Nova vest
Tenis

Petak, 03.06.2011.

17:46

Kraj Novakovog fantastičnog niza!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u polufinalu Rolan Garosa od Švajcarca Rodžera Federera.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Federer je slavio sa 7:6 (7:5), 6:3, 3:6, 7:6 (7:5), posle tri sata i 39 minuta, i tako naneo prvi poraz Đokoviću u 2011. godini.

Za Đokovića je ulog u meču sa Federerom bio veoma veliki, pošto je pobedom prvi put u karijeri mogao da osigura prvo mesto na ATP listi. Uz to, Švajcarac ga je onemogućio da izjednači rekord Džona Mekinroa po broju uzastopnih pobeda od starta sezone.

Srpski teniser je veoma nervozno ušao u meč, dok je sa druge strane Federer bio veoma miran. Iako je imao prilike da se vrati u prva dva seta svojim greškama ih nije iskoristio, a čak i kada se činilo da sledi preokret Švajcarac je zaigrao još ofanzivnije i nije dozvolio produžetak meča. Federer je na kraju zasluženo došao do trijumfa, a Đoković će bar još nekoliko nedelja morati da sačeka pre nego što ponovo napadne Nadala na mestu prvog reketa sveta.

Đoković je prvi poen započeo veoma agresivno, ali je zahvaljujući njegovim greškama Federer došao do tri brejk šanse. Odličnim servisima srpski teniser je smanjio na 40:30, ali je u narednom poenu loptu izbacio u aut i Švajcarac je poveo sa 1:0. Novak je u sledećem gemu krenuo da napada, a zahvaljujući odličnom riternu i greškama Federera odmah je uzvratio brejkom.

Kao i u prvom gemu i u trećem je Đoković samo svojim greškama Federeru dozvolio da povede sa 40:0. As udarcem i greškama švajcarskog tenisera uspeo je da dođe do izjednačenja, a posle nekoliko gem lopti i 13 minuta poveo je sa 2:1. Bez izgubljenog poena Švajcarac je uzvratio za 2:2.

Ponovo su Đoković i Federer vodili veliku borbu u petom gemu, a zahvaljujući odličnom servisu naš teniser je uspeo da sačuva svoj servis gem, a u narednom povede i sa 4:2. Usledio je odgovor Švajcarca, koji je vrlo brzo došao do tri brejk lopte, a iskoristio je drugu, a potom je ponovo bez izgubljenog poena izjednačio na 4:4.

Samo malo neizvesnosti viđeno je u devetom gemu, ali je bez većih problema Novak ponovo uspeo da se vrati u vođstvo, dok je došao red da Federer servira za ostanak u setu. Švajcarac je greškama dozvolio Đokoviću da stvori dve brejk šanse, koje on nije uspeo da iskoristi, pa je sa dva odlično odigrana poena teniser sa najvećim brojem Gren slem titula poravnao rezultat.

Problemi sa servisom su se za Đokovića nastavili i u narednom gemu, tokom kojeg je dobio i upozorenje od sudije da dugo tapka lopticu pre servisa, ali je posle duge razmene udaraca iskoristio prvu gem loptu za 6:5. Švajcarac je odmah uzvratio i set je ušao u taj-brejk u kojem je vodio sa 4:2, Đoković potom vezao tri poena, ali je Federer preokrenuo i došao do prve set lopte koju je i iskoristio.

Na samom startu drugog seta Đoković je brzo došao do brejk prilike, koju nije iskoristio zbog asa švajcarskog tenisera, koji je posle dve Novakove greške poveo sa 1:0. U naredna dva gema obojica su bili sigurni pri svojim servisima pre nego što je u četvrtom Federer došao do prilika za brejk. Iako je Đoković uspeo da se vrati, Švajcarac mu je oduzeo servis, a potom uz siguran servis gem poveo sa 4:1.

Srpski teniser je nastavio sa nekarakterističnim greškama, ali je ipak, u šestom gemu prekinuo Federerov niz. Švajcarac je ponovo bio siguran pri svom servisu, a u narednom gemu imao je četiri set lopte, ali je Đoković uspeo da ih spase i smanji na 5:3. Federer je potom iskoristio prvu set loptu koju je imao pri svom servisu za 2:0, iako je srpski teniser imao izglednu priluku da napravi brejk.

Uprkos novim greškama Đoković je uspeo da zadrži servis, a potom uz brejk i još jedan servis gem napravi seriju od 3:0, pre nego što ju je Federer prekinuo u četvrtom gemu. Novak je potom poveo sa 4:1 i potpuno se vratio u meč, pošto je Švajcarcu do kraja seta prepustio još samo dva gema i smanjio na 2:1 u setovima.

Federer je bez izgubljenog poveo je sa 1:0 na početku četvrtog seta, a u sledećim gemovima obojica su bez većih problema osvajali svoje servis gemove. Sve se promenilo u devetom gemu kada je Švajcarac imao probleme sa prvim servisom, a posle velike borbe Đoković je to uspeo i da iskoristi i povede sa 5:4 i dođe do prilike da servira za izjednačenje u setovima.

Federer je istom merom uzvratio i izjednačio, a potom i poveo sa 6:5, iako je naš teniser imao nekoliko prilika da mu oduzme servis. Uz mnogo muke Đoković je uspeo da izjednači i set dovede do taj brejka. Federer je poveo sa 2:0, a potom i 6:3 i tako dođe do tri meč lopte, Đoković je smanjio na 6:5, ali je as udarcem Švajcarac došao do finala Rolan Garosa, a uz to je i prekinuo Novakov niz od 41 uzastopne pobede od početka sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

564 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve