Nova vest
Tenis

Nedelja, 23.08.2009.

02:46

Spektakularni Nole u finalu!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Sinsinatiju, pošto je u dva seta pobedio Rafaela Nadala 6:1, 6:4 za sat i 32 minuta igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Treći teniser sveta, koji je prvo mesto u julu prepustio Rodžeru Federeru zbog povrede kolena, pokazao je da je počeo da se vraća u formu posle dvomesečne pauze ali nije pokazao svoju karakterističnu igru, dok je srpski teniser pružio jednu od najboljih partija sezone. Novak će se u finalu sastati sa Rodžerom Federerom, koji je lako savladao Endija Marija 6:2, 7:6.

Novak je lako osvojio prvi gem uz dva asa i odmah je pokazao Špancu da će biti opasan protivnik u razmenama udaraca sa osnovne linije. Iako je Nadal kombinovao više tipova udaraca, uz mnogo slajseva i skraćenih dijagonala, Đokovića je fenomenalno služio servis, koji je i presudio pri osvajanju ključnih poena. U prvih nekoliko gemova obojica su demonstrirala tenisko umeće ispaljevanjem projektila sa osnovne linije i bez mnogo napadanja, da bi u četvrtom gemu posle nekoliko grešaka Nadala Đoković došao do prve brejk šanse. Srpski teniser potom matira Španca njegovim oružjem i odličnim pasing šotom dolazi do 3:1, a potom i 4:1.

U šestom gemu Novak stiže i do nove brejk lopte, koju odmah koristi posle neiznuđene greške Španca, koji je u drugoj polovini seta igrao nešto slabije.

Ključ Đokovićevog uspeha u prvom setu bila je potpuna adaptacija na Nadalavo igru i odlično kretanje, uz izvrstan procenat ubačenog prvog servisa.

U drugoj polovini prvog seta Nadal kreće u nešto ofanzivniju igru, ali to mu nije mnogo pomoglo protiv raspoloženog Đokovića, koji sjajnim servisima brzo stiže do tri set lopte. Nadal prvu spasava odličnim slajs pasing šotom, ali potom nanovo greši i srpski teniser lako dolazi do 6:1.

I u drugom setu posle napetog prvog gema Đoković stiže do ukupno tri brejk prilike, ali Španac odlično koristi greške Srbina i na kraju spasava gem asom. Sledi veliko natezanje, u kojem su oba tenisera napravila po nekoliko atipičnih grešaka, a u petom gemu Novak stiže i do nove brejk prilike, i pravi brejk posle još jedne greške Nadala, koji bekhend šalje u mrežu.

Ipak, kao što to sa furioznim Špancem obično biva, prednost protivnika na terenu bila je motivacija za kontra-udar, i u osmom gemu dolazi do prve brejk šanse u meču. Đoković potom fantastično reaguje i spasava gem, tako da je Nadal bio prinuđen da servira za ostanak u meču.

Nadal lako osvaja sledeći gem, ali Novak još jednom pokazuje briljantnu i veoma hrabru igru, i posle sat i po vremena koristi drugu meč loptu za potpuno zasluženu petu pobedu u 19 susreta sa Špancem.

Đoković je ovom pobedom osvojio 600 poena, dok ima šansu da osvoji ukupno 1000, ukoliko trijumfuje u finalu. Finale se igra od 18:30 časova po našem vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve