Nova vest
Tenis

Sreda, 19.01.2011.

02:47

AO: Tipsarević izgubio dobijeno

Janko Tipsarević je vodio 2-0 u setovima, dva puta je servirao za meč, imao je i tri meč lopte, ali to nije bilo dovoljno da savlada Fernanda Verdaska.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Španac je u drugom kolu Australijan opena slavio sa 2:6, 4:6, 6:4, 7:6 (7-0), 6:0 i u trećoj rundi će se sastati sa Keijem Nišikorijem, koji je dobio Florijana Majera.

Posle propuštene treće meč lopte, Janko je potpuno stao, izgubio je 19 poena u nizu, čime je meč odlučen.

I set

Tipsarević je fantastično počeo meč – na samom startu napravio je brejk, a ubrzo je poveo i sa 4:0 iskoristivši obe brejk prilike. Pri tom rezultatu imao je dve šanse za trostruki brejk, nije ih realizovao, potom je pri rezultatu 5:2 propustio tri set lopte, ali je u svojim servis-gemovima bio suveren i stigao je do vođstva u setovima posle 32 minuta igre.

Janko je u prvom setu imao 17 ’vinera’ i 4 neiznuđene greške, a Verdaskov odnos je 13/12.

II set

Srpski teniser nastavio je u istom ritmu i u drugom setu, ali se Španac na startu izvukao iz neugodne situacije spasivši tri brejk lopte. Međutim, Tipsarević je izvrsno servirao, lako i ubedljivo je osvajao ’svoje’ gemove i vrebao priliku na servis rivala.

Dočekao ju je u sedmom gemu – prvu brejk loptu propustio je pomalo brzopletim napadom, drugu je Nando neutralisao asom, ali je Janko sjajnim riternom iz bekhenda došao do kljućnog brejka.

U preostala Tipsarevićeva dva servis-gema nije bilo neizvesnosti, pa je srpski teniser preciznim napadom forhendom iskoristio drugu set loptu za 2-0 u setovima.

III set

Kako je vreme odmicalo, Verdasko je igrao sve bolje, ali i čini se da je Tipsarević posle drugog seta zaigrao nešto defanzivnije.

Situacija se sredinom trećeg seta potpuno obrnula – srpski teniser imao je problema na svoj servis, dok je Verdasko lagano dobijao ’svoje’ gemove. Pri rezultatu 4:3 Tipsarević je mudrim servisom u forhend spasao brejk loptu, ali to je bio samo uvod u dramu pri rezultatu 5:4.

Verdasko je dobrim napadima iz forhenda došao do dve vezane set lopte, ali je Janko odservirao dva asa. Potom je srpski teniser promašio smeč, ali to nije presudilo jer je Španac potom poslao forhend u mrežu.

Na četvrtoj set lopti ponovo je pogrešio Verdasko, potom je Janko greškom iz bekhenda propustio gem loptu, da bi španski teniser lepo izgrađenim poenom realizovao petu set loptu i smanjio na 2-1.

IV i V set

U četvrtom setu Tipsarević je dva puta servirao za meč, propustio je i tri meč lopte, ali je na kraju Verdasko slavio u taj brejku 7-0 i izjednačio na 2-2 u setovima.

Prvo je Tipsarević napravio brejk na početku seta, a zatim je na 3:1 imao i nove tri vezane brejk lopte. Međutim, Španac se izvukao iz neugodne situacije i potom uspeo da uhvati poslednji voz i napravi brejk u trenutku kada je Janko servirao za meč pri rezultatu 5:4. Potom je Tipsarević opet oduzeo servis rivalu i u narednom gemu stigao do 40:15. Prvu meč loptu Verdasko je spasao napadom, a na drugoj Janko nije najbolje reagovao na mreži i Španac ga je ’prošao’.

Na trećoj meč lopti Janku je sviran sumnjiv aut, ali nije mu ostalo više ’čelendža’ i Verdasko je ubrzo osvojio gem Tipsarevićevom duplom greškom.

To je potpuno demoralisalo srpskog tenisera, koji u taj brejku nije uzeo nijedan poen. Crna serija nastavila se u i u odlučujućem setu jer je Verdasko ukupno osvojio 19 poena u nizu i dobio je peti set bez izgubljenog gema.

Servis je u četvrtom setu potpuno izdao Tipsarevića, što je ključni razlog zbog kojeg nije uspeo da završi meč. Takođe, utisak je da se u pojedinim momentima previše povlačio iza osnovne linije, tj. da nije bio dovoljno agresivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve