Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

22:55

Sem Kveri: "Svi se plaše Federera"

Američki teniser Sem Kveri protekle nedelje je osvojio ATP turnir u Kvinsu koji se igra na travi i tako najavio dobat rezultat na predstojećem Vimbldonu.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Kveri, takođe, veruje da će Rodžer Federer ponovo biti prvi favorit na trećem Gren slemu sezone, bez obzira na nedavni poraz Švajcarca na turniru u Haleu.

Šestostruki osvajač Vimbldona poražen je u finalu tog turnira od Lejtona Hjuita.

Kveri, koji zahvaljujući svojoj visini ima odličan servis i dominantan forhend, savladao je zemljaka Mardija Fiša u finalu Kvinsa i stigao do titule na turniru koji je proteklih godina služio kao dobra prognoza za dešavanja na Vimbldonu.

Nema sumnje da Kveri ima potencijala da zablista na predstojećem Vimbldonu, gde nikada ranije nije prošao dalje od drugog kola. Međutim 22-godišnjak ne krije da još mnogo toga treba da nauči ukoliko želi da dostigne američke teniske legende poput Pita Samprasa i Džona Mekinroa.

"Voleo bih da osvojim Vimbldon. Čini mi se da upravo pravim svoj prve korake i nadam se da ću ove godine stići do trećeg kola, što bi bio moj najboli rezultata u karijeri", rekao je teniser iz Kalifornijer posle osvajanja Kvinsa.

"Verujem da je to moguće. Međutim isto tako znam da moram još mnogo da radim, ali i da savladam neke velike igrače kako bih trijumfovao na Vimbldonu", dodao je Kveri.

Amerikanac, koji se najprijatnije oseća na tvrdim podlogama, ocenio je da iz godine u godinu sve bolje igra na travi.

"Svake godine se sve prijatnije osećam na travi. I pre četiri godine sam imao odličan servis i snažan forhend, ali su me uništavali na travi. Iskreno, tada nisam znao šta radim. Ljudi greše kada misle da je za dobru igru na travi potreban samo snažan servis. Neophodno je određeno vreme da se čovek prilagodi na igru na toj podlozi", rekao je Kveri.

U trenutku dok je Amerikanac pobeđivao svog zemljeka i velikog prijatelja Fiša, u finalu Kvinsa, šestostruki osvajač Vimbldona Švajcarac Rodžer Federer gubio je finale ATP turnira u Haleu, koji se takođe igra na travi. Federeru je to bio tek drugi poraz u karijeri, na ukupno 78 mečeva koje je odigrao na toj podlozi.

Međutim, Kveri ne sumnja da će Federer ponovo biti najveći favorit na Vimbldonu, gde ponovo brani titulu.

"Mislim da će on i dalje izazivati veliki strah kod svojih rivala. Iskreno niko ne želi da igra protiv Federera na Vimbldonu, bez obzira na poraz od Hjuita”, ocenio je Kveri.

"Možda Federer trenutno igra nešto slabije, ali on je i dalje najveći teniser u istoriji i aktelni šampion Vimbldona i ja ne krijem da se njega plašim više nego bilo kog drugog igrača", priznao je visoki Amerikanac.

Vimbldon počinje naredne nedelje, a Amerikanci najviše nada polažu u prošlogodišnjeg finalistu Endija Rodika, ali dobre partije Kverija i Fiša na travi najavljuju uspešan turnir.

"Daću sve od sebe na Vimbldonu, a znam da će to isto učiniti i Mardi i Endi, baš kao i Džon Izner. Nadam se da svi možemo da ostvarimo odličan rezultat. Dobaro je što se finale igra 4. jula , pošto verujem da će i fudbalska reprezentacija SAD dogurati daleko na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi", zaključio je Kveri.

Televizija B92 će i ove godine ekskluzivno prenositi mečeve sa Vimbldona. Najprestižniji teniski turnir na svetu počinje 21. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve