Nova vest
Tenis

Subota, 26.02.2011.

16:04

Dubai: Het-trik šeika Đokovića!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković treći put u nizu osvojio je ATP turnir u Dubaiju, pošto je pobedio Rodžera Federera sa 6:3, 6:3 za 71 minut igre.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Đoković je prvi set odigrao savršeno, a u drugom je od rezultata 1:3 uzeo pet gemova u nizu i došao do 20. titule u karijeri.

Novak je osmi put u karijeri dobio Federera u 21. okršaju, a ove godine još je neporažen. Đoković je odbranio 500 bodova koje je osvojio prošle godine i nagrađen je sa 385 hiljada dolara.

Igrači su na teren izašli maksimalno koncentrisani, nije bilo ispitivanja snaga na početku, već je odmah “počelo da se puca iz svih oružja”. Nijedan od tenisera nije hteo da se povuče iza osnovne linije, već su nastojali da kontrolišu poene, što je bila garancija munjevitih razmena udaraca.

Federer je odlično servirao, ali je Đoković još bolje riternirao. Do prve brejk lopte došao je upravo srpski teniser u trećem gemu – iskoristio ju je tako što je Federer očajno zahvatio lopticu bekhendom posle dubokog riterna.

Priliku da definitivno reši pitanje pobednika prvog seta Đoković je propustio u petom gemu kada je imao dve brejk lopte, ali i Federer je igrao na prilično visokom nivou. Na prvoj je Novak želeo da se izmakne na ‘insajd aut’ forhend, ali je zakasnio i poslao je lopticu u aut, dok je na drugoj Švajcarac izvrsnim forhendom posle slajs servisa došao do poena, ubrzo i do gema (3:2).

Ono što nije tada, Đoković je uspeo u devetom gemu, fantastično je ‘čitao’ servis suparnika i realizovao je drugu set loptu ‘pasingom’ iz bekhenda – 6:3 posle 35 minuta igre.

Iako je Novak briljantno riternirao, servis je bio presudan za ishod prvog seta – Đoković je ubacio prvi servis 17 od 20 puta i prepustio je rivalu samo četiri poena u ‘svojim’ gemovima.

Ipak, servis Đokovića popustio je početkom drugog seta, što je bilo i razumljivo. Federer je to iskoristio, ritern mu je logično postao agresivniji i u trećem gemu materijalizovao je drugu brejk loptu pošto je Novak poslao lopticu bekhendom daleko u aut – 2:1.

Naredna dva gema protekla su mirno, a onda je Švajcarcu potpuno pala koncentracija – napravio je duplu grešku, a zatim je dva puta poslao lopticu u mrežu i Novak je imao tri uzastopne brejk lopte.

Prvu je Federer neutralisao servis-vinerom, na drugoj se igrao dug poen, a Švajcarac je poslao smeč u dno mreže – 3:3. Sledeći gem Đoković je dobio bez većih problema, a potom je izvršio dodatni pritisak na Rodžera i stigao do tri uzastopne brejk lopte.

Đoković je na prvoj izbacio lopticu u aut posle drugog servisa, potom je Rodžer odservirao as, ali je na trećoj Đoković imao deblje živce, pa je Federer prvi poslao loptu aut – 5:3.

Novak nije dozvolio da ga pritisak omete, uz samo jedan izgubljeni poen dobio je Federera drugi put u nizu i osvojio trofej.

“Prvi put sam osvojio neki turnir tri puta, ovo je jedan od boljih mečeva koje sam odigrao u poslednje vreme. Protiv Rodžera je uvek veliki izazov, moram da budem na najvišem nivou ako želim da pobedim i odigrao sam perfektno od početka do kraja”, izjavio je Đoković.

Đoković od početka sezone ima skor 12-0 – osvojio je titule u Melburnu i Dubaiju.

“Imao sam dobre pripreme, osećam se odlično na terenu, uspevam da igram najbolje što mogu i nadam se da ću nastaviti. Mnogo sam radio na servisu. Ako želim da dobijam najbolje, moram da serviram dobro. To nije bio slučaj u prethodnim mesecima, ali sada je sve u redu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve