Nova vest
Tenis

Nedelja, 02.05.2010.

20:37

Nadal izjednačio rekord Agasija

Španac Rafael Nadal osvojio je novu titulu na Mastersu u Rimu, savladavši sunarodnika Davida Ferera 7:5, 6:2 posle 104 minuta igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Iako je Nadal odigrao standardno dobro, Ferer se pokazao kao spreman protivnik, dok su finale omela dva prekida zbog kiše. Ovo je najboljem igraču na šljaci svih vremena peta titula u Rimu, a 17. Masters titula u karijeri, kojom je izjednačio rekord Andrea Agasija. Rodžer Federer ima titulu manje.

Meč je počeo očekivano. Promena ritma i „šetanje protivnika“ Nadala, duboki forhendi i namerno pogađanje linija. Ipak, poznati „šljakaš“ Ferer nije se dao zaplašiti tom taktikom, tako da je na startu viđeno dosta dobrog tenisa i napetih razmena udaraca sa osnovne linije. Ukupno tri gema razmenjena na sopstvene servise bila su dovoljna Nadalu da shvati da će morati daleko više da forsira drop-šotove i izlaske na mrežu, ukoliko misli da dođe do brejka.

To mu se isplaćuje već u petom gemu, kada je napravio ukupno pet brejk prilika, ali uz malo sreće i mnogo znanja, Ferer posle devet i po minuta ipak spasava gem.

U prvom setu obojica tenisera igrala su sjajno i bez kalkulisanja, pravivši daleko više vinera nego grešaka. Najbolji dokaz o kvalitetu prikazanog tenisa jeste to što su osam gemova igrali čak 45 minuta, i to uz svega nekoliko brejk šansi Nadala.

Potom je kiša, koja je od starta sipila, počela nešto jače da pada i došlo je do prvog prekida, koji je trajao gotovo sat vremena.

Po povratku na teren Ferer lako osvaja gem na svoj servis, a Nadal servira za ostanak u prvom setu. Tada je Ferer imao i 0:30, ali mlađi Španac vezuje četiri poena i potom nanovo preti na servis protivnika. Ovoga puta Nadal je pri brejk-šansi postupio po proverenoj taktici – dubokim forhendima forsirao je razmenu sa osnovne linije sve dok Ferer nije pogrešio, a loptica završila u mreži.

Srećom po ljubitelje dobrog tenisa, gubitak servisa nije Ferera nimalo omeo i on u sledećem gemu savršeno fokusirano stiže do prve brejk-šanse na meču. Ipak, Nadal je Nadal i najbolje igra kad je najpotrebnije. Posle tri odlična servisa i ukupno 66 minuta igre, spasava gem i vodi sa 1-0.

U drugom setu Nadal preti od početka i odmah dolazi do brejk-prilike, posle koje se dešava kontroverzna situacija, kada sudija dodeljuje poen i gem Fereru pod pretpostavkom da Nadal nije stigao lopticu na mreži pre nego što je dva puta pala, iako to jeste bio slučaj.

Nadalova ofanzivna taktika je nastavila da se isplaćuje u nastavku meča, pošto je osvojio 12 od 15 poena na mreži i češće je on bio taj koji je pritiskao protivnika. U trećem gemu šestostruki osvajač Gren slema ponovo dolazi do brejk šansi, ovoga puta ukupno četiri, i potom vodi sa 2:1.

Sledi novi prekid zbog kiše, koji je trajao mnogo duže nego prvi. Nakon povratka na teren Nadal je nastavio sa sjajnim tempom koji Ferer nije mogao da isprati. Rafa je relativno lako zadržao svoje servise, a u sedmom gemu napravio je i drugi brejk, i tako rešio meč u svoju korist sa 6:2.

Ovo je bio 14. duel dva tenisera, i 11 pobeda Nadala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve