Nova vest
Tenis

Subota, 19.12.2009.

13:43

Najveći rivali: Federer i Nadal

Rivalstvo Rodžera Federera i Rafaela Nadala proglašeno je najvećim teniskim rivalstvom u protekloj deceniji.

Izvor: B92, www.atpworldtour.com

Autor:B92, www.atpworldtour.com

Default images

Drugu poziciju zauzeli su „penzioneri“ Pit Sampras i Andre Agasi, treće mesto pripalo je Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu, četvrto Davidu Nalbandijanu i Rodžeru Federeru, peto Partiku Rafteru i Agasiju, dok su na šestom mestu Marat Safin i Fabris Santoro.

1. Rodžer Federer – Rafael Nadal: Od njihovog prvog susreta na turniru Masters serije u Majamiju kada je Nadal slavio, Španac konstantno vodi po broju pobeda u međusobnim susretima. Trenutni skor je 13:7, a čak 16 mečeva odigrali su u finalima turnira.

Najbolji i najuzbudljiviji meč koji su odigrali Federer i Nadal je finale Vimbldona prošle godine. Švajcarac nikako nije uspevao ozbiljnije da pripreti Špancu na Rolan Garosu pa je revanš uvek tražio na travnatoj podlozi, sve do 2008. Finalni meč na nezvaničnom prvenstvu sveta trajao skoro pet časova (četiri sata i 48 minuta), završen je posle pet setova i označio je kraj petogodišnje Federerove vladavine u Londonu.



Interesanto je da su Nadal i Federer odigrali samo dva meča posle tog čuvenog finala. Španac je trijumfovao u borbi za trofej na Otvorenom prvenstvu Australije, a Švajcarac je bio bolji u finalu Madrida.



2. Pit Sampras – Andre Agasi: Amerikanci su se 34 puta sastali u karijeri (20:14 u pobedama za Samprasa), samo šest mečeva odigrali su u protekloj deceniji, ali tri od tih šest su nezaboravni dueli. Interesantno je da su međusobno igrali samo sedam puta na Gren slem turnirima.

U polufinalu Otvorenog prvenstva Australije 2000. godine, Sampras je imao prednost od 2:1 u setovima, u četvrtom je bio na dva poena od prolaska u finale, ali je Agasi na kraju ipak slavio. Sampras je trijumfovao na poslednja tri meča dvojice igrača, najvažnija pobeda svakako je u finalu US Opena 2002. godine.



3. Rafael Nadal – Novak Đoković: U poslednje tri i po godine, koliko to rivalstvo traje, Đoković i Nadal su odigrali 21 međusobni meč. Španac je izlazio sa terena kao pobednik 14 puta i nikada do sada nije izgubio na šljaci. Najuzbudljiviji meč dvojice igrača viđen je u polufinalu Madrida, najdužem meču koji se igrao u tri dobijena seta. Posle četiri sata i tri minuta, tri spasene meč lopte, dečko Maljorke se plasirao u finale.



4. David Nalbandian – Rodžer Federer



5. Patrik Rafter – Andre Agasi




6.Fabris Santoro – Marat Safin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve