Nova vest
Tenis

Sreda, 01.07.2009.

23:16

W10: Ziki i rusko-američki dvoboji

Srpski teniser Nenad Zimonjić i njegov partner Danijel Nestor u četvrtak na Vimbldonu igraju polufinale protiv Džejmsa Blejka i Mardija Fiša iz SAD-a.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Taj meč je treći po redu na Centralnom terenu, a pre su na programu polufinala u ženskom singlu. Od 14 časova igraju drugi i četvrti nosilac, Jelena Dementijeva i Serena Vilijams, a posle njih se sastaju prvi i treći, Dinara Safina i Venus Vilijams.

Mardi Fiš i Džejms Blejk, rivali Zimonjića i Nestora u polufinalu, predstavljaju najveće iznenađenje turnira jer su u prvoj rundi izbacili treće nosioce Leandera Paesa i Lukaša Dlouhog. Jedini set do sada izgubili su u taj brejku u četvrtfinalu od 15. nosilaca Dama i Lindšteda, tako da branioce trofeja čeka težak zadatak.

Prve na Centralne teren u 14 časova izlaze Dementijeva i mlađa Vilijamsova. Do sada su se sastajale osam puta, a Amerikanka vodi 5-3. Na travi su igrale jednom, davne 2003. u četvrtom kolu upravo na Vimbldonu, a slavila je Serena sa 6:2, 6:2 i posle došla do svoje druge i za sada poslednje titule na terenima Ol Ingland Klaba.

„Mislim da sam sada bolja teniserka. Bila sam mlada i znam da sam osećala kako ću još napredovati“, prisetila se Dementijeva meča od pre šest godina.

Ove sezone sastajale su se dva puta i plen je podeljen – u Sidneju je bilo 6:3, 6:1 za Ruskinju, a u polufinalu Australijan opena uspešnija je bila Serena 6:3, 6:4.

U dosadašnjem toku turnira Vilijamsova je samo u prvom kolu dozvolila rivalki da osvoji pet gemova u setu, bilo je to protiv Portugalke Neuze Slive. Posle toga Jarmila Grot, Roberta Vinči, Danijela Hantuhova i Viktorija Azarenka nisu uspevale bar jedan set da učine neizvesnim. Ipak, naredna rivalka je najteža do sada, a toga je svesna i Serena.

„Igrala sam dosta protiv nje u prethodnih godinu dana i dobro poznajem njenu igru. Vraća u teren mnogo loptica, odlična je teniserka i biće to veliki izazov za mene. Ni ona se nije mnogo umorila u prethodnim mečevima, tako da je sposobna da me iznenadi“, izjavila je 27-godišnja Vilijamsova.

Serena je bila ubedljiva do sada, ali još ubedljivija bila je Jelena Dementijeva koja je samo protiv Alje Kudrjavceve u prvom kolu izgubila četiri gema u jednom setu. Aravan Rezai, Regina Kulikova, Jelena Vesnina i Frančeska Skjavone nisu uspele da osvoje više od tri po setu.

„Pokušavam da igram veoma agresivno i koncentrišem se isključivo na svoju igru, a ne mislim o protivnicama. Znam da je mnoge iznenadilo što i dalje radim vrlo vredno i što pokušavam da se poboljšam. Ali, to je upravo ono što je meni interesantno u tenisu, neprestano učim i uvek sam otvorena za promene u igri“, kaže Dementijeva.

Posle njih na teren izlaze Dinara Safina i Venus Vilijams. U tri dosadašnja susreta Vilijamsova je dva puta slavila – prošle godine je u Štutgartu bilo 6:4, 6:2, a na završnom turniru 7:5, 6:3. Ove godine je slavila Safina u Rimu na šljaci 6:7, 6:3, 6:4.

Pogled na učinak Venus Vilijams na Vimbldonu jasno je stavlja u ulogu favorita, iako je Safina trenutno prva teniserka sveta. Venus nije izgubila set na terenima Ol Ingland Klaba još od treće runde turnira 2007. godine, ukupno je pet puta osvajala Vimbldon, a svih sedam puta kada se našla u polufinalu uspevala je da prođe i dalje.

„Osećam li se nepobedivom ovde? Volela bih da kažem ’da’. Protiv Safine ću, kao i uvek, biti vrlo agresivna. Ona pravi jako dobru ravnotežu između napadačkog i odbrambenog stila igre – ofanzivna je, ide napred kad može, ali je dobra i u defanzivi. Ipak, imam i ja strategiju. Možda to nekada ne deluje tako, ali to može biti moje tajno oružje – ne izgleda da promišljam, ali zapravo to činim. Ona je prva na listi, ali mislim da ja imam više iskustva i definitivno više uspeha ovde“, izjavila je 29-godišnja Venus.

Od svih polufinalistikinja, Safina je imala najviše problema na putu do polufinala. U prva tri kola, protiv Dominges Lino, De los Riosove i Flipkensove, nije igrala dobro u kontinuitetu, ali je uspevala da trijufmuje u dva seta. Protiv Ameli Morezmo i Sabine Lisicki uspela je da nadoknadi set zaostatka i da na kraju slavi.

„Nikada nisam dogurala ovako daleko (prvi put je u drugoj nedelji Vimbldona), tako da sam srećna. Idem meč po meč i tako funkcioniše. Trava je definitivno najbolja podloga za Venus. Ja nemam šta da izgubim i izaći ću da pružim maksimum. Pobedila sam je u Rimu, poznajem je dobro i znam koje su joj vrline. Ne smem loše da krenem, već da igram od početka na vrhuncu svoje igre“.

Televizijski program na B92 počinje u 13.30 emisijom „Studio Vimbldon“, a posle toga se uključujemo direktno na Centralni teren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve