Nova vest
Tenis

Nedelja, 08.11.2009.

17:42

Đokoviću titula u Rodžerovom Bazelu

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je titulu na ATP turniru u Bazelu pobedom nad Rodžerom Federerom u tri seta – 6:4, 4:6, 6:2.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Finalni meč trajao je dva sata i 11 minuta. Đoković je do 15. trofeja u karijeri, a četvrtog ove sezone došao sjajnom igrom protiv najtrofejnijeg tenisera svih vremena. Takođe, srpski teniser je ovim trijumfom sprečio Federera da osvoji turnir u svom rodnom gradu četvrti put za redom.

Bio je ovo 14. duel Federera i Đokovića i peta pobeda srpskog tenisera.

Finalni duel obeležio je fenomenalan deseti gem prvog seta koji je trajao čak 24 minuta. Đoković je posle spašenih pet brejk lopti i propuštenih šest set lopti na kraju ipak iskoristio sedmu set loptu i tako poveo sa 1:0.



Serveri su bili veoma sigurni na startu meča sve do devetog gema kada je Đoković oduzeo servis Švajcarcu prvi put na turniru i tako došao do 5:4, a usledio je već opisani gem u kojem su oba tenisera propustila veliki broj prilika.

Iako je u pauzi između prvog i drugog seta zatražio medicincki tajm-aut, Đoković je i na startu drugog perioda nastavio sa fantastičnom igrom. Napravio je odmah još jedan brejk, poveo sa 2:0, a onda u trećem gemu na 40:40 propustio veliku priliku da dođe do brejk lopte.

Federer je taj poklon iskoristio, dobio je naredna tri gema (vratio brejk) i poveo sa 3:2. U finišu seta bilo je očigledno da Đoković još uvek razmišlja o propuštenim prilikama i u 10. gemu njegov servis je popustio. Federer je došao do dve vezane set lopte, iskoristio je drugu i izjednačio na 1:1 u setovima.

Iako je Federer imao prihološku prednost na startu odlučujućeg perioda, treći set počeo je katarstrofalno po domaćeg favorita. Đoković je, kao i na startu drugog seta, napravio brejk odmah na početku, ali za razliku od tog perioda nije popustio i u trećem gemu je ponovo oduzeo servis Švajcarcu za 3:0.

Poslednji pokušaj da se vrati u meč Federer je imao u šestom gemu kada je prvi vođstvu srpskog tenisera od 4:1 imao tri vezane brejk lopte. Prvu je spasao dobrim servisom, a kod preostale dve Federer je pogrešio i to je bio kraj za Švajcarca.

Bio je ovo peti meč Đokovića i Federera ove godine i treća pobeda Srbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve