Nova vest
Tenis

Četvrtak, 02.07.2009.

17:07

Novo Vilijams finale na Vimbldonu

Sestre Venus i Serena Vilijams igraće u finalu Vimbldona drugu godinu za redom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Serena Vilijams je u prvom polufinalu posle velike borbe savladala Ruskinju Jelenu Dementijevu sa 6:7, 7:5, 8:6, dok je njena starija sestra Venus u drugom polufinalu pregazila prvu teniserku sveta Dinaru Safinu sa 6:1, 6:0.

U najdužem ženskom polufinalu u novijoj istoriji Vimbldona, Serena Vlijams je slavila posle mnogo preokreta i ispunila prvi uslov za četvrti duel sestara Vilijams u finalu prestižnog turnira. Drugi uslov ispunjen je znatno lakše. Dvostruka uzastopna šampionka još jednom je pokazala da je neprikosnovena na Vimbldonu prepustivši prvoj teniserki sveta samo jedan gem.

U sjajnoj duelu sa četvrtim nosiocem, Serena Vilijams je nekoliko puta uspela da se izvuče iz teške pozicije, spasi jednu meč loptu i konačno trijumfuje posle 2 sata i 48 minuta igre.

Nakon što je prvi set pripao Dementijevoj u taj breku (7:4), Amerikanka je uspela da se vrati u igru serijom as-udaraca u finišu drugog, ključnim brejkom u 11. gemu. Obe teniserke prethodno su napravile po jedan brejk. Set je pripao Vilijamsovoj sa 7:5.

U odlučujućem setu, prvu prednost stekla je Dementijeva posle brejka za 3:1, da bi Serena vratila brejk već u sledećem gemu. Ruskinja je zatim propustila meč-loptu kod 5:4, a borbena Amerikanka uspela da ostane u meču i potpuno preokrene, brejkom za 7:6. U sledećem gemu, Dementijeva nije imala snage za još jedan brejk i prepustila Vilijamsovoj pobedu.

Nakon fantastičnog prvog polufinala i trijumfa Serene Vilijams nad Jelenom Dementijevom, publika je na centralnom terenu u Londonu videla neočekivano 'čišćenje'.

Iako je Venus bila favorit pred duel sa Safinom, niko nije očekivao da će Ruskinja osvojiti samo jedan gem. Venus je duel počela samouvereno, i već u drugom gemu napravila je brejk za 2:0.

U narednom gemu Safina je i pored nekoliko sjajnih servisa Amerikanke uspela da se izbori za brejk loptu, ali nije je relizovala i tada je psihički pala. Ruskinja se 'upisala' tek u šestom gemu, ali je već u narednom Venus nakon samo 26 minuta odservirala za 1:0 u setovima.

Tamo gde je stala na kraju prvog, Venus je nastavila već na startu drugog perioda. Oduzela je Ruskinji servis već u prvom gemu i počela krupnim koracima da grabi ka novom finalu.

U nastavku Safina nije uspela da opsvoji nijedan gem i Venus je prošla u treće uzastopno finale posle samo 51 minuta igre.

Sestre Vilijams će tako drugu godinu za redom igrati za najvredniji trofej u tenisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve