Nova vest
Tenis

Utorak, 24.11.2009.

00:50

Đoković preokretom do pobede

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Rusa Nikolaja Davidenka sa 2:1, po setovima 3:6, 6:4, 7:5, u prvom kolu završnog Mastersa u Londonu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U reprizi prošlogodišnjeg finala ovog turnira Đoković se mučio tokom prvog i većim delom drugog seta, ali onda je od 4:4 u drugom periodu napravio dva vezana brejka, dobio četiri gema za redom i poveo sa 2:0 u odlučujućem periodu. Davidenko je brejk vratio u desetom gemu i izjednačio na 5:5, ali Đoković se brzo konsolidovao, dobio je naredna dva gema i zabeležio važnu pobedu.

Bio je ovo peti duel Davidenka i Đokovića i treća pobeda srpskog tenisera koji se Rusu osvetio za poraz u polufinalu turnira serije 1000 u Šangaju.

Đoković je meč igrao u novoj, crveno-crnoj kombinaciji Adidasa, a već od januara naredne godine tu marku zameniće Serđo Takini. Ceo stručni štab Đokovića na čelu sa Marijanom Vajdom i Todom Martinom nosio je majce italijanskog proizvođača.

Novak je veliku priliku da stekne startnu prednost propustio u prva tri servis gema Davidenka. Rus je u tom periodu ubacivao svega 36% prvog servisa, ali je i to bilo dovoljno da zadrži svoje servise.

U petom gemu Đoković je napravio nekoliko grešaka i Davidenko je napravio brejk bez izgubljenog poena. Imao je srpski teniser u narednom gemu dve šanse da vrati brejk i izjednači, ali nije ih iskoristio. U nastavku seta Đoković nije ugrozio servis protivnika i Davidenko je poveo sa 1:0 u setovima napravivši još jedan brejk (6:3).



Početkom drugog seta Novak je stabilizovao svoju igru, i održavao se u igri sve do devetog gema. Imao je Davidenko 30:0 u tom gemu, ali Đoković je dobio četiri vezana poena, napravio prvi brejk na meču (peta brejk lopta) i onda odservirao za 6:4 i 1:1 u setovima.

Psihološku prednost Novak je materijalizovao već na startu odlučujućeg seta. Ponovo je oduzeo servis Davidenku, a zatim i poveo sa 2:0. U šestom gemu Rus je imao tri brejk prilike za povratak, ali to je učinio u poslednjem trenutku, u desetom gemu.

Novak je tada još jednom pokazao da je verovatno najbolji teniser na svetu što se ribrejkova tiče, oduzeo je u sledećem gemu servis protivniku bez izgubljenog poena, a zatim i odservirao za meč iskoristivši drugu meč loptu.

Na kraju meča Đoković i Davidenko su napravili sjajan gest zamenivši majce na mreži. Srpskom teniseru to nije prvi put da u fudbalskom maniru završava duel, pošto je istu stvar uradio sa Ivanom Ljubičićem u Monte Karlu.

U utorak će na teren teniseri iz grupe A, a Đoković takmičenje nastavlja u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

15 h

U fokusu

Vidi sve