Nova vest
Tenis

Petak, 07.01.2011.

16:06

Doha: Federer prvi finalista

Drugi teniser sveta Rodžer Federer prvi je finalista turnira u Dohi, pošto je u polufinalnom okršaju savladao Francuza Žo-Vilfrida Congu sa 6:3, 7:6 (7-2).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Tokom celog meča viđen je samo jedan brejk, a Conga je ukupno uzeo samo 11 poena na servis rivala, bez ijedne brejk šanse.

Švajcarac je ukupno imao 21 direktni poen i 17 neiznuđenih grešaka, dok je Congin odnos bio 20/28. Federer će se za svoju treću titulu u Kataru boriti sa Nikolajem Davidenkom, koji je sa 6:3, 6.2 pobedio Rafaela Nadala.

Prvi set protekao je u igri bez posebnog naboja, sa nekarakterističnim propustima na obe strane i sa mnogo kratkih poena. Presudio je početak, kada je Conga sa nekoliko grešaka već u drugom gemu dopustio Federeru da dođe do dve prilike za brejk.

Švajcarac je već prvu iskoristio i stvorio, ispostaviće se, ključni brejk prednosti. Francuz do kraja seta nije bio ni blizu šanse za brejk, ukupno je uzeo samo šest poena na servis Federera.

Sa druge strane, Rodžer je bio zadovoljan stečenim suficitom, te je bio koncentrisan na svoje servis-gemove. Takav pristup se isplatio i drugi teniser sveta poslednji gem osvaja bez izgubljenog poena – 6:3 posle 25 minuta igre.

Izgledalo je da će se slični scenario ponoviti i u drugom setu jer je Federer posle greške Conge iz bekhenda došao do dve vezane brejk lopte u trećem gemu. Ipak, neodbranjivim servisom i iznenadnim izlaskom na mrežu Francuz je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije, a potom i da osvoji gem.

Od petog gema drugog seta Conga je pojačao ritam, češće je izlazio na mrežu, igrao je agresivnije, a prvi put smo čuli i njegov karakteristični uzvik bodrenja. To je nateralo i Federera da meču pristupi ozbiljnije, što je za posledicu imalo nagli pomak u kvalitetu igre.

Do kraja seta nije bilo prilika za brejk, a Švajcarac je izvrsno servirao ne dozvolivši Congi da osvoji nijedan poena u poslednja tri servis-gema. Ušlo se u taj brejk, a prelomio je peti poen, kada je Federer riternom pod noge napravio mini-brejk za 3:2.7

Usledila su dva precizna servisa, što je bila nedostižna prednost – 6:3, 7:6 (7-2) za jedan čas i 21 minut igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve