Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.12.2010.

15:58

Srbija osvojila Dejvis kup!!!

Teniska reprezentacija Srbije pobednik je Dejvis kupa! U odlučujućem meču Viktor Troicki deklasirao je Mikaela Ljodru sa 6:2, 6:2, 6:3 posle 132 minuta igre.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Viktor je u duelu sa Ljodrom odigrao jedan od najboljih mečeva ikada i uz neprocenjivu pomoć publike zabeležio najvredniji trijumf u karijeri.

’Orlovi’ su u poslednji dan finala sa Francuskom ušli sa zaostatkom od 2-1 u pobedama, ali su prvo Đoković pobedom nad Monfisom, a zatim i Troicki, doneli Srbiji prvu ’salataru’ u istoriji.

Uživo iz Beogradske arene

Ljodra, koji u poslednjih mesec dana igra u životnoj formi, izvrsno je počeo meč i već u drugom gemu imao je dve uzastopne brejk prilike. Međutim, Troicki je prvu neutralisao preciznim ’pasingom’, a potom je usledila greška Francuza.

Francuz je odlično servirao, ali volej, njegovo drugo najjače oružje, bilo je neprestano na udaru jer je Viktor fantastično riternirao, a posle toga sa lakoćom ’prolazio’ Francuza na mreži. Baš na taj način Troicki je došao do brejka u trećem gemu – 2:1.

Beogradska arena je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika posle svakog odigranog poena reaguje veoma bučno. Troicki koristi energiju sa tribina da briljantnim udarcima dođe do novih brejk prilika, a sudija Enrike Molina ima problema da utiša publiku, koja je svim srcem uz srpskog tenisera. Posle novog dobrog riterna Troickog i greške Ljodre na mreži Viktor stiže do novog brejka i vođstva 4:1.

Arena odjekuje povicima: „Viktore!!!“.

Srpski teniser propustio je dve set lopte na Ljodrin servis, ali je u narednom gemu bez problema došao do vođstva – 6:2 posle 38 minuta igre.

Kao i u prvom setu, prvi je do brejk šansi došao Ljodra, i to nakon što je Troicki izbacio bekhend paralelu u aut. Francuz je ovoga puta realizovao šansi tako što je napao odmah posle nedovoljno dubokog drugog servisa Troickog – 2:0.

Srpski teniser nije dozvolio da ga to poremeti, pa je već u narednom gemu anulirao prednost rivala. Prvo je imao više strpljenja u razmeni udaraca sa osnovne linije i dočekao je Ljodrinu grešku, a potom je Francuz poslao još jedan volej u aut.

Nakon što je bez izgubljenog poena osvojio svoj servis-gem, Viktor nastavlja da pritiska suparnika. Prvu brejk priliku Ljodra spasava prceiznim slajs servisom, ali na drugoj je novim riternom pod noge Troicki naterao Francuza da lopticu pošalje u mrežu. Na krilima brejka, srpski teniser neodbranjivim servisima stiže do prednosti 4:2.

Troicki igra kao u transu, nepogrešivo ’čita’ Ljodrine servise, a posebno impresivan je bekhend, kojim je srpski teniser do sada napravio 12 direktnih poena.

Delirijum u Areni – novi brejk Troickog! Sedmi gem igrao se neverovatno dugo, a kao pobednik je izašao Troicki. Srpski teniser nije odustajao od agresivnog pristupa, a Ljodra je konstantno izlazio na mrežu. Prvo je Viktor propustio brejk loptu, zatim je spasao nekoliko Ljodrinih gem lopti, da bi na drugoj brejk lopti posle greške Francuza iz forhenda uzviknuo: „Tooooo!!!“. Srbija vodi sa 5:2 u drugom setu.

Viktor rutinski privodi i drugi set kraju, a potom pravi brejk već na početku drugog. Nastavio je sa ravnim i agresivnim udarcima, a Ljodra je na prvoj od dve vezane brejk lopte odservirao dvostruku grešku, prvu u meču.

U drugom gemu trećeg seta Troickom je na kratko opala koncentracija i dvema uzastopnim duplim servis greškama poklonio je Francuzu šansu za brejk. Međutim, Viktor je uspeo da je anulira pravovremenim napadom, a potom i da osvoji veoma važan gem – 2:0 u trećem setu.

Ljodra je potom prekinuo seriju srpskog tenisera od osam uzastopno osvojenih gemova, ali Troicki se momentalno vraća na pravi kurs preciznim servisima – 3:1.

Francuski teniser nema „plan B“ u igri, a Viktor mu je izuzetnim riternima obezvredio njegov primarni, servis-volej stil. Ponovo je Troicki sjajnim bekhendom stigao do dve brejk lopte u nizu, a na drugoj je Ljodra napravio dvostruku grešku – 4:1.

Ipak, Ljodra se ne predaje i pravi brejk već u narednom gemu, iako je Troicki imao gem loptu. Francuz nema šta da izgubi i snažnim servisima osvaja i sledeći gem bez izgubljenog poena - 4:3.

U vazduhu se osećala tenzija posle dva osvojena gema Ljodre, ali Viktora to nije doticalo – vrhunski je servirao i tako došao do vođstva 5:3.

Gledaoci su sedeli na ivicama stolica, sudija Molina pokušavao je da ih utiša pred servis-gem Francuza, ali bezuspešno. Troicki za kraj pravi još jedan brejk, a meč završava novom bekhend dijagonalom – 6:2, 6:2, 6:3 i trofeja za Srbiju!

Kao što su najavili, srpski teniseri su postavili stolice na teren i počeli da se šišaju na ćelavo! Prvi je bez kose ostao predsednik TSS Boba Živojinović, a onda i Novak Đoković. Bez kose je ostao i 72-godišnji savetnik reprezentacije, Nikola Pilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

382 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve