Nova vest
Tenis

Utorak, 15.09.2009.

02:29

Neverovatni Del Potro uzeo trofej!

Argentinski teniser Huan Martin del Potro osvojio je prvu Gren slem titulu u karijeri, pobedom u finalu US opena nad Rodžerom Federerom 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Argentinac je lagano izgubio prvi set, potom je Federer servirao za vođstvo 2-0, ali se Del Potro izvukao i slavio u taj brejku. Potom je Del Potro sa dve uzastopne duple greške izgubio treći set, u četvrtom je ponovo bio maestralan u taj brejku, a hrabrom i agresivnom igrom dominirao je u petom i došao do titule.

Federer je treću godinu uzastopno za rivala u meču za titulu u Njujorku imao debitanta u Gren slem finalima (Đoković, Mari i sada Del Potro), ali ovaj put nije izdržao nalet izazivača iz Argentine.

Globalno, presudio je neverovatan karakter Del Potra, forhendom mu je sve polazilo za rukom i uspevao je da bude konstantan. Sa druge strane, Federera servis nije najbolje služio (11 duplih grešaka i dva izgubljena taj brejka, u kojima mu je obično servis glavno oružje) i nije uspeo da dotuče protivnika kada je već bio ’na konopcima’.

Jedino je u prvom setu Del Potro bio stegnut pod utiskom prvog Gren slem finala, pa nije pružio očekivanu igru, što je uslovilo lak gubitak startnog seta.



Mnogi su pomislili da će finale biti ekspresno završeno kada je Federer napravio brejk na početku drugog seta. Švajcarac je prednost održavao do kraja, ali se Argentinac nije predavao – sa dva ’pasinga’ iz forhenda i frapantno dobrim kretanjem anulirao je brejk zaostatka.

U taj brejku je sav pritisak bio na Argentincu, ali ga je on izneo na leđima i izjednačio u setovima. Imao je tri set lopte, propustio fantastičnu priliku na prvoj, ali to ga nije pokolebalo – pri rezultatu 6:5 Federer je odlično riternirao na drugi servis, ali je Del Potro ’insajd-aut’ forhendom neverovatno pogodio kratku dijagonalu i direktnim poenom osvojio set.

U trećem setu situacija je bila obrnuta – Del Potro je napravio brejk prvi, ali je Federer slavio osvojivši tri uzastopna gema (od 3:4 do 6:4). Nakon napravljenog brejka, nervi su proradili kod Del Potra, odigrao je traljav gem i Federer koristi treću, poslednju brejk loptu za 4:4.

Potom Švajcarac lagano osvaja servis-gem, a zatim Del Potro na 30:30 pravi dve duple servis greške u nizu i poklanja Federeru treći set.

Četvrti set takođe je bio vrlo neizvestan, a Del Potro je ponovo ispustio prednost brejka. Ipak, Federer nije igrao na očekivanom nivou, suparnik ga je ’izgurao’ iza osnovne linije i diktirao tempo. Prvi teniser sveta je taktički mudrom igrom dolazio do poena ili je vrebao šansu iz kontre, ali je Argentinac bio taj koji je imao inicijativu u većini poena.

Ušlo se u novi taj brejk, a odlučila je Rodžerova dupla servis greška na početku poena. Federer je ceo taj brejk odigrao loše, forhend ga je izdao i Del Potro je ponovo uspeo da izjednači.

Neverovatni Argentinac ’čitao’ je Federerove servise kao retko ko, a riterni su skoro uvek završavali duboko u terenu, što ga je stavljalo u poziciju da moćnim forhendom diktira poene i u Rodžerovim servis-gemovima.

Na taj način došao je do brejka za 2:0 u petom setu. Federer je imao priliku da napravi ribrejk, nije je realizovao i igra mu se potpuno raspala. Del Potro je bio suveren na svom servisu, ali do trijumfa je došao novim brejkom. Argentinac je materijalizovao treću meč loptu i u meču dugom 246 minuta okončao petogodišnju dominaciju Federer terenima Flašing Medouza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve