Nova vest
Tenis

Utorak, 27.04.2010.

18:58

Gulbis preokretom izbacio Rodžera!

Letonac Ernests Gulbis priredio je najveće iznenađenje turnira u Rimu tako što je izbacio Rodžera Federera u drugom kolu rezultatom 2:6, 6:1, 7:5.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Prvi nosilac prethodno praktično tri meseca zbog nepoznatih razloga nije igrao tenis, ali mladi Letonac je, posle slabije partije u prvom setu, uspeo potpuno da ga nadigra, primora na greške i trijumfuje posle dva sata. U trećem kolu Gulbisće se sastati sa pobednikom duela Volandri – Beneto.

Federer je već u prvom gemu došao do brejka, a odatle je samo kontrolisao situaciju. Iako se Gulbis hrabro borio, Švajcarac je i u sedmom gemu došao do brejk prilike, koju odmah koristi primoravši protivnika na grešku. Tipično za Federera, raznovrsnost udaraca i savršeno kretanje bili su presudni, pošto Gulbis jednostavno nije mogao da preciznošću parira superiornom protivniku.

Letonac je samo u osmom gemu, pro vođstvu Švajcarca 5:2, uspeo da učini poene zanimljivim, ali Federer ipak dolazi do ukupno četiri set lopte i posle 32 minuta vodi 1-0 u setovima.

Drugi set doneo je osvežavajuće promene i nešto realniji odnos u kvalitetu dva tenisera. Gulbisu je „proradilo“ kretanje, ali i anticipacija Federerovih vrsnih udaraca, tako da je mladi Letonac u četvrtom gemu napravio brejk za vođstvo od 3:1.

Švajcarac je imao dobru priliku da odmah uzvrati, ali Letonac nije više mnogo grešio pri servisu, dok je uspevao i da se izbori sa uvek dobrim riternom velikog rivala, tako da stiže i do 4:1.

Prvom teniseru sveta je u drugom setu popustila i koncentracija, tako da kreće naglo da greši i Gulbis i u šestom gemu lako stiže do dve brejk-šanse. Ispostaviće se da je taj loše odigran gem i slabiji forhend Švajcarca skupo koštao, pošto je Letonac, uprkos slabom riternu na prvoj šansi, drugi put bio siguran, te vodi sa 5:1, a potom i lako izjednačava na 1-1 u setovima rezultatom 6:1, forsirajući forhend sada već potpuno indisponiranog Švajcarca.

Treći set je doneo tvrdu igru oba tenisera, koja su shvatila da će samo pokušajem da dođu do „lakih“ vinera moći da trijumfuju. Ipak, greške Federera su se nastavile, tako da je pri rezultatu 2:2 Gulbis imao čak tri vezane brejk-prilike. Federer prvu hladno spasava odličnim drop-šotom, ali pri drugoj greši i Letonac je nadomak pobede. Gulbis sledeći gem osvaja sa nulom.

Gulbis sledeći gem osvaja sa nulom, a Federer servira za opstanak u meču. Gulbis potom demonstrira svoje vrhunsko umeće i dominira čak i u dugim poenima, tako da posle sat i 41 minut dobija i dve meč lopte na servis Švajcarca.

Tada Federer počinje da liči na sebe i anulira sve prilike Letonca savršeno preciznim forhendima, a Gulbis potom gubi gem na svoj servis i posle sedam meč lopti i napornog gema sa mnogo grešaka Letonca Švajcarac stiže do 5:5.

Jedanaesti gem nije bio ništa manje intenzivan. Posle slabih servisa Federera, Gulbis ponovo dolazi do brejka i onda sigurnom igrom na svoj servis i do velikog trijumfa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

14 h

U fokusu

Vidi sve