Nova vest
Tenis

Subota, 16.05.2009.

20:27

Poraz Novaka posle tri meč lopte

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je od Rafaela Nadala rezultatom 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (11-9) u polufinalu turnira u Madridu, iako je propustio tri meč lopte.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dve je Nadal anulirao vinerima iz forhenda, a jednom je Novak pogrešio. Meč je trajao 4 časa i tri minuta, a srpski teniser ukupno je osvojio više poena (125-120). Španac je iskoristio drugu meč loptu i stigao do 33. uzastopne pobede na šljaci. U finalu ga čeka još jedan duel sa Rodžerom Federerom koji je u drugom polufinalu pobedio Del Potra sa 2:0.

Novak je ponovo iz sebe izvukao maksimum, igrao je ceo meč na visokom nivou, nije imao nijedan pad u igri, a bilo je fantastično videti i napredak u fizičkoj spremi – Novak posle četiri sata tenisa nije delovao iscrpljen. U potpunosti je bio ravnopravan rival Nadalu, u prvom setu i vidno bolji, ali ni to nije bilo dovoljno da u devetom pokušaju pobedi Rafaela na šljaci.

Nadal je, sa druge strane, imao velikih muka sa forhendom u prvom delu susreta, ali njegov zaštitni znak postajao je sve ubojitiji kako je vreme odmicalo. U finišu je odlučivalo nešto manje čak i od nijansi, a to je bilo na Nadalovoj strani.

Za dublje analize ovog meča tek će biti vremena i prostora, ali već sada možemo reći da ostaje nejasno šta rival treba da učini kako bi pobedio Nadala na šljaci.

I set

Đoković je bez greške odigrao prvi set, od početka do kraja bio je koncentrisan i uspeo taktiku da sprovede u delo.

Treba reći i da je Nadal odigrao nešto lošije – ne pamti se kada je Španac u prva tri gema meča na šljaci imao sedam neiznuđenih grešaka (16 u prvom setu) ili da za ceo set nije stvorio nijednu priliku za brejk.

Novak je na samom startu došao do brejka i čuvao ga bez problema do kraja. Srpski teniser bio je bliži da dođe do drugog brejka, nego što je Majorčanin bio izjednačenju – imao je i set loptu na Nadalov servis, ali nije je iskoristio.

Ipak, to ga nije poremetilo i Novak je servirajući za set zadržao hladnokrvnost i agresivnom igrom osvojio prvi set posle 50 minuta igre.

II set

Đoković je bolje počeo i drugi set, a Nadal je delovao prilično nesigurno. Novak je došao do brejk lopte u trećem gemu, ali ju je prokockao za malo predugim riternom iz bekhenda.

Španac je potom iskoristio medicinski tajm-aut zbog povrede kolena, a posle toga se igralo u egalu sve do devetog gema. Nadal je sa dva nekontrolisana bekhenda došao u situaciju da spasava dve vezane brejk lopte, ali je onda napravio dva servis-vinera i izvukao se.

I u sledećem Nadalovom servis-gemu Novak je imao brejk loptu, ali je Španac ponovo savršeno odservirao.

Đoković je očigledno imao inicijativu, nije pravio mnogo grešaka i odlično se kretao. Ipak, nije materijalizovao u tim trenucima bolju igru i malo je nedostajalo da u 12. gemu protraći sve što je dobro uradio. Nadal je došao do brejk lopte (prve u meču), ali je Đoković odigrao odličan poen – dijagonalom 'oterao' rivala u dalji ugao, a zatim paralelom iz bekhenda došao do poena, ubrzo i do taj brejka.

U 'dodatnom gemu' Nadal je na početku imao mnogo sreće, mreža mu je u dva navrata direktno pomogla da dođe do poena, pa je Španac vodio 4-2 na promeni strana.

Pri rezultatu 4-3 viđen je najlepši poen u taj brejku – Đoković je sustigao mnogo teških loptica, ali Nadal je forhendom forsirao bekhend stranu rivala i na kraju došao do poena.

Vodio je Nadal 6-3, ali je Đoković ponovo zaigrao agresivno i spasao dve na svoj servis. Ipak, Španac koristi treću tako što Novakov ritern završava koji centimetar iza osnovne linije.

III set

Đoković nije posustao psihički posle gubitka drugog seta, naprotiv, igrao je sa istim žarom i elanom. Novak je čak prvi došao i do brejka u četvrtom gemu - bekhend djagonalom stvorio je dve brejk lopte, Rafa spasao jednu, a onda je Đoković odigrao briljantnu skraćenu dijagonalu i smečovao za brejk.

U sledećem gemu, međutim, Nadal vraća brejk. Najduži poen u meču dogodio se na 30:30, nekoliko divnih udaraca na obe strane, ali Španac završava poen drop-šotom. U tom poenu Novak je povredio koleno i u narednom je poslao forhend daleko u aut.

Srećom, povreda nije bila ozbiljnije prirode i Đoković je neometano nastavio da igra.

Obojica su držali svoj servis do odlučujućeg taj brejka. Na početku 'dodatnog gema' bila je prisutna nervoza, i Nadal i Đoković imali su po dve neiznuđene greške, ali u finišu je kvalitet tenisa ponovo bio na najvišem nivou.

Prvi do meč lopte stiže Novak, ali Nadal je neutrališe forhend paralelom. Na isti način Španac je spasao i drugu, a na trećoj je Đoković bekhendom izbacio ritern u aut.

U međuvremenu je Novak spasao jednu meč loptu odigravši drop-šot, da bi potom forhendom 'prošao' Nadala. Ipak, na drugoj meč lopti Đoković se izmakao previše u levu stranu, napad iz forhenda bio je solidan, Nadal je uzvratio, a Novak nije uspeo da stigne na vreme i loptica je završila u mreži – 3:6, 7:6, 7:6.

Đoković je imao priliku da trijumfom povrati treće mesto na ATP listi, ali nije uspeo u toj nameri. Sledi nedelju dana pauze, pa Rolan Garos, drugi Gren slem turnir u sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

394 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve