Đokoviću uručen Orden Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej uručio je najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću Orden Svetog Save prvog stepena.

Fonet
Fonet

Taj Orden je najviše odlikovanje koje Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za dobročinstva i posvećenost veri.

Doković je, posle svečanog čina u Patrijaršiji, izjavio da mu je to odlikovanje sigurno najznačajnije u životu.

Kao sportisti i kao verniku, teško mi je da pronađem odgovarajuće reči kojima bih opisao osećanje zahvalnosti za ukazano mi poverenje Svetog arhijerejskog sinoda. Mogu da poručim da se samo mukotrpnim radom i verom u sebe, svoje bližnje i Boga može zaslužiti ovakvo poverenje”, rekao je Đoković, koji je odlikovanje SPC primio u prisustvu svoje porodice.

SPC je saopštila da je orden Đokoviću dodeljen na predlog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, “za njegovu delatnu ljubav prema Majci Crkvi, naročito pokazanu svesrdnim i istrajnim pomaganjem srpskog naroda i svetinja naše Svete Crkve, posebno na Kosovu i Metohiji”.

Ovaj mladi Srbin, najistaknutiji sportista i ambasador Srbije u Svetu, uspeo je da svojom snagom, šarmom i iskrenošću na pravi način posvedoči svetu jevanđeljsku poruku mira i ljubavi među ljudima i solidarnosti sa postradalima, ne samo u srpskim zemljama, nego i širom sveta”, navodi se na sajtu SPC.

Drugi teniser sveta je istakao da ni u jednom trenutku ne treba gubiti saosećanje za druge ljude.

Nikada ne dopuštam sebi da izgubim saosećanje i želju da pomognem ljudima u nevolji. Mnogi su ljudi danas u teškoj situaciji i nemaju blagodeti koje su meni omogućene. Upravo zbog toga, dok igram i pobeđujem, mislim i na njih”, poručio je Đoković.