Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.03.2011.

12:35

Jankovićeva bez titule u Montereju

Jelena Janković nije uspela da osvoji 13. titulu u profesionalnoj karijeri.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nju je u finalu turnira u Montereju, u Meksiku, savladala Ruskinja Anastazija Pavljučenkova, trenutno 19. teniserka na WTA listi - 2:6, 6:2, 6:3.

Naša teniserka odigrala je odlično prvi set, loše drugi, u trećem ponovo sošla do igre i vođstva od 3:2. Od tog trenutka Jelena je grešila, Ruskinja kažnjavala greške i pobedila.

Pre prvog 'brejka' Jelena je propustila pet prilika da oduzme servis protivnici, Pavljučenkova nije nijednom blizu 'brejka'.

U prvih šest gemova Jankovićeva je imala bolji procenat prvog servisa (73% - 63%), dva as udarca i nijednu dvostruku servis grešku.

Ruskinja je servirala slabije pa je posle pet gemova u kojima su teniserke dobijale na svoj servis viđena prva značajnija prednost na meču - 4:2 za Jankovićevu.

Usledio je brzo dobijeni servis gem za našu teniserku a odmah zatim i novi 'brejk'. Posle 33 minuta igre Jelena je imala prvu set loptu na servis protivnice, iskoristila je i došla 'na pola puta' do svoje 13. WTA titule.

drugi set

Prvi gem drugog seta dobila je ruska teniserka koja u Montereju brani titulu šampionke. Drugi gem je potrajao, posle tri izjednačenja dobila ga je Ruskinja za 2:0.

Jankovićeva je dobila prvi svoj gem u drugom setu, sigurna je bila i Pavljučenkova.

Jeleni je u drugom setu 'stao servis', Ruskinja počela da igra znatno bolje i stigla do drugog 'brejka' za veliku prednost u drugom setu - 4:1.

Usledila su dva gema za teniserke koje serviraju pa je prošlogodišnja pobednica Montereja došla do prilike da servira za izjednačenje u meču. Iskoristila ju je i stigla do izjednačenja.

U drugom setu Jankovićeva je imala katastrofalnih 41% prvog servisa, Pavljučenkova zadržala svojih 62%.

treći set

Prvi servis gem odlučujućeg seta Jelena je odigrala dobro i povela. U drugom je Pavljučenkova posle puno problema, četiri izjednačenja i dve prilike naše teniserke da oduzme servis, izjednačila. Jelena još jedan gem igra sigurno za 2:1.

Odgovorila je dobrim servis gemom Pavljučenkova pa je rezultat izjednačen - 2:2.

Jelena još jednom servira dobro - 3:2.

Iako Ruskinja nije blistala dobila je svoj servis a onda je naša teniserka pri 3:3 i 30:30 u sedomom gemu laku loptu poslala u vrh mreže pa u aut. Ruskinja je poklon iskoristila i stigla do prvog 'brejka' u poslednjem setu.

Pavljučenko je stigla i do 5:3 a Jelena Janković servirala za opstanak u meču. Neiznuđena greška, dvostruka servis greška pa neodbranjiv forhend Ruskinje - dve meč lopte za Pavljučenkovu. Prvu, posle dva sata i dva minuta igre nije iskoristila, drugu jeste za svoju treću titulu u trećem WTA finalu u karijeri.

"Neće biti lako ali se osećam sasvim dobro," rekla je naša teniserka pred finale u Montereju, "Uvek se trudim da budem optimista. Već sada sam srećna jer sam se plasirala u finale."

Protivnica u finalu biće joj Ruskinja Pavljučenkova koja je eliminisala Argentinku Žizelu Dulko.

"Jelena ima puno iskustva i igra odlično poslednjih nedelja. Ja nemam šta da izgubim," rekla je Ruskinja, "Ovo je za mene finale iz snova. Opet, ne želim sama sebi da stvaram pritisak."

Jelena, prva nositeljka u Montereju, savladala je za samo 70 minuta Slovenku Polonu Hercog.

"Ne znam kako je igrala do danas ali je za mene svaka protivnica ozbiljna. Trudim se da igram najbolje što umem bez obzira na to ko je sa druge strane," bio je komentar meča sa Slovenkom u kojem Jankovićeva nije izgubila nijedan servis.

Pavljučenkova se vratila iz 3:4 sa Žizelom Dulko, dobila set rezultatom 6:4, u drugom bila veoma ubedljiva, 6:1.

"Jako sam srećna što sam u finalu. to je bio cilj kada sam dolazila u Meksiko. Osetila sam i podršku publike i oni su razlog zbog kojeg redovno igram ovde, volim ih," rekla je Pavljučenkova posle pobede.

Jelena Janković u Montereju igra svoje 25. finale na WTA turnirima, skor joj je 12-12. Prethodni put se za titulu borila u Rimu, u maju 2010. godine, i izgubila od Martines Sančes iz Španije, u prethodnih sedam finala ostvarila je čak šest pobeda.

Devetnaestogodišnja Pavljučenkova je jedina dva finala igrala prošle godine, u Montereju i Istanbulu, dobila je oba.

Jedini međusobni duel finalistkinja Montereja dobila je Ruskinja, u Indijan Velsu 2009. godine, bilo je 6:4, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve