Nova vest
Tenis

Nedelja, 12.07.2009.

19:16

DK: Češka i Hrvatska u polufinalu

Reprezentacije Češke, Hrvatske i Španije pridružile su se Izraelu u polufinalu Dejvis kupa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Češka je bila bolja od Argentina sa 3-2 u pobedama – prvo je Del Potro dobio Berdiha u tri seta i izjednačio, a u odlučujućoj tabli Radek Štepanek je ubedljivo savladao Huana Monaka 7:6, 6:3, 6:3. Marin Čilić savladao je Džejms Blejka 6:3, 6:3, 4:6, 6:2 i stvorio Hrvatskoj nedostižnih 3-1 protiv SAD-a. Huan Karlosa Ferero doneo je odlučujuči poen Španiji protiv Nemačke pobedom nad Andreasom Bekom - 6:4, 6:4, 6:4.

Hrvatska je i treći put u poslednjih nekoliko godina eliminisala SAD iz daljeg takmičenja, pošto su 'vatreni' prethodno to učinili 2003. i 2005. godine.

Čilić je prvi put u tri susreta savladao Blejka i doneo Hrvatima odlučujući poen. Amerikanac je pred oko 3500 gledalaca u Poreču bio bliži brejku na startu susreta jer je propuštao brejk lopte u prva dva servis-gema Čilića.

Sa druge strane, Čilić je svoju prvu šansu, u šestom gemu, iskoristio i poveo 4:2. Blejk je napravio ribrejk, ali je Hrvat ponovo oduzeo servis rivalu – prvo je lobom došao do treće brejk lopte u gemu, a potom je Blejk promašio forhend za 5:3 i Čilić je bez izgubljenog poena odservirao za set.

U drugom setu presudni brejk Čilić je napravio u petom gemu i poveo 3:2. Bez većih problema čuvao je prednost, a u poslednjem gemu napravio novi brejk za 6:3 i 2-0 u setovima.

Treći set pripao je Blejku, iako je Čilić poveo 2:0. Amerikanac momentalno vraća brejk za 2:1, a potom je teškom mukom sačuvao servis za 4:4 i preuzeo kontrolu nad igrom nakon toga. Posle dobrog riterna Blejk je poveo 5:4 i ubrzo smanjio na 2-1 u setovima.

Ipak, u četvrtom setu Čilić je od početka bio superioran, odmah na startu napravio brejk i, slično kao u drugom setu, brejkom završio posao i doneo Hrvatskoj plasman u polufinale.

U okršaju Češke i Argentine 'gaučosi' su zahvaljujući lakoj pobedi Huana del Potra nad Tomašom Berdihom (6:4, 6:4, 6:4) izjednačili na 2-2, pa su prelomnu tablu igrali Radek Štepanek i Huan Monako. Nezivesnost je postojala jedino u prvom setu, kada je Argentinac uspeo da izbori taj brejk. Ipak, Štepanek je bio koncentrisaniji, poveo 1-0 i u naredna dva seta izgubio samo pet gemova – 7:6, 6:3, 6:2.

„Ovo je moj najveći napor u Dejvis kupu ikada. Morao sam dobro da se pomučim da uopšte izađem na teren i posle meča dublova bio sam 90% siguran da neću igrati. Ipak, doktori su mi garantovali da to neće naškoditi mom kolenu, ali ipak sam morao da lažem sebe da me koleno ne boli“, izjavio je Štepanek i dodao:

„Srećni smo zbog prolaska dalje, ali još nismo u potpunosti zadovoljni. Hoćemo u finale“.

U duelu Nemačka – Španija četvrta tabla bila je vrlo uzbudljiva, a Filip Kolšrajber je slavio posle pet setova – 6:4, 6:2, 1:6, 2:6, 8:6. Ipak, ispostavilo se da je trud bio uzaludan jer je Huank Karlos Ferero u petom meču savladao Beka posle dva i po časa igre – 6:4, 6:4, 6:4.

Izrael je još u subotu obezbedio prolaz dalje, a u nedeljnim mečevima Dudi Sela je predao pobeduiu Igoru Andrejevu tokom prvog seta zbog povrede ručnog zgloba, a Harel Levi je pobedio Igora Kunjicina 6:4, 4:6, 7:6.

Polufinala su na programu od 18-20. septembra, a sastaju se:

Češka – Hrvatska
Španija – Izrael

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

18 h

U fokusu

Vidi sve