Nova vest
Tenis

Nedelja, 16.05.2010.

20:59

Nadal preko Rodžera do rekorda

Španac Rafael Nadal pobedio je Rodžera Federera sa 6:4, 7:6 (5) u finalu turnira iz Masters serije u Madridu i revanširao mu se za prošlogodišnji poraz.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Nadal je trijumfom osvojio 18. turnir prve kategorije i tako je prestigao Andrea Agasija, dok je Federer ostao na 16 trofeja iz Masters serije.

Nadal sada u međusobnom skoru vodi sa 14-7 protiv Federera, a na RG odlazi bez poraza u ovoj sezoni na šljaci. Federer je prošle godine trijumfovao u Parizu, pa će posle ne baš sjajnih rezultata na šljaci braniti trofej.

Iza nas je meč koji nije viđen toliko kvalitetan tenis kao u nekim njihovim prethodnim mečevima, naročito u prvom setu, a Nadal je uspeo da pravom taktikom savlada najvećeg rivala.

U prvom setu Španac je bio pasivniji, uglavnom je čekao grešku Švajcarca nabacujući mu lopticu na bekhend, a u drugom je bio ofanzivniji, pa je meč završio sa jednakim brojem direktnih poena i neiznuđenih grešaka – po 27. Federer je nesvojstveno sebi previše grešio u prelomnim mometima, na kraju oba seta, a duel je okončao sa 34 vinera i jednom greškom manje.

U drugom gemu prvog seta Federer je propustio brejk loptu, a Nadal je u narednom gemu iskoristio svoju treću i poveo uprkos tome što je Rodžer za nijansu bolje počeo meč.

Ipak, Majorčanin je u narednom gemu napravio četiri neiznuđene greške i omogućio ribrejk Federeru.

Nadal se često, čak i za svoje standarde, izvlačio na forhend i neprestano forsirao bekhend Federera, naročito pri servisu. Rodžer je pravio dosta grešaka trudeći se da bude agresivan, ali se dobro držao u razmenama sa osnovne linije.

U sedmom gemu Federer je neutralisao tri vezane brejk lopte zahvaljujući odličnim servisima, ali je Nadal ipak napravio brejk nakon što je Rodžer poslao bekhend u mrežu.

U gemu u kojem je Španac servirao za set Federer je propustio četiri brejk lopte nervoznom igrom i nekim nekarakterističnim greškama. Ni Nadal nije igrao spektakularno, ali je upravom takvim ’pasingom’ iskoristio prvu set loptu i okončao set.

Posle razmene brejkova na startu drugog seta, obojica kao da su ušli u pravi ritam i gledaoci su napokon prisustvovali vrhunskom tenisu kakav su i očekivali. Nadal je prestao da se izvlači na forhend i sa tri neverovatna ravna bekhenda u nizu napravio je brejk za 3:2.

Ipak, i Federer je dizao nivo igre, a u osmom gemu je sa dve divne skraćene loptice stigao do tri vezane brejk lopte, od kojih je treću iskoristio Nadalovom greškom.

Nedugo zatim ušlo se u taj brejk, a Fedeks je bolje počeo. ’Drop šot’, oružje koje je dosta koristio na prošlogodišnjem Rolan Garosu, donelo mu je vođstvo 4:2, a možda i ključni poen bio je sledeći kada je Rodžer takođe skratio lopticu, ali ovaj put u mrežu.

Zatim je Federer sam sebe doveo na prag poraza sa tri atipične greške sa osnovne linije – 6-4 za Nadala. Prvu meč loptu Rodžer je spasao preciznim forhendom, a potom se dogodila neverovatna stvar – posle riterna Nadala koji je imao visok odskok Federer je promašio lopticu i Rafa je došao do trofeja.

Osim što je postavio rekord po broju titula na turnirima iz Masters serije, Nadal je još ranije obezbedio povratak na drugo mesto na ATP listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve