Nova vest
Tenis

Utorak, 25.01.2011.

11:28

AO: Đoković u tri seta do Federera

Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijen Opena pobedom nad šestim nosiocem Tomašom Berdihom 6:1, 7:6, 6:1, posle dva i po sata igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

U solidnom duelu u borbi za polufinale, prevagnuli su odličan ritern i smireni forhendi Đokovića, koji je napravio više vinera i mnogo manje grešaka od samo na momente odličnog protivnika. Đokovića će u polufinalu čekati Rodžer Federer, koji je ekspresno savladao 19. nosioca Stanislasa Vavrinku 6:1, 6:3, 6:3.

Đoković je u prvom setu igrao veoma precizno i gotovo bez greške, dok je Berdih pravio mnogo neiznuđenih grešaka i promašivao veliki broj laganih udaraca, što je omogućilo trećem nosiocu da brzo rešava poene u svoju korist.

Srpski teniser, posle lošeg serviranja Čeha, agresivnom igrom i čestim napadanjem prvo dolazi do prednosti od 3:1, a potom i 5:1. U sedmom gemu Đoković fantastično servira i posle svega 36 minuta dolazi do 6:1 i 1-0 u setovima.

Nastavak meča donosi drugačiju priču. Posle spasavanja novih brejk lopti u prvom gemu drugog seta, češki teniser "pronalazi" svoju igru, dok Đoković kreće da greši. Šesti nosilac demonstrira svoj siloviti forhend i trijumfuje u nadigravanju sa Đokovićem za 3:1 u gemovima. Čeh potom nastavlja sa odličnim servisima i forhend-vinerima i dolazi do 4:1.

Iako je situacija naizgled delovala bezizlazno, Đoković naglo kreće bolje da igra i parira Berdihu "njegovim oružjem", odnosno dobrim servisima i preciznim forhend udarcima sa osnovne linije. Agresivnija taktika se trećem nosiocu isplaćuje, pošto prvo dolazi do brejka i 4:3, a potom izjednačuje na 5:5, a naporan set prepun dugih poena posle 70 minuta ulazi u taj-brejk.

U taj-brejku Đoković odlično kreće i nameće tempo Čehu. Berdih solidno servira, ali Đokovića služi standardno dobri ritern i srpski teniser stiže do mini-brejka i 3:1, a potom i 5:2. Čeh uzvraća odličnim servisima i stiže do 5:4, a potom i fantastičnim forhend pasing-šot vinerom izjednačuje na 5:5. Đokovića potom malo služi i sreća, pošto forhend Berdiha kači mrežu i odlazi u aut, donoseći mu set poen. Vidno frustrirani Čeh potom šalje loptu u aut i Đoković dolazi do 7:5 u taj-brejku i 2-0 u setovima.

Berdih je do sada na Gren slemovima dva puta uspeo da se vrati posle zaostatka od 2-0 u setovima i pobedi, ali to do sada nijednom nije bilo u četvrtfinalu, ili protiv nekog od Top 10 tenisera.

Početak trećeg seta bio je relativno "miran". Đoković uzima prvi gem, da bi Berdih nanovo pokazao odličan servis (logičan za tenisera visokog 1,97m) i osvojio servis-gem sa nulom. Obojica tenisera igraju dobro i stabilno, a Srbin stiže do novog servis-gema, posle kojeg je usledila drama.

U četvrtom gemu, koji je trajao punih deset minuta, Đoković stiže do brejk lopte, ali Berdih, koji je igrao lako i bez umora, spasava situaciju dobrih forhendima. U nadigravanju u kojem su obojica tenisera briljirala, Đoković na kraju odnosi pobedu, pošto je prevagnuo njegov odlični ritern i riskantni, ali precizni duboki udarci.

Iako je u drugom i trećem setu igrao izvrsno, Berdih je posle novog brejka Srbina potpuno klonuo duhom, te Đoković lako stiže do nove dve brejk lopte, a potom, posle greške Berdiha, i do 5:1 i prilike da servira za meč. To je ujedno bio i kraj za Čeha, pošto Srbin dolazi do tri meč lopte i drugu koristi ne bi li obezbedio novi susret sa Federerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve