Nova vest
Tenis

Nedelja, 19.09.2010.

20:20

Srbija u finalu Dejvis kupa!

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Dejvis kupa pobedom nad selekcijom Češke rezultatom 3:2.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Odlučujući poen našem timu doneo je Janko Tipsarević koji je savladao Radeka Štepaneka u tri seta.

Prethodno je Novak Đoković pobedio Tomaša Berdiha sa 3:1 i time izjednačio rezultat s obzirom da su Česi posle dva dana imali prednost 2:1. Srbija će se u finalu takmičenja sastati sa Francuskom od 3. do 5. decembra u Beogradu.

Tipsarević - Štepanek 3:0

Prvi set meča Tipsarević – Štepanek protekao je u apsolutnoj dominaciji srpskog tenisera koji je odlično servirao, još bolje riternirao i bez izgubljenog gema rešio taj deo igre u svoju korist.

U drugom setu, Tipsarević je odmah na startu oduzeo servis protivniku. Međutim, od tog trenutka Čeh je zaigrao znatno bolje i u petom gemu stigao do brejk prilike, ali je Tipsarević uspeo da sačuva servis sjajnim bekhend volej udarcem posle kojeg je usledila greška Štepaneka. Samo nekoliko trenutaka kasnije, češki teniser dolazi i do druge šanse koju koristi. U nastavku, igrači su bili sigurni na svoj servis pa je ovaj deo igre rešen u taj brejku. Odlučujući gem obeležili su minibrejkovi, bilo ih je čak šest, kao i sjajna bekhend paralela kojom je Tipsarević osvojio drugi set i poveo sa 2:0.

I u trećem setu Tipsarević je igrao na visokom nivou za razliku od Štepaneka koji je vidno bio umoran jer mu je to treći meč u tri dana. Dvostruki brejk na početku seta bio je presudan, Janko je rutinski priveo meč kraju i odveo Srbiju u finale Dejvis kupa.

Đoković - Berdih 3:1

Sve do sedmog gema meča Đoković - Berdih, teniseri su bili sigurni na svoj servis, a onda je Čeh agresivnijom igrom stigao do brejk lopte koju je iskoristio za vođstvo od 4:3. Taj gem je bio presudan za prvi set s obzirom da Novak, koji je dosta grešio, nije uspevao da ugrozi servis protivnika koji je tako poveo sa 1:0.

Drugi set doneo je i bolju igru srpskog tenisera, koji je zbog pokušaja da stgne lopticu na početku petog gema zamalo izbegao ozbiljniju povredu. Naime, Đoković je u padu udario desnu potkolenicu, ali se, srećom, vratio na teren posle lekarske intervencije. Baš u tom gemu, drugi teniser sveta stigao je i do prve brejk šanse koju nije iskoristio. Da je počeo bolje da riternira bilo je očigledno i u narednom gemu u kojem je Berdih servirao. Novu priliku da oduzme servis protivniku, Đoković ovaj put nije proustio i potom sigurnom igrom izjednačio na 1:1 u setovima.

Potpuna dominacija srpskog tenisera obeležila je treći set koji je nošen podrškom sa tribina rutinski rešio u svoju korist rezultatom 6:2. Prepoznatljivim forhendima i bekhend paralelama lako je stvarao brejk prilike koje je potom koristio.

Iako je Đoković igrao znatno bolje od svog protivnika, do brejka u četvrtom setu došao je tek u devetom gemu kada je odličnim riternima terao Berdiha da greši i obezbedio sebi priliku da servira za meč i drugi poen za Srbiju. Najbolji srpski teniser je bez izgubljenog poena završio poslednji gem i doneo izjednačujući poen za našu reprezentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve