sigurnim servisom dobija treći set.

Nadal nije dozvolio potpuni preokret rivala, napravio je brejk u trećem gemu četvrtog seta za 3:1, potom još jedan za 5:1 čime je i rešio meč poštp je rutinski osvojio poseldnja četiri poena za ubedljivih 6:1 i pobedu od 3:1 u setovima.

Prvi set (7:5)

Nošen sjajnom igrom iz polufinala, Federer je sjajno otvorio meč, sigurnim serivsom lako osvajao poene, a vrlo ranim brejkom poveo je sa 3:0. Nadal je krenuo usporeno, ali je polako postajao sve agresivniji, poeni su postajali sve duži, ali je Federer i dalje servisom kontrolsao ritam i stigao do 5:2.

Međutim, tada Nadal preuzima kontrolu, agresivnom igrom tera rivala da greši, napada njegov bekend, te vraća brejk i dobrim servisom stiže do izjednačenja (5:5).

U ključnom gemu ovog seta uz malu pomoć vetra Nadal je nastavio da dominira, pogodio je sve što je planirao i stigao do nove brejk šanse. Na 40:30 sreća i vetar su bili uz Federera pa je izjednačio, ali ni to mu nije pomoglo.

Španac je fenomenalno odigrao na mreži i zakucao loptu za novu brejk šansu, te posle agresivne igre primorao rivala da pogodi mrežu za preokret na 6:5.

Nije dozvoio Nadal povratak rivalu pa je sa 7:5 dobio veoma važan i veoma kvalitetan prvi set. Federer je ponovo previše grešio, a propuštao brejk prilike (1/5).

Drugi set (7:6)

Izgubljen set kao da je potpuno slomio Federerovu igru koja je počela da se raspada. Više ni servisom nije uspeo da stigne do prednosti, pa je Nadal stigao do tri brejk šanse na otvaranju drugog seta.

Sjajni Španac je iskoristio drugu pošto se odbranio od svakog napada rivala, napao na mreži i poveo sa 1:0 i vrlo brzo kapitalizovao ovaj brejk za 2:0.

Tek u trećem gemu ovog seta Federer je uspeo da konačno osvoji jedan poen i prekine seriju Nadala od sedam uzastopnih gemova. Osvajanjem ovog poena Švajcarac se vratio u meč, uspeo i da napadne servis rivala koji je čuvao prednost do 3:2.

U šestom gemu Nadal je imao 40:0, izgledalo je da će lako da ga osvoji, ali se razigrani Federer vratio i izjednačio. Ipak, sjajnim spinom Španac je ponovo poveo te sigurnim servisom ipak stigao do 4:2.

Strpljivom igrom i promenom tempa Federer je na 4:3 konačno uspeo da probije Nadala na osnovnoj liniji i stigne do prve brejk prilike u drugom setu. Lako ju je prokockao, nije iskoristio ni drugu, ali jeste konačno treću i izjednačio na 4:4.

Iako je Nadal lako poveo sa 40:15 u sledećem poennu, izgledalo je da će se Federer vratiti pošto je nešto agresivnojom igrom u nastavku stigao do izjednačenja. Međutim, u sledećem poenu nije uspeo da prebaci mrežu, a Španac nije propustio novu priliku za 5:4.

Nadal je bio na korak od 2:0 u setovima, imao je 40:30, ali je posle izjednačenja Federera usledila kratka pauza zbog kiše. Odmor je bolje iskoristio Švajcarac, stigao do brejka i izjednačenja, a potom sa mnogo više samopouzdanja stigao do potpunog preokreta i vođstva od 6:5.
Španac je bez problema stigao do izjednačenja i tajbrejka. U odlučujućem delu seta Federer nije imao dovoljno strpljenja, Nadal je poveo sa 4:0, a potom rutinski odradio posao do kraja i sa 7:3 stigao do drugog seta.

Treći set (5:7)

Za razliku od prva dva, treći set nije počeo brejkom, već su oba tenisera osvojila po gem na svoj servis. Tako je bilo do 3:2 kada Nadal prvi pravi rayliku i stiže do brejka za 4:2. Međutim, Švajcarac se ovaj put odmah vraća u meč i smanjuje ribrejkom.

Federer maksimalno koristi povratak i stiže do izjednačenja do 4:4, ali ne i preokreta jer Nadal sigurnim servisom dobija deveti gem ovog seta. Podjednako siguran bio je i Švajcarac u sledećem koji je rešio as udarcem za 5:5. što je bio uvod u ključni deo meča.

Kao i u polufinalu, Federer je imao podršku prepunog gledališta na terenu "Filip Šatrije", koja ga je posebno glasno bodrila u ovim momentima. Švajcarac to koristi i stiže do 0:40, te koristi drugu brejk šansu za preokret i vođstvo do 6:5 u trećem setu.

Ovu šansu da produži duel Federe nije propustio te je sigurnom igrom na svoj servis slavio sa 7:5 i smanjio na 2:1 u setovima.

Četvrti set (6:1)

Pun samopouzdanja Federer je bio na korak novog brejka i vođstva na startu četvrtog seta. Međutim, Nadal je spasao tri brejk lopte i sa pet vezanih poena poveo sa 1:0.

Švajcarac je potom izjednačio na 1:1, Nadal je ponovo zadržao svoj servis, a onda za razliku od rivala iskoristio prvu brejk priliku i stigao do prednosti koju je uz pomoć nekoliko grešeka Federera kapitalizovao za velikih 4:1.

Ova prednost kao da je konačno slomila Federera, Nadal je zaigrao još agresivnije, još snažnije i odmah stigao do nove brejk šanse koju je domah iskoristio i stigao na četiri poena od novog Gren slema, 10. u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

15 h

U fokusu

Vidi sve