Nova vest
Tenis

Subota, 06.06.2009.

20:17

Fedex na Robina za slavu i istoriju

U nedelju se od 15 časova u finalu Rolan Garosa sastaju drugi teniser sveta Rodžer Federer i Šveđanin Robin Soderling.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Federer ima šansu da osvoji jedini Gren slem trofej koji mu nedostaje i izjednači se sa Pitom Samprasom po broju osvojenih GS titula. „Ne osećam strah. Uzbuđen sam, znam da se ovakvi trenuci ne događaju svakog dana, ali sam istovremeno i opušten. Neću reći: ’Ako ove godine ne osvojim, neću nikad’. Uvek sam pružao maksimum na Garosu i mislim da imam šansi i u budućnosti“.

„Igrao sam mnogo finala – na Gren slemovima, ostalim velikim turnirima, tako da ću se truditi da ne budem preterano uzbuđen zbog predstojećeg. Pokušaću da se koncentrišem isključivo na meč. Igraću najbolje što umem i nadam se da ću osvojiti titulu“, dodao je 27-godišnji Švajcarac.

Federer je, ipak, vrlo oprezan pred finalni okršaj.

„Gledajte, ne postoji lako finale Gren slema. Veoma je jednostavno, pošto je i čovek sa druge strane mreže takođe dobio šest mečeva i definitivno je u životnoj formi. Očigledno je da ne smem da potcenim Robina, iako sam ga pobedio u dosadašnjih devet susreta“.

U tih devet mečeva Soderling je uzeo samo jedan set, u Haleu 2005. godine. Poslednji put su igrali nedavno u Madridu i bilo je 6:1, 7:5 za Švajcarca.

„Lepo je videti nekog drugog za promenu u finalu Rolan Garosa. Već sam bio u završnoj predstavi, ali ne znam da li je to prednost ili ne, pošto nikada nisam pobedio. Neće mi nedostajati Nadal. Možda vama (novinarima) hoće, ali meni ne“, zaključio je Federer.

Ukoliko trijumfuje, Federer će postati šesti teniser u istoriji koji je osvojio sva četiri Gren slem takmičenja. Ranije su to učinili Fred Peri, Don Badž, Roj Emerson, Rod Lejver i Andre Agasi.

Upravo Amerikanac jermenskog porekla smatra da pobeda Federera stavlja na mesto najboljeg tenisera svih vremena.

„Pobeda stavlja tačku na diskusiju gde je Federeru mesto u istoriji ove igre. Da nije bilo Nadala, čuda prirode sa Majorke, on bi verovatno već nekoliko puta osvojio Garos. Mnogo će mu značiti i da konačno popuni tu rupu, mislim da će mu to promeniti život. Meni je sigurno promenilo i karijeru i život“, izjavio je Agasi i dodao:

"Mislim da Rodžer, kao drugi najbolji igrač na šljaci u prethodnih pet godina i trostruki finalista, zaslužuje trofej više nego iko. Bila bi privilegija prisustvovati pisanju istorije i mislim da je to na neki način sudbina. Rodžer je neobično talentovan i igra veoma elegantno - gledati njega je zaista posebno. Biće vrlo uzbudljivo“.

Robin Soderling nikada pre nije prošao u četvrto kolo na nekom Gren slem turniru, a sada je u finalu i ne želi tu da stane.

„Mislim da imam šansi. Izgubio sam mnogo puta od njega, ali bilo je neizvesnih susreta. Kao što sam rekao i pre meča sa Nadalom, ako ne verujem da mogu da pobedim nema svrhe ni izlaziti na teren“, izjavio je 24-godišnji Soderling.

„Imao sam najveći izazov u tenisu, da pobedim Nadala u Parizu na šljaci. Ali, i kada sam to učinio, osećao sam da to nije sve od mene. Iako sam odigrao sjajan meč, želeo sam više. Tako se i sada osećam. Ipak, on je apsolutni favorit“.

Ironija je da je Federer najbliži tituli sada, kada po mnogima igra daleko od svog maksimuma. Ali, Rodžer je pokazao veliku mentalnu snagu i na izvanredan način je koristio to što je neuporedivo iskusniji od svih rivala sa kojima je igrao (osim Hasa, koji fizički nije mogao da izdrži).

Rodžer bi u finalu trebalo da krene maksimalno, pogotovo je bitan servis, i da na samom startu pokaže protivniku da nikako ne želi da propusti priliku koja mu se ukazala. Tako bi izbegao dodatni pritisak i dobio na sigurnosti, a tada bi i udarci išli neuporedivo lakše.

Soderling igra najbolji tenis u životu. Svojim forhendom sa širokim zamahom ’brisao’ je linije tokom ove dve nedelje, bekhend mu je bio stabilan, ponekad i ubitačan (naročito iz riterna), a servis mu je standardno najjače oružje.

Ipak, u polufinalu protiv Gonsalesa u nekoliko navrata je dozvolio da ga živci koštaju presudnih poena (u trećem i četvrtom setu) i to ne bi smelo da mu se ponovi u finalu. Za njega je ključno da zadrži hladnu glavu i pronađe način da se izbori sa Federerovim slajsovima, kao što je to činio Del Potro u polufinalu. Magnus Norman, Soderlingov trener i finalista RG-a 2000. godine, rekao je da tačno zna kakve će savete dati svom učeniku. Videćemo da li će to biti dovoljno za još jedno iznenađenje.

Meč Rodžer Federer - Robin Soderling igra se od 15 časova na terenu "Filip Šatrije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve