Nova vest
Tenis

Četvrtak, 14.01.2010.

21:37

Novak: Mundijal umesto Dejvis kupa?

Najbolji teniser Srbije Novak Đoković u ime Saveta igrača ATP obznanio je ideju o pokretanju svojevrsnog teniskog „mundijala” na dve godine.

Izvor: B92, Politika

Autor:B92, Politika

Default images

Novak Đoković, oslanjajući se na autoritet koji mu daje njegovo mesto u današnjem vrhunskom tenisu, često izlazi pred javnost kao svojevrsni tribun. Uglavnom ukazuje da godišnji kalendar takmičenja nije skrojen po meri igrača, da teniska čerga ne može dušom da dahne od silnih turnira i dugih putovanja, da je pauza između dve sezone kratka...

Takvo mišljenje je nepodeljeno među teniserima, a neretko se čuje i žučni glas vodećeg dvojca, Švajcarca Rožea Federera i Španca Rafaela Nadala.

Njih dvojica i naš najbolji teniser su od prošle godine izabrani predstavnici volje igrača pred rukovodstvom muškog tenisa. Postali su deputati u Savetu igrača Udruženja teniskih profesionalaca (ATP). Ranije su najbolji teniseri gledali svoja posla, ne želeći da preuzmu odgovornost u kreiranju sadašnjosti i budućnosti „belog sporta”. Danas igrači od klase malo-malo pa istupe kao da su sindikalne vođe koje žele da utiču na poboljšanje prilika u teniskom esnafu. Njihova reč, međutim, dođe mu kao borba za bolje uslove rada. Novca ima sasvim dovoljno...

Par dana pred početak Otvorenog prvenstva Australije u javnost je otišao Đokovićev predlog. Naš je as, u ime Saveta igrača, obznanio jednu mogućnost za korenitu promenu u svetskom tenisu. Umesto uglednog Dejvisovog kupa, pokrenutog 1900, koji važi za nezvanično ekipno prvenstvo sveta pod okriljem Međunarodne teniske federacije, bio bi na dve godine igran dinamičniji i kraći turnir po uzoru na „mundijale” u drugim sportovima. Mundijal bi trajao desetak dana, a 32 reprezentacije bi bile razvrstane u četiri grupe po osam. Po četiri prvoplasirane išle bi u osminu finala. U svakom timu bi bila najmanje dva igrača koji bi mogli da se menjaju u toku meča na tri dobijena seta. Dublova više ne bi bilo.

"To je još sveža ideja koja ne može da bude ostvarena preko noći, ali je revolucionarna za godine koje dolaze. Takmičenje bi imalo sponzora, jer bez sponzora nema turnira, a bez turnira nema novca za igrače. Sada sve strane treba da razmotre predlog. Njegova suština je da mi želimo da tenisu ubrizgamo svežu krv," rekao je Đoković.

"Veoma volim Dejvisov kup, ali ako bude odlučeno da to takmičenje bude ukinuto u korist novog prvenstva sveta, podržavam takvu zamisao," rekao je petoplasirani teniser na svetskoj listi Britanac Endi Mari, koji je nedavno rešio da ne igra za državni tim protiv Litvanije u Viljnusu u martu, u susretu „treće lige” Dejvisovog kupa.

Najbolje plasirani nemački teniser Tomi Has (18. mesto), koji je otkazivao reprezentaciji zbog povreda i duge sezone, takođe blagonaklono gleda na predložene novotarije. "Uvesti takvo takmičenje na svake dve godine bilo bi veoma zanimljivo. Svetska prvenstva koja se periodično organizuju u mnogim sportovima neminovno privlače veliku pažnju i s nestrpljenjem se iščekuju," kaže Has.

Hrvat Ivan Ljubičić ukazuje da je Dejvisov kup prevaziđen: "Možda je to bilo savršeno takmičenje pre 20-30 godina, ali danas je tek tovar više na plećima vrhunskih tenisera. Mečevi se igraju tri dana, od petka do nedelje. Neki traju i po četiri i više časova i posle sveg napora treba putovati i igrati na nekom turniru. Ubeđen sam da nema tenisera koji ne voli da igra za svoju zemlju, ali nešto mora da se menja," veli Ljubičić, koji je s Hrvatskom osvojio salataru 2005.

Govori se da ključeve projekta drži jedna marketinška kompanija iz Melburna. U njegova načela već su imali uvid glavni ljudi ATP i rukovodstva britanskog, američkog i australisjkog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve